Tétel adatlapja
VisszaCÍMLAP

Szántóföldi zöldségtermesztés

TARTALOM, ELŐSZÓ


Tartalom


ELŐSZÓ

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS JELENTŐSÉGE
  ZÖLDSÉGFÉLÉK SZEREPE A TÁPLÁLKOZÁSBAN
  ZÖLDSÉGFÉLÉK FOGYASZTÁSA
  KORAISÁGOT ELŐSEGÍTŐ TECHNOLÓGIÁK
  ZÖLDSÉGFAJOK RENDSZEREZÉSE

SZAPORÍTÁSI MÓDOK A ZÖLDSÉGTERMESZTÉSBEN

ZÖLDSÉGNÖVÉNYFAJOK TERMESZTÉSTECHNOLÓGIÁJA
  LEVÉLZÖLDSÉGEK
  GYÖKÉRZÖLDSÉGFÉLÉK TERMESZTÉSE
    SÁRGARÉPA
    Daucus carota L.
    PETREZSELYEM
    Petroselinum crispum L.
    CÉKLA
    Beta vulgaris ssp. esculenta var. rubra L.
    TORMA Armoracia lapathifolia Gilib
  HAGYMAFÉLÉK TERMESZTÉSE
    VÖRÖSHAGYMA
    Allium cepa L
    FOKHAGYMA Allium sativum L.
  HÜVELYESEK TERMESZTÉSE
    ZÖLDBORSÓ
    Pisum sativum L.
    ZÖLDBAB
    (Phaseolus vulgaris L.)
  KABAKOSAK TERMESZTÉSE
    UBORKA
    Cucumis sativus L.
    GÖRÖGDINNYE
    Citrullus lanatus L.
    SÁRGADINNYE Cucumis melo ssp. melo L.
  BURGONYAFÉLÉK TERMESZTÉSE
    ÉTKEZÉSI PAPRIKA
    Capsicum annuum L.
    FŰSZERPAPRIKA
    Capsicum annuum L. var. longum
    Capsicum annuum L. var. grossum
    PARADICSOM
    Licopersicon esculentum L.
  KÁPOSZTAFÉLÉK
    FEJESKÁPOSZTA
    Brassica oleracea L. convar. capitata provar. capitata DUCH.
  PÁZSITFŰFÉLÉK
    CSEMEGEKUKORICA
    Zea mays L. convar. saccharata KOERN

IRODALOMJEGYZÉK


Előszó

A hazai mezőgazdaság nagy jelentőséggel bíró ágazata a zöldségtermesztés, amely a lakosság élelmiszerellátásában és az ország agrárexportjában meghatározó jelentőségű.

A kertészet ezen intenzíven fejlődő ágazata szükségessé teszi az új technológiák bemutatását és a növény igényeinek ismeretét

A sikeres termesztés egyik pillére a tudás, amely a piaci elvárások és a termesztéstechnológia ismeretét feltételezi.

Az input anyagok okozta jelentős költségek mellett elengedhetetlen a termesztési célnak megfelelő precíz technológia alkalmazása ahhoz, hogy rentábilis termesztést folytassunk és versenyképesek legyünk a behozott termékek alacsonyabb áraival szemben.

A jegyzet a nagyobb jelentőségű zöldségnövény fajok termesztésére ad útmutatót, melyben a növény igényeinek függvényében tárgyalja a termesztéstechnológia legfontosabb elemeit, magyarázva azok jelentőségét.

A technológiák változnak viszonylag rövid idő alatt, de az alapvető összefüggések megértése mellett, az új információk gyorsan adaptálhatók a termesztésben.

Az agrármérnök képzésben, ahol a zöldségtermesztés oktatása csak egy félévet, vagy attól is kevesebb időt enged, ez a jegyzet segítséget nyújt az adott növényfaj legfontosabb termesztési sajátosságainak bemutatásában. Az oktatásban a tényszerű információk átadása csak akkor hatékony, ha az összefüggések is megvilágításra kerülnek. A fajok bemutatásánál egy-egy fontosabb technológiai elemre hívom fel a figyelmet, amelynek betartása elengedhetetlen az eredményes termesztésben.

Bízom benne, hogy a leírt anyag szemléletet és hasznos információt ad a sikeres termesztéshez.