Tétel adatlapja

CÍMLAP

Mosógépek

TARTALOM, BEVEZETÉSTartalom

1. A mosókör: Mi kell a mosáshoz?
2. Kell-e mosógép?
3. Hogyan működik a mosógép?
4. Milyen típust válasszunk?
5. A mosógép bekötése
6. Hogyan mossunk?
7. Javítások a mosógépen
8. Kössük rá a meleg vízre!
9. Esővízgyűjtés
10. Melléklet: Mosóporteszt
11. A legolcsóbb mosógépek


Bevezetés

Kedves mosó polgártárs!

Mindenki mos, de legalábbis mindenkire mosnak. Többnyire vízzel, mosógépben. Vannak ugyan "ultrahangos", meg "mosókorongos" technikai próbálkozások, de ezek játékos és tréfás emberek ügyeskedései. A hétköznapi mosásnál bizony be kell nedvesíteni a kezünket!

Már a mosópor-füzetünk (Hogyan mosunk, hogyan mossunk? Ökosz, 2001) szerkesztésekor szükségét éreztük egy, súlypontban a mosógépről szóló külön füzetnek. Szegény vásárló, csak ott áll a sok zománcos, csillogó, fehér készülék előtt és semmi, de semmi támpontja sincsen, melyiket is válassza! (Miért fehér a menyasszonyi ruha? Mert minden háztartási gép fehér.)

Amikor áruházakban mosógépekről érdeklődtünk, szomorúan állapítottuk meg, hogy az eladók enyhén szólva nincsenek a helyzet magaslatán. Magyarán: gőzük sincs a mosógépekről. Előfordult, hogy a saját katalógusukat sem ismerték. Így először csak találgathattuk, mit is jelent a "3 szektoros időkapcsoló" (Indesit WR100) - keleti, nyugati, közép? Vagy a "dinamikus fogyasztásvezérlés" (Whirlpool AWM 8105) - csak nem a ruha fogy? "Gyapjú és kézi mosás" - így a másik reklám; de ha kézi, akkor minek a gép? "Fuzzy Logic Technology"? (Technológia: gyártásfolyamat, pl. fémek előállítása ércekből). Ez valami okos házőrző? Mint kiderül, a gép csak egy buta masina - bármely óvodás többet ért a folttisztításhoz. (Lásd A gyártók reklámszövegei c. fejezetet).

Milyen a gazdaságos és ökologikus mosás?

Milyen szerkezetek a mosógépek és hogyan javíthatók meg?

Milyen mosógépet válasszunk? Melyek a legolcsóbb mosógépek és mosóporok?

Aki gondosan áttanulmányozza füzetünket, a fenti kérdésekre kielégítő válaszokat kap.