CSURGAY JUDIT


SZERVUSZTOK, GYEREKEK!


ISMERETTERJESZTŐ KALEIDOSZKÓP



2021.



ISBN 978-615-81911-7-3



TARTALOM

ELŐSZÓ HELYETT
I. FEJEZET: A TE BOLYGÓD!
II. FEJEZET: A TE HAZÁD!
III. FEJEZET: UGYE, TUDOD?
UTÓSZÓ HELYETT
FELHASZNÁLT IRODALOM
A SZERZŐ






ELŐSZÓ HELYETT

Szervusztok, Gyerekek! Játszani hívlak Titeket! Összegyűjtöttem nektek néhány fontos, hasznos érdekességet. Amit most olvastok vagy felolvasnak Nektek, olyan, mint egy régi játékszer, amelynek "kaleidoszkóp" volt a neve. Cső alakú, tükrök között üveg- és papírdarabokat tartalmazó csoda volt ez, amely forgatásra változóan színes csillogó ábrákat mutatott. - Képzeljétek, nekem még volt ilyen játékom sok évvel ezelőtt! S most arra kérlek Titeket, "forgassátok" ezt az elektronikus könyvet úgy, mint annak idején én a csoda-kaleidoszkópomat! Színesen kavargó, változatos információ-csokrot ígérek Nektek! Érdekességeket, adatokat és tényeket, ismereteket és tanácsokat a világról, az életről, - a teljesség igénye nélkül. Mindazt, amit egykor a saját fiamnak is elmeséltem, tovább adtam, az akkori friss tudományos ismeretek szintjén. Nem hiába, mert ő biológus lett. - És Ti? Benneteket vajon mi érdekel a rejtelmes csodavilágból? - Gyertek velem, nézzük együtt!

Ez nem tankönyv. De remélem, hogy felkelti az érdeklődéseteket, és az iskolai "kötelező anyagot" is szívesebben tanulmányozzátok majd.

Ez a "kaleidoszkóp" olyan tudás-alapok gyűjteménye, amelyeket én egykor a Magyar Televízió "Mindenki Iskolája", a "Diagnózis", és a "Kalendárium" című ismeretterjesztő adássorozataiban a tévénézők millióival megoszthattam már, s azután iskolákban a tanulókkal tanárként is. Örülök, hogy természettudományokkal és társadalom-, illetve bölcsészettudományokkal egyaránt foglalkozhattam, s ezeket taníthattam is. Reményeim szerint most is ezt teszem.

Ebben a színes "kaleidoszkópban" minden szó, minden információ arról szól, hogy legyetek kíváncsiak a környező világra, amelyben éltek! Szeressétek és tiszteljétek a kék bolygót, a természetet, a hazátokat és a tudományok megfejtett feladványait! S velük együtt - mindig vidáman, jó kedvvel, derűvel, - önmagatokat is!

Ábrákat, fotókat, rajzokat azért nem mellékelek, hogy gyakorlásra ösztönözzelek Titeket. Keressétek meg az interneten az összes, szöveghez illő illusztrációt, képet! Ez is izgalmas kalandozás lehet! Hatalmas útra indulunk! Gyertek, gyerekek! Először is fedezzük fel együtt azt a helyet, ahol élünk! Bolygó-túrára hívlak Titeket!



I. FEJEZET
A TE BOLYGÓD!

A te bolygód a Föld, mely része a világegyetemnek. Utóbbi magába foglal mindent, ami létezik. Vagyis, a Tejútrendszert, az összes galaxist, a porokat, gázokat, bolygókat, üstökösöket, a Holdunkat, s az összes többi bolygók holdjait. Meg a Napot, s a többi csillagot.

A világegyetem szó jelentése: az összes létező együttese. Része minden anyag és sugárzás, ami hatással van ránk is itt, a Föld bolygón. A világegyetem feltehetően végtelen. A látható világegyetem az, amelyiknek a kiterjedése minden irányban 17 milliárd fényév.

Tudod-e, mi a fényév? - Annak a távolságnak a neve, amelyet a fény egy esztendő alatt tesz meg. Egy év alatt a fény közel 10 billió kilométernyi utat jár be.

A galaxis tejútrendszert jelent. A világegyetem galaxisai olyan messze vannak tőlünk, hogy a fényük csak több milliárd év alatt ér el hozzánk.

A Tejút az a galaxis, amelyben élünk. Kb. 100 milliárd csillag alkotja. Átmérője: 100 000 fényév.

A hozzánk legközelebbi galaxis: az Androméda. Tőlünk való távolsága kb. 2 millió fényév.

Az égitestek méretét és egymástól való távolságát szögekben mérik. Az égbolton kelet és nyugat 180 fokos szöget zár be egymással. Szögekben kifejezve a Nap és a Hold kb. 0,5 fok átmérőjű.

Szóval, a mi bolygónk: a Föld. A Holddal együtt a Nap körül kering. A Nap családja kilenc nagy bolygóból, és több kisebb égitestből áll. A Nap körül ellipszis alakú pályán keringenek. Mindet a gravitáció tartja együtt. A gravitáció tömegvonzást jelent. A bolygók mérete a Napéhoz viszonyítva, és a Nap körüli pályájuk alapján a bolygók sorrendje:

- Nap
  - Merkúr
    - Vénusz
      - Föld
        - Mars
          - Jupiter
            - Szaturnusz
              - Uránusz
                - Neptunusz
                  - Plútó


Látod? A tíz bolygó közül a Föld a Naptól számítva a harmadik bolygó, s a Naptól 150 millió kilométer távolságban kering. Ugyanakkor a Föld a Naprendszer ötödik legnagyobb bolygója. S az egyetlen a Naprendszerben, amelynek a felszínén folyékony halmazállapotú víz található.

A Naprendszer bolygóit 63 hold, több tucat üstökös, és sok ezer aszteroida kíséri égi útján. Mindannyiukat a Nap tartja össze és vezeti égi pályáján. Tény az is, hogy a Merkúr és a Vénusz kivételével a Naprendszer bolygóinak van legalább egy holdja.

A Föld forog a saját tengelye körül. Egy év leforgása alatt körbeutazzuk a Napot és átélünk négy évszakot.

Fontos tudni, hogy a Föld forgástengelye nem derékszöget zár be a Nap körüli pályájának a síkjával, hanem 23,55 fokkal jobbra dől. Ha ez a "ferdeség" nem lenne, akkor évszakok sem lennének, és a nappalok a Föld minden pontján mindig 12 óra hosszúak lennének. A Föld mozgásának legkézenfekvőbb hatása a nappalok és az éjszakák váltakozása.

A Földfelszín teljes területe: 509,6 millió négyzetkilométer. A szárazföldé: 29,2 %, vagyis 148,9 millió négyzetkilométer. A Föld forgási sebessége: 1674 kilométer per óra.

A Földet mágneses mező veszi körül, ami eltéríti a Földhöz közelítő napszelet és megakadályozza, hogy a részecskék egyenesen a Földbe csapódjanak. Vagyis a Föld mágnesessége létrehoz egy "védő" burkot. A Föld mágneses mezeje kb. 11 fokkal tér el a bolygó forgástengelyétől. A Föld mágneses és földrajzi pólusai így nem esnek egybe.

A napszél nem más, mint részecske-sugárzás. A napkorona külső rétegeiből folyamatosan részecskék lövődnek ki a világűrbe.

A Föld felszínének több mint 70%-át tengervíz borítja. Az árapály változásokat a Hold és a Nap gravitációs vonzása okozza.

Bizonyára többször is hallottad már a "földrengés" szót. Ez természetes jelenség, melyet a Föld kérgén belül végbemenő hirtelen elmozdulások okoznak. Jó tudni, hogy a földrengések mintegy 70%-a a Csendes-óceánt körülvevő "tűzgyűrű" mentén történik. Magyarországon ritkán.


Miközben a Földbolygón élsz, nappal a Napot látod, éjszaka pedig a Holdat. A Hold a legközelebbi szomszédunk. "Csak" 380 000 kilométernyi távolságban van a Földtől. Ez az egyetlen égitest, amelyen ember járt. 1966-ban a Luna-9 nevű szovjet űrszonda leszállt a Hold felszínére. Három évvel később, 1969. július 20-án Neil Armstrong és Edwin Aldrin a Holdon járt! Az első kőzetmintákat ők hozták. Neil Armstrong híres mondása: "Kis lépés ez egy embernek, de nagy ugrás az emberiségnek" - mára szállóigévé vált. Az Apollo-11 asztronautáiként írták be nevüket az űr meghódításának a történelemkönyvébe.

Érdekesség: a világűrben az ember magassága "megnő", kb. négy-öt centiméterrel, mivel ott nem hat az emberi testre a "lehúzó" gravitáció. - Hitted volna?

A Holdon nincsen se levegő, se víz, se időjárás. A felszínét hegységek, kráterek, lávarétegek és vastag portakarók borítják. Tehát a Holdon szél sincsen, ami eltüntetné az emberi lábnyomokat. Fontos: miközben a Föld vonzza a Holdat, a Hold is vonzza a Földet!

A Föld- Hold távolság: 384 000 kilométer. A Hold egy hónap leforgása alatt körbejárja a Földet. Alakja a sarlóról a teliholdra, majd újra a sarlóra változik. A Hold havi ciklusokban naponta kétszer a tengerek vízszintjének a változását is előidézi.

A Hold és a Nap gravitációs vonzása miatt a napok hossza egyre nő. Kb. 200 millió év múlva egy földi nap hossza várhatóan már 25 óra lesz.

Elképzelhető, hogy valaha a Hold is a Föld része volt, de leszakadt róla, amikor a bolygónk összeütközött egy másik bolygóval.


A Nap egy idősebb, közepes méretű csillag, melynek átmérője 109-szer nagyobb, mint a Földé. A Nap a Galaxisunk, a Tejútrendszer középpontjától kb. 25 000 fényévnyire van. A Föld-Nap távolság pedig: 150 millió kilométer. Jó tudni, hogy a Nap valójában egy "átlagos" csillag. Átmérője: 1 392500 kilométer. Tömeg-összetétele: 71% hidrogén, 27% hélium, 2% nehezebb elemek. Vagyis a Nap nagyrészt a két "legkönnyebb" elemből, hidrogénből és héliumból áll. Most 4,6 milliárd éves múlt. Várható élettartama: 13 milliárd év. Azaz, még a Nap sem örökéletű. De most jár "élete derekán". Felszínén kb. 5500 Celsius fok a hőmérséklet. A belsejében pedig 14 millió Celsius fok. Napfoltokat és napfáklyákat látunk a külsején. Néha gáz-sugarak törnek ki belőle. A Nap tengelyforgási ideje: 25-36 nap. A fény Földre érkezésének az időtartama: 8,3 perc.

A Nap sárga fénye atmoszférájának a legalsó, kb. 500 kilométernyi vastag rétegéből lép ki. A Föld légkörében a lenyugvó Nap vörösnek látszik. Ennek oka az, hogy a levegőben levő por a kék fényt nagyobb mértékben téríti el, mint a vöröset.

A Nap fénye az egész Naprendszerben sugárzik. A fény a magban keletkezik, ahol a hidrogén gáz hélium gázzá alakul. A magban keletkező energia lassan a Nap felszíne felé halad, ahonnan a gázok fénye az űrbe sugárzik. Ez a válasz arra a kérdésre, hogy valójában "miért süt a Nap?"

A "sarki fény" látványos jelenség, sejtelmes fényfüggöny az égbolton. A sarkkörök vidékén figyelhető meg. Valójában a Napból kiszabaduló elektromos töltésű részecskék hozzák létre a "sarki fényt".


Te a Föld bolygón élsz, így a bolygók közül a Vénusz a legközelebbi szomszédod. Felszínét kráterek, vulkánok, hegyek teszik változatossá.

A Marsot "vörös bolygónak" is nevezik. Kisebb és hidegebb a Földnél. Felszínén vulkánok, sivatagok, kanyonok láthatóak. Körülötte két hold is kering. Nevük: Deimos és Phobos.

A Jupiter a Naprendszer legnagyobb bolygója. Átmérője 11-szer, tömege 318-szor nagyobb, mint a Földé. A pályáját 12 év alatt járja be. Körbeveszi egy keskeny porgyűrű. A Jupiternek 16 holdja van. Olyan, mint egy önálló miniatűr naprendszer!

A Szaturnusz a Naptól számítva sorrendben a hatodik bolygó. Gyűrűrendszer övezi. Óriás gázbolygó. Sűrűsége kisebb, mint a vízé.

Az Uránusz és a Neptunusz: gázóriások. Vékony gyűrűrendszer övezi őket. Az Uránusz oldalára billenve forog. A Neptunuszt viharos légkör burkolja. Triton nevű holdján vulkánok működnek. Ezekből víz és jég tör fel.

A Plútó kisebb, mint a mi Holdunk. Kőből és jégből áll.


Az égbolt különleges látványt nyújtó érdekességei az üstökösök. Hosszú fénycsóváikkal tündökölnek. Mind jégből és apróbb kövekből álló égitestek.


Az Aszteroidák? - Nos, a Mars és a Jupiter pályája között kisméretű kő-égitestek ezrei találhatóak. Ezek az égitestek "maradvány-anyagok", amelyekből nem keletkeztek bolygók a naprendszer kialakulásakor. Ezer kilométer átmérőjű is akad közöttük. De a többségük ennél jóval kisebb. Az "1991BA" jelzésűnek, - mely a mai tudásunk szerint a legkisebb, - 9 méter az átmérője.


Meteoritok. Ezek kövek, amelyek szó szerint az égből hullanak a Földre. Akadnak köztük Hold- és Mars-darabkák is, de a többségük a Naprendszer kialakulásakor fennmaradt törmelék.


Az űrben kavargó gázok és porok színes anyagfelhőket alkotnak. Ezek a ködök. A ködökben gyakran formálódnak csillagok. Amúgy a tejútban felhalmozódott port a csillagok termelték. A megöregedett csillagok felrobbannak. Az óriás-csillagok pedig az űrbe dobják le magukról a külső rétegeiket.

A világegyetemben az elemek közül a hidrogén fordul elő legnagyobb mennyiségben. A csillagközi ködök elsősorban hidrogénből állnak.


A csillagok hatalmas gázgömbök, amelyeket saját gravitációjuk tart össze. Többségük évmilliárdokig él. Hatalmas gázködökből születnek, a bolygókhoz hasonlóan. Méreteik változatosak. Akadnak köztük óriás-csillagok, mint a Naprendszer, és léteznek törpe csillagok is, Föld-méretekkel.

A csillagok a színükön kívül a fényességükben is különböznek. Hogy milyen fényesen ragyog az égbolton, az attól függ, hogy milyen messze van tőlünk. A csillagok fényességét magnitúdóban mérik. A magnitúdó skálán az alacsonyabb számértékek a fényesebb csillagokhoz tartoznak.

A csillagok többnyire csoportosan születnek. Gyakoriak az úgynevezett csillag-halmazok. Galaxisunkban a csillagok felének párja is van. Ők a kettős-csillagok. Azaz: két csillag kering egymás körül.

Ha egy csillag kifogy "tüzelőanyagából", a hidrogénből, a csillag összezsugorodik. Fehér törpeként kihuny, vagy robbanásban darabokra hullhat. Az óriás-csillagok robbanása kis fekete lyukakat hoz létre az űrben.


UFO. Biztosan hallottad már ezt a szót. Azonosítatlan repülő tárgyat jelent. Angolul: "Unidentified Flying Object". E három szó kezdőbetűit használjuk a számunkra megmagyarázhatatlan jelenségek esetén. Az UFO tehát repülő tárgy, amelynek a teljesítménye, aerodinamikai jellemzőinek az összessége nem egyezik meg a Földön élő emberek jelenlegi ismeretei alapján, a földi civilizáció részeként általuk alkotott repülőgépek, űrhajók, űrrakéták egyetlen egy ismert típusával sem. Vagyis, az UFO-kat nem lehet az ember számára ismert, illetve általa készített tárgyakként azonosítani.

Noha a Föld felett évszázadok óta észleltek azonosítatlan repülő tárgyakat, a "repülő csészealj" kifejezést először 1947. június 24-én használták. Ekkor egy amerikai pilóta - miközben egy lezuhant C-46-os tengerészeti szállítógép roncsait kereste, - egy furcsa fényvillanásra lett figyelmes. Kenneth Arnold, a pilóta az esetről azt mondta: "Észrevettem, hogy messze a bal oldalamon, északra, egy kilenc, nagyon fényes tárgyból álló formáció közeledik szédítő sebességgel a közeli Baker-hegy (Washington Állam) irányából, szinte súrolva a hegy tetejét. A repülőgépeknek nem volt farkuk, s úgy mozogtak, hogy azt semmilyen általam eddig ismert repülő tárgyhoz nem tudnám hasonlítani. Mint ahogy egy csészealj mozog, ha a víz fölött kacsázunk vele."

Ezután egyre több beszámoló és fotó szólt az "olyan, mint egy lefelé fordított tál, nagy púppal a tetején"-típusú, hol csészealjhoz, hol mélytányérhoz hasonlított égi furcsaságokról, amelyekről a világ több pontján mind sűrűbben fotók is készültek már. Ezüstös gömböket, óriási tojás alakú világító repülő testeket, furcsa űrhajókat rögzítettek a képek. Vagyis, nem az emberek fantáziájának szüleményei az Ufók. 1965 augusztusában például "UFO-rajt" láttak többen is, melynek kilenc gépe úgy repült az égen, hogy se szárnya, se propellere, se bármiféle száma, azonosító jelzése nem volt. "Olyanok voltak, mintha óriási fekete buborékok lennének, ezüstös farokkal. Hangjuk alig volt, a méhrajokéhoz hasonlított. Aztán egy nagy villanás következett, és eltűntek a mező felett" - mondták egybehangzóan a szemtanúk. "Nem ember által készített korongokat, csészealjakat láttunk!" - kiabálták kétségbeesve az emberek. A "lángnyelvek", a megmagyarázhatatlan módon nagy sebességgel repülő, máskor lebegő természetfeletti jelenségek valóban félelmetesek. - Igen, ma már tudjuk: valóban léteznek Ufók!

Az effajta "idegenekkel" való találkozásokat ma már csoportosítják is.

- Első típusú találkozások: Ufó észlelése közvetlen közelről.

- Második típusú találkozások: az Ufó nyomokat hagy, égéseket okoz, mozgásképtelenné tesz embereket, megrémíti az állatokat, interferál az autók motorjával vagy a televízióval, rontja a rádióközvetítés vételét, netán leszálláskor nyomot hagy maga után. (Interferencia: fizikai jelenség. A találkozó hullámok erősítik, gyengítik, vagy kioltják egymást.)

- Harmadik típusú találkozások: az emberek látják az ufonautákat, vagy találkoznak is velük. - Igen, nem tévedés! Egyre több ember állítja, hogy találkozott is a különös világító testek legénységével. Néhányan olyan súlyos sérüléseket szenvedtek a találkozás során, hogy emberi, orvosi kezelés sem tudott segíteni rajtuk. Meghaltak, mert túlságosan közel kerültek az "idegenekhez". Mégis, hitetlenkedő kormányok és tudósok máig vannak, noha egyre gyakoribbak az UFO-fotók, videók, szemtanú-beszámolók. Régen kigúnyolták, bolondnak, bohócnak tartották azokat, akik azt állították, hogy azonosítatlan repülő tárgyakat láttak. Mígnem az USA egyik elnöke is látott egy Ufót, és elindított egy 20 millió dolláros kutatási programot. Az Amerikai Egyesült Államokban már évtizedek óta Ufókutató Központ működik. (Evanston, Illinois).

A Légi Jelenségeket Kutató Szervezet igazgatója azt tanácsolta: ha Ufót látunk, tegyük a következőket!

1. Próbálj szemtanúkat keresni a látottak megerősítéséhez!

2. Ha van, azonnal használd a fényképezőgépedet!

3. Hasonlítsd össze az Ufót más közeli tárgyakkal. Ez segíthet az Ufó méretének, sebességének a megállapításában.

4. Amint hazaérsz, azonnal rajzold le az Ufót, és írd le, amit láttál!

5. Utána rögtön értesítsd a Rendőrséget, a Légierőt, vagy a legközelebbi Ufókutató csoportot!


Szóval, a mi bolygónk a Föld, része a világegyetemnek, amelyet 15-10 milliárd évvel ezelőtt egy ősrobbanás (Big Bang) hozott létre. Az összes létező anyag a másodperc töredéke alatt keletkezett, hihetetlen sebességgel szóródva szanaszét. A szétszóródott anyag idővel hűlni kezdett. A már lehűlt anyag elemi részecskéi protonokká és neutronokká egyesültek. Ezekből pedig létrejöttek a hidrogén és a hélium atomjai. A világegyetem legnagyobb részét máig ez a két gáz alkotja. A világegyetem folyamatosan tágul. De elképzelhető, hogy a tágulás idővel szűkülésbe fordul és a világegyetem idővel ismét egyetlen ponttá zsugorodik.

A Föld vélhetően gázfelhőből alakult ki, amelyet a gravitáció gömbbé sűrített. A nyomás és a hőmérséklet egyre nőtt, amíg a gömb belseje részben megolvadt. A Föld látszólagos szilárdsága belső forrongást takar. A földkéreg szüntelenül mozgó lemezekre tagolódik.

A Föld valójában három fő övre oszlik: a külső földrétegre, az alatta levő sűrűbb, olvadt földköpenyre, valamint a sűrű magra. Minden ásványkincsünk forrása a földkéreg.


Összetételét tekintve a Föld tömegének kb. a 90 százalékát négy elem alkotja: az oxigén, a szilícium, az alumínium és a vas. A bolygónk egészét tekintve a legnagyobb mennyiségben előforduló elem: a vas.


A Föld felszínét az űrből nézve az óceánok kékje uralja. Ezért is hívják "kék bolygónak" a Földet. Hiszen a bolygónk felszínének a kétharmadát az óceánok borítják. S akkor még nem beszéltünk a folyókról! Fel tudod-e sorolni a világ tíz leghosszabb folyóját? - Segítek! Nílus, Amazonas, Jangce, Mississippi, Jenyiszej, Sárga-folyó, Ob, Kongó, Amur, Léna.


Mi Európában élünk. Földrészünkön az oroszországi Volga (3700 km) a leghosszabb folyó. Hazánk büszkeségéről, a Dunáról, biztosan hallottál már, s láttad is. 2800 kilométer hosszú, s a földrészünk egyetlen kelet felé tartó folyója.


A világ legnagyobb tavai: Felső-tó, Viktória-tó, Huron-tó, Michigan-tó, Tanganyika-tó, Aral-tó, Nagy-Medve-tó, Bajkál-tó, Malawi-tó. - Keresd meg őket a térképen!


A Föld légköre sokféle gáznak a keveréke. A két meghatározó: 78% nitrogén, 21% oxigén. Ugyanakkor a Holdnak egyáltalán nincsen légköre. Ott az eső, a szél is teljesen ismeretlen. S az "időjárás" kifejezés is. Viszont a Földön más a helyzet. Ugye, tudod, hogy az Északi- és a Déli-sarkon a Nap sugarai csak súrolják a földfelszínt, ezért a bolygónknak ezek a leghidegebb részei.

Föld-bolygónkon a szárazföldek csaknem egyharmadát sivatagok borítják. Némelyikben nappal +48 Celsius fokos hőség van, másutt -20 fokos zimankó. Miközben a sarkvidékeken sűrűn -80 Celsius fokig is süllyed a hőmérséklet.


Bármennyire furcsa, a kutatások eredményei szerint a Föld minden élőlénye egyetlen közös őstől származik. Ez baktériumszerű élőlény lehetett. S a bolygónkat mára benépesítő gazdag élővilág egyedei mind egy baktérium egymástól eltérő utódai! A bálna, a tölgyfa, a rózsa, a paradicsom, a ló, vagy a kutya is. Az élőlények lépésről lépésre történő lassú változása hosszú folyamat. Ez az evolúció. A kifejezés fejlődést jelent. A magasabb rendű szervezeteknek az alacsonyabb rendűekből való alakulását. A Föld minden élőlénye az evolúció "terméke". Tény továbbá az is, hogy minden élőlényben közös hat folyamat, illetve képesség. Ezek:

- az alkalmazkodás,
  - a növekedés,
    - az anyagcsere,
      - a mozgás,
        - a szaporodás,
          - és a válaszadás képessége.


Az élet először a tengerben fejlődött ki. Évmilliók kellettek ahhoz, hogy az első állatok a tengerből a szárazföldre merészkedjenek ki. A halakból például idővel kétéltűek lettek. Ők a ma is élő szalamandrák, gőték, békák ősei. Az első repülő állatok a rovarok lehettek. Aztán megjelentek az első repülő hüllők is.


A dinoszauruszokról biztosan hallottál már. Az őshüllőknek a hatalmas testű állatokat magába foglaló rendjét nevezzük így.

A dinoszauruszok mintegy 240 millió évvel ezelőtt éltek, és kb. 65 millió esztendeje haltak ki. A Tyrannosaurus rex volt közöttük a csúcsragadozó. - Ugye, tudod: ragadozónak azokat az állatokat nevezzük, amelyek más állatokkal táplálkoznak. Némelyik falkában, némelyik magányosan vadászik a zsákmányára.

Az Ankylosaurusok viszont növényevők voltak. A Brachiosaurusok lehettek a legnagyobbak. Ők 40-70 tonnás óriásokká nőttek. Azonban a Föld ősállatai még az emberi kultúra, így például az írás megjelenése előtt kipusztultak.


Valamennyien szinte naponta használjuk az "állat" kifejezést. De tudod-e, hogy ez a szó valójában mit jelent? - Az állat olyan élőlény, amelyiknek idegrendszere, mozgásszervei és érzékszervei vannak.

Gondolj bele, mennyi sok veszély leselkedik az állatokra, bárhol is éljenek! Miközben táplálékot próbálnak szerezni maguknak - égen, földön, vízben, - minden pillanatban ők maguk is táplálékká válhatnak. S persze alvás, búvóhely keresés közben is. Ezért folyamatosan védekezniük kell. Erre szolgál az agancs, a szarv, a fullánk, a tüske, a tövis, a halálos méreg. S a cseles álcázás is. A kaméleon például a színét változtatja. A jegesmedve fehér bundája beleolvad a hóba. A botsáska tényleg olyan, mint egy darabka bot. S léteznek madár ürüléket utánzó pókok is. Bámulatos az élővilág! A pókok ösztönösen szövik a hálójukat. A púpos bálnák 30 percig is képesek dalolni és ezt a társaik 150-160 kilométer távolságban is hallják! A keselyű követ vesz a csőrébe, hogy feltörje más állatok tojásait, ebédre. - Ugye, milyen fantasztikus ez? Akárcsak az állatok alkalmazkodó képessége. A sarki rókák -50 Celsius fokos dermesztő hideget is kibírnak. Az Altaj-hegység csíkos egerei pedig alvással védekeznek. Egy évből mindössze három-négy hónapot töltenek ébren. A hosszú téli álommal vészelik át a zord időjárást. De csodálatos az is, hogy tavasszal lazacok milliói úsznak a folyókban az ívási helyük felé. S madarak milliói indulnak útnak földrészeket átszelve, olykor a vándorló lepkéktől is kísérve.


Az élővilág jelentős része azonban oly apró, hogy csak mikroszkóppal, vagyis több ezerszeres nagyítással látható. Egy részük káros, betegséget is okoz, de vannak közöttük hasznosak is. Utóbbiak közé soroljuk az élesztő baktériumokat és némely gombafajokat. A károsak közé pedig a poratkát és a fejtetűt.

Jó tudni: bőrünkön és a beleinkben is élnek baktériumok. Ha naponta háromszor fürdünk és csak tiszta vizet, élelmiszert fogyasztunk, akkor is!


A legapróbb élőlények a vírusok. Nem tudnak mozogni, sejtfaluk sincsen, mégis roppant veszedelmesek! Gondoljatok csak a 2020-ban kitört COVID-19 világméretű vírusjárványra! Rengeteg ember halálát, szenvedését okozta a határzárakkal, kijárási tilalmakkal, munkahely-megszűnésekkel sújtott, szájmaszk viselésre, karantén-életmódra kényszerített világon a Kínából (Vuhanból) eredő vírusjárvány, melynek már a harmadik hulláma gyötri a világot most, amikor ezeket a gondolatokat írom Nektek.


Az ember mellett az élőlények nem csupán növények és állatok lehetnek. Van más életforma is. Például: a gombáé. Külsejük alapján növények is lehetnének. De nem a fény energiáját hasznosítják. Táplálkozásuk és szaporodásuk is eltér a növényekétől. Mégis, ha vásárolsz az élelmiszerboltban és önkiszolgáló módszerrel Neked kell lemérned az árut, kódot nyomsz, hogy árat kapj, - a növények között fogják felsorolni az ehető gombákat. Amúgy a gomba húsos, puha testű, tönkből és kalapból, süvegből álló élőlény.

Az erdők kiváló gomba-lelőhelyek. Korhadó fákból, levelekből táplálkoznak az itteni gombák. A légyölő galócától kezdve a gyűrűs tuskógombáig sokféle létezik belőlük. A szarvasgomba a föld alatt nő és a tölgyfákkal gyökérkapcsolt. Ízletes tápláléka az embernek. Viszont a gyűrűs tuskógomba megtámadja a fákat. A piros kosárgomba golflabda nagyságú. A citromsárga csészegomba elhalt fákon nő sűrű csoportokban. A légyölő galóca gyönyörű, színes, de mérgező! Bükkfával vagy lucfenyővel gyökérkapcsolt. A gombákkal mindig légy nagyon óvatos! Több olyan fajuk ismert, amelynek már az érintése is veszélyes lehet. Nem szólva arról, ha akár csak egyetlen falatot is eszik belőlük az ember. A legmérgezőbb gombát gyilkos galócának hívják. Európa és Észak-Amerika erdeiben él. Csak szakértők által ellenőrzött gombát szabad enni!

Érdekesség: a legtöbb gombafaj spórái a levegőbe kerülve terjednek, s ha megfelelő táptalajhoz jutnak, szaporodnak. Akad olyan gomba is, amelyik az egerek ürülékén tenyészik.

Ami a gombák méreteit illeti, a csöpptől az óriásig széles a paletta. A csiperke és a laskagomba ehető, sokak kedvence. Kicsik. De találtak már olyan óriás bokros gombát is, amely 34 kilogrammos volt. Az élő fákon parazitaként "garázdálkodó" gombák között ennél is nagyobbra bukkantak az Amerikai Egyesült Államokban. Képzeld! Ez a példány 141 centiméter széles volt (közel másfél méter!) és kereken 140 kilogrammos.


Ami a növényeket illeti: a klorofill az egyik legfontosabb anyag a Földön. A napfényt alakítja energiává, s a növények általa fejlődhetnek, növekedhetnek. A növények tehát a levegőből nyerik a táplálékukat a klorofill segítségével. A leveleikben lévő zöld színanyag alakítja át a napfény energiáját. Az így nyert oxigén leadása mellett vízből és szén-dioxidból létrehozza a számára táplálékul szolgáló szőlőcukrot, ami szénhidrát. Ezt a folyamatot fotoszintézisnek nevezzük. A növények tehát a szőlőcukor segítségével növekednek. Fontos: fény nélkül nem tudnak maguknak szőlőcukrot készíteni! Ha sötétkamrába, pincébe, padlásra teszel egy növényt, a fény hiánya miatt hamarosan elpusztul.

Igaz, akadnak olyan növények is, amelyek rovarokkal táplálkoznak. Úgy, hogy csapdába ejtik őket. A legtöbb ilyen faj vonzó illatanyaggal, vagy nektárnak látszó fénylő cseppekkel csalogatja magához a rovar-áldozatait. A Vénusz-légycsapó is ilyen. A rovar nem tud szabadulni a ragacsos anyagból. A növény levele pedig összezárul felette. S a foglyul ejtett rovart eszi, emészti meg a rovarevő növény.


Jó tudni: növények nélkül nincs élet a bolygónkon! Még a húsevő állatok is fogyasztanak növényt. Ami az energia-áramlást illeti: a növények által hasznosított napenergia a tápláléklánc minden egyes fokán átadódik. A fű a Nap energiáját alakítja szerves anyaggá. A tehén ezt megeszi és részben tejjé "változtatja". Te iszol a tejből. Így nyersz energiát. Így lesz erőd futni, olvasni, írni. A fűtől a tehénen át az emberig vezet tehát az úgynevezett táplálék-láncolat.

Nézzünk másik példát is! A levéltetű megeszi a levelet. A katicabogár megeszi a levéltetvet. A nagyobb testű ragadozó rovarok megeszik a csöpp katicabogarat. De jön a fecske, ő pedig megeszi a rovarokat. Ám felbukkan a héja, aki viszont elkapja és megeszi a fecskét. Ha pedig a héja elpusztul, az ő teteme férgek tápláléka lesz. S aztán folytatódik tovább az örök körforgás.


A növények esetében többnyire a virágok tartalmazzák az ivarszerveket. A mohák és a páfrányok azonban spórákkal szaporodnak. Nekik nincsenek virágaik. Így nem tudnak magokat érlelni, mint a többiek.

A színpompás virágoknál nem kevésbé fontosak és hasznosak a fák. Olyanok, mint a többi növény, csak épp nagyobbra nőnek. Ehhez viszont szükségük van egy erős, vastag központi szárra, ami a fa törzse. A fatörzs a fa "függőleges főútvonala", amely a leveleket összeköti a gyökérzettel. Láttál-e már egy szem babból növényt, gesztenyéből, makkból kis facsemetét kihajtani? Ültettél-e már citrommagot? - Próbáld meg! Fel tudsz-e nevelni egy növényt? Képes vagy-e a gondozására? Izgalmas kaland lesz, fogj hozzá mielőbb!

A tölgyfák akár 7-800 évesek is lehetnek. A világ legöregebb fái az amerikai Sziklás-hegységben élő szálkásfenyők. Egyes példányai hatezer évesek is lehetnek! Ugye, milyen hihetetlen? Pedig így igaz.

A fa életkorát tudod-e, hogyan állapíthatjuk meg? - A kivágott fa törzsének a keresztmetszetén megszámoljuk az évgyűrűket. Minden egyes gyűrű egy évnyi növekedésnek, életnek felel meg.


A bioszféra a világ azon részeit foglalja magában, ahol élőlények találhatóak.

Te ember vagy. Homo sapiens, aki termelőeszközök készítésére, kultúra teremtésére vagy képes, így az állatvilágból kiemelkedett, legfelsőbb rendű élőlénynek minősülsz!

Az emberi testet a csontjaink tartják meg. Csontvázunk a testsúly kb. egy ötödét teszi ki. Csontjaink nélkül nem tudnánk mozogni, táplálkozni, sőt lélegezni sem. Igaz, ugyanilyen fontosak az izmok is. Ezek rostkötegek, amelyek testrészeinket összehúzódásuk és elernyedésük révén mozgatják. Izmaink a testsúlyunk több mint felét alkotják. Izmok nélkül szintén nem tudnánk mozogni. Van olyan izmunk, amelyik csak akaratlagosan, tudatosan mozgatható. Például a karon a bicepsz. De van olyan is, amelynek a működése automatikus. Ilyen a szívizom is.

Az emberi test alapvetően fontos része a szív és a keringési rendszer. Egy felnőtt ember testében akár öt liternyi vér is áramlik a verőerekben és a visszerekben. A teljes vérmennyiség alig egy perc alatt átjut a kettős hurok alakú érpályán. A vér oxigént szállít és összegyűjti a salakanyagokat, továbbá ellátja a sejteket a fennmaradásukhoz nélkülözhetetlen tápanyagokkal.

A vér víz, illetve benne oldott vegyületek és sejtek keveréke. Több, mint a felét a vérplazma teszi ki. A plazma a víz mellett fehérjéket és glükózt is tartalmaz. Utóbbi igen fontos, hiszen a testünk általa termel energiát.

A vér erek hálózatán keresztül halad. A vért a szívből elszállító véredényeket verőereknek, vagyis artériáknak nevezzük. A visszajuttató erek a visszerek, vagyis a vénák. Az artériákat több mint 80 ezer kilométernyi hosszúságú hajszálér köti össze a vénákkal. - Fantasztikus! Ugye?

A szívdobbanás vért lök át az artériákon. Ettől keletkezik a néhol kitapintható lüktetés, amelyet pulzusnak nevezünk.

A szív izmos szerv, mely négy üregből áll: a jobb és a bal kamrából, illetve a jobb meg a bal pitvarból. Napjában több mint százezerszer megtelik vérrel, amit összehúzódva kipumpál magából. Ez a szívverés. A vér haladási irányát a pitvarok és a kamrák kivezető nyílásán elhelyezkedő csapóajtóként működő szív-billentyűk biztosítják.

Egyébként a vér piros színét a vörösvérsejtek festékanyaga, a hemoglobin okozza. Amikor a vér átáramlik a tüdőn, a hemoglobin megköti az oxigént és innen elszállítja a test más részeibe.


Oxigén nélkül nincs élet. Az ember életben maradásának ez alapvető feltétele. Lélegzetvételkor levegő áramlik a tüdőnkbe. Innen az oxigén a véráramba kerül. Belégzéskor a tüdő léghólyagjai jelentik a végállomást. Kilégzéskor a léghólyagok mérete kisebb lesz, de a falukat bélelő speciális vegyület miatt a faluk nem esik össze.

A levegő beszívásakor a mellizomzat és a rekeszizom összehúzódásakor a mellkas tágul, s vele együtt a tüdőnk is. Míg a levegő kifújásakor a hasizmok segítenek.

Ha egészségesek vagyunk, akkor hangtalanul, csendben lélegzünk. De a köhögés, a csuklás, a tüsszentés viszont hangos. A csuklást a rekeszizom váratlan összehúzódása okozza, ami által a tüdőbe hirtelen levegő áramlik be. Mivel ekkor a hangszálak is összehúzódnak, ettől hangot adunk ki, akaratlanul. Míg a tüsszentéskor a káros anyagok, például a por vagy egyéb apró szemcsék távoznak. Fontos: tüsszentéskor nyálcseppeket, port, kórokozókat juttatunk ki a környezetünkbe. Mindig zsebkendőbe tüsszentsünk és köhögjünk!


Testünket bőr védelmezi a külső behatásoktól. Bőrünk legkülső rétegét elhalt sejtek alkotják. Jó tudni: egy ember évente átlagosan 3-4 kilogramm bőrt, kb. 25-30 ezer szőrszálat, és 4-5 centiméternyi körmöt "hullajt el".

A bőr színét a bőr festéksejtjeiben lévő pigment adja. Mennyiségtől függően ez barnára vagy feketére "festi" az emberi bőrt.

Ha sima felületű tárgyhoz érünk, ujjlenyomatot hagyunk magunk után. Ez valójában az ujjon termelődött izzadtság és faggyú nyoma, az ujjbegyet borító parányi bőrredők mása. Az egypetéjű ikrek kivételével nincs két olyan ember, akinek az ujjlenyomata egyezne! Ez teljesen egyedi azonosító jele minden egyes embernek. Emiatt olyan fontos ez például a rendőrségi nyomozók számára.


Az emberi test fontos "vezérlője" az agy és az idegrendszer. Agyunk szünet nélkül információkat dolgoz fel, a testünk minden részéből érkező jeleket, még akkor is, amikor alszunk. A jelzések elektromos kisülések formájában az idegeken haladnak át. Agyunkban ezer milliárdnál is több idegsejt található.

Az agyunk a felépítése alapján három fő részre osztható. Kissé leegyszerűsítve azt mondhatjuk: az agytörzs az alapvető életműködéseket, így például a légzést szabályozza. A kisagy az automatikus mozgás irányításában játszik szerepet. A nagyagy pedig lehetővé teszi az érzékelést, a gondolkodást és a mozgást is.

A gondolkodás és a megértés színtere az agy elülső része. Az agy hangingereket értelmező része a hallókéreg. Ide a halló-idegekből érkeznek a jelek.

Vannak úgynevezett reflexszerű cselekvések. Ezek irányítása nem tudatos, hanem automatikus. Míg a szándékos cselekvéseket az agyból érkező jelek indítják el.


Az ember a látására és a hallására jobban rá van utalva, mint bármely más érzékére. A tárgyakról a két szemből két, kissé eltérő kép jut az agyba. Ezért látunk térben, és így tudunk tájékozódni arról, hogy milyen távolságra van tőlünk egy adott élőlény vagy tárgy. Két fülünkkel is "sztereóban" halljuk a hangokat, így érzékeljük, hogy merre van a hang forrása.

A fény a szaruhártya nevű átlátszó külső rétegen, majd egy apró lyukon, a szembogáron, vagyis a pupillán át hatol be a szembe. A pupilla mögött a szemlencsén halad át. A lencse a szem mélyén levő "vetítővászonra," a retinára fókuszálja a fényt.

A pupilla nagyságát, - azaz, hogy mennyi fény juthat az ideghártyára, - azt az írisz, tehát a szivárványhártya szabályozza. A szemben kétféle idegsejt van: pálcikák és csapok. A csapok érzékelik a színeket. A pálcikák nem érzékelik a színeket, viszont jól működnek félhomályban is. Amikor sötét helyre lépünk be, a pálcikák fokozatosan átveszik a csapok szerepét. Ezért valamennyire látunk sötétben is.


Izgalmas a hallásunk is. A fülkagyló a hanghullámokat a külső hallójáratba tereli. A járat végén a hanghullámok nekiütköznek a dobhártyának. Rezgést keltenek benne. A rezgéseket három apró, egymáshoz kapcsolódó csontocska: a "kalapács, az üllő, és a kengyel" továbbítja a belső fülhöz. Ott "átveszi" őket a belső fülben lévő folyadék. A folyadékban áramló rezgések ingerlik a csiga érzékelő sejtjeit. Ez az ingerület a hallóidegen keresztül az agyba jut.


Amikor megkérdezik, hány érzékszervünk van, legtöbben ötöt neveznek meg: a látást, a hallást, az ízlelést, a szaglást és a tapintást. Ezek az érzékek szinte mindent elárulnak a környezetünkről. De van még egy érzékünk! Az egyensúly-érzék! Ez tesz képessé minket arra, hogy felegyenesedve, két lábon járjunk.


Az emberi test legkeményebb részét nem a csontjaink, hanem a fogaink alkotják. A gyerekeknek 20 tejfoga van. A felnőtteknek 32 végleges foguk. Nagyőrlők, kisőrlők, metszőfogak, szemfogak.


Vigyázz magadra! A szemeidre, a füleidre, a fogaidra, mindenedre! Egyik sem olyan, mint a gyíkfarok, amelyik a pusztulása esetén rövidesen újra kinő. Védd a látásodat, a szemeidet! Piszkos kézzel ne dörzsöld, és erős fényben használj napszemüveget! Hasonlóképp vigyázz a hallásodra is! Ne bömböltess rádiót, magnót, tévét hangosan! Ugyancsak óvd a fogaidat is! Naponta legalább egyszer, de ha teheted, háromszor is moss fogat! Azért is fontos a fogak ápolása, mert a szájban sok millió baktérium van. Egy részük a fogakhoz tapad. Ha a baktériumokat nem távolítod el a fogkeféddel, akkor az általuk termelt sav feloldja a fogad felszínét. Ez a szuvasodás. A lyuk mélyül, aztán eléri a fogbelet. Ilyenkor már erős fájdalmat érzel. Jobb ezt megelőzni úgy, hogy lehetőleg napjában háromszor is alaposan megmosod a fogaidat.


Életünk során 50 ezernél is több órát evéssel töltünk. Ezt követően az emésztés azonban még ennél is több időt igényel. Az emésztés során a táplálék egy "csőben" utazik, mely az egész szervezetünkön áthalad. Így kerül sor a táplálék lebontására. A hasznosítható részét a szervezetünk felszívja. A többi székletként kiürül.


Éhséget akkor érzünk, amikor a vérünkben lévő cukor szintje túlságosan alacsony. Az agyunk, - a hipotalamusz nevű terület, - éhségként észleli a felmerült problémát. Így kapjuk a figyelmeztetést, hogy ideje ennünk valamit. Sőt, jelez a gyomornak is, hogy készüljön fel az étkezésre. Ennek egyik jele a gyomorkorgás.

A gyomorfal nyálkahártyájában egyes sejtek erős savat termelnek. Ez a gyomorsav, amely segíti a táplálék lebontását.

A táplálék a bélcsatornában halad át a testen. Ennek a szájüregtől egészen a végbélnyílásig tartó csőnek a hossza felnőtt korban akár 9 méter is lehet. A felnőttek vékonybele közel 6 méter hosszú. Sokkal hosszabb, mint a vastagbél. A feldolgozandó táplálék ebben a csatornában iszonyú lassan halad. Csupán két méternyi utat tesz meg óránként! Vagyis, a csigánál is lassabban halad.


Fontos szervünk a vese is. Ez a vért szűri és eltávolítja belőle a salakanyagokat. Az embernek két veséje van. Igazából ezek "hulladékgyűjtők". Megtisztítják a rajtuk áthaladó vért, kb. 25 percenként.


A hormonokból nagyon kis mennyiségre van szüksége az emberi szervezetnek. Mégis rendkívül fontosak. Ugyanis a hormonok olyan vegyületek, amelyek különböző szervek működését szabályozzák. A hormonok mirigyekben termelődnek. Van köztük olyan, amelyik vészhelyzetre készít fel minket. Ez a mellékvese által termelt adrenalin. Van, amelyik az "üzemanyag" felhasználási ütemét ellenőrzi. Ez a pajzsmirigy. A nemi mirigyek - amelyeknek a lányoknál a petefészek, a fiúknál a herék felelnek meg, - szintén hormonokat állítanak elő.


Kezdetben minden élőlény egyetlen egy sejtből áll. Életünk első hordozója a megtermékenyített petesejt. Ebből minden nő raktároz a szervezetében. De ahhoz, hogy magzattá váljon, egyesülnie kell egy férfi hím ivarsejtével. Ez a folyamat a megtermékenyítés. A megtermékenyített petesejt osztódásnak és növekedésnek indul. Belőle fejlődik ki egy új ember, aki kilenc hónap múltán a világra jön, vagyis megszületik. Előtte a magzat az édesanyja méhében növekszik.

Fontos tudni azt is, hogy testünknek szinte minden vonása, jellemzője öröklött. Az öröklést a gének határozzák meg. A gének hordozzák a testünk valamennyi részének a felépítéséhez szükséges információkat. Ezeket a sejtek raktározzák. Vagyis a szülők átadják a génjeiket a gyermekeiknek. Ettől függ a gyermek szeme színe, a körme formája, de még a neme is, tehát az, hogy fiú lesz-e, vagy lány.


Az ember bőrén kb. 500 ezer milliárd baktérium él. Legtöbbje ártalmatlan, amíg kívül van. Ha azonban a szervezet belsejébe kerül, akkor betegséget okozhat. A test védelmi rendszert alkotott ellenük. Ez az immunrendszer. Feladata az, hogy felismerje és elpusztítsa a betolakodókat. Az immunrendszert alkotó fehérvérsejtek a vörös csontvelőben képződnek.

Előfordul, hogy valaki allergiás lesz. Az allergia oka az, hogy az immunrendszer támadással válaszol a környezetünkben lévő, de valójában teljesen ártalmatlan anyagok valamelyikére.

Miért van sűrűn magas lázunk, amikor betegek vagyunk? - Mert magasabb hőmérsékleten az immunrendszer jobban tud védekezni, míg a baktériumok nehezebben képesek szaporodni. Amikor a bennünket ért fertőzést sikerül visszaszorítani, a testünk hőmérséklete csökkenni kezd.

Immunrendszerünk csodálatosan működik. Mégis nagyon fontos, hogy napjában többször, jó alaposan, szappannal, s a járványok idején fertőtlenítő szerrel is moss kezet!


Hasznos tudni, hogy a bolygónkon minden energia hatására történik. Ugyanakkor tény az is, hogy energia nem keletkezik, nem semmisül meg, hanem átalakul. Ez az energia-megmaradás fontos törvénye. Energia nélkül hideg, sötét és mozdulatlan lenne az egész világegyetem.

Az energiának több fajtája is van. Például fény, hő, hang, elektromosság. Amikor felkapcsolod a szobádban a villanyt, az elektromos energia hő- és fény energiává alakul át. Amikor olvasod ezt a könyvet, a nemrég elfogyasztott étel kémiai energiájából merítesz erőt.

A fény az energia egyetlen látható formája. Nagyjából egymilliószor gyorsabban mozog, mint a hang, és légüres tereken is áthalad. A fény általában egyenes vonalban halad, de el lehet érni, hogy megváltoztassa a mozgási irányát és különböző színekre is fel lehet bontani.

A hang minden irányban terjed. A fény viszont egyenes vonalban halad. Ezért nem látunk be a sarkon túlra. Mármint mi, emberek. Mert a póknak például nyolc szeme van, melyekből kettővel előre, hat szemmel oldalra lát. Velünk ellentétben - szemeik elhelyezkedése miatt, - a mókusok oldalra is jól látnak.


Egykor a technika csodája volt, ma viszont már hétköznapi, természetes tárgy a telefon és a fax. A telefon az emberek közötti kapcsolattartás fontos eszköze. Úgy működik, hogy elektromos jelekké alakítja az emberi hangot, amit így kábeleken lehet továbbítani. S ha eljutott a rendeltetési helyére, akkor vissza lehet alakítani hanggá. A mobil telefon ugyanezt teszi, csak rádióhullámokkal, a fax pedig elektromos jelekkel.

A telefon tehát hangokat villamos áram segítségével vezetéken közvetítő berendezés volt eredetileg. 1861-ben Reis feltalálta a távbeszélőt, majd 1876-ban Alexander Graham Bell volt az, aki tökéletesítette a telefont. 1893-ban Puskás Tivadar helyezte üzembe Budapesten a Telefonhírmondót, amelyen a telefonok tulajdonosai kérhették egy telefonszám kapcsolását.

A korai mobil telefonok nagyjából téglányi nagyságúak voltak. Ezek a telefonok valójában rádió adó-vevő készülékek. Használatukkor elektromágneses mezőt hoznak létre, ez pedig megzavarhatja az érzékeny műszerek működését. Például a repülőgép navigációs és irányító rendszerét. S a kórházi berendezéseket, a szívmonitort, vagy a vese-dialízist végző gépet.

Fontos! Repülőgépen és kórházban kapcsold ki a mobil telefonodat!


Ha eddig még nem hallottál, nem olvastál róla, akkor most fogod megtudni azt, hogy az elektromosság az anyag elemi részeinek dörzsöléssel, gerjesztéssel, vagy vegyi úton előidézett áramlása, illetve az így keltett energia, villamos töltés.

A mágnes pedig olyan anyag, test, amelynek mágneses tere van, és amely bizonyos fémeket magához vonz. Maga a "mágnesesség"-kifejezés jelentése: bizonyos anyagoknak, testeknek az a tulajdonsága, hogy valamely fémet vonzanak, illetve taszítanak.


Eredeti témánkhoz visszatérve: léteznek úgynevezett "titkos telefonok" is. Ha például az államfők úgy akarnak telefonálni, hogy ne kelljen a lehallgatás veszélyétől tartani, akkor titkosító készüléket használnak. Ez öt frekvencia-sávra osztja fel a beszélő által kiejtett hangokat, majd speciális kódok segítségével elektronikusan összekeveri őket. A vonal másik végén a vevőkészülék ugyanazt a kódot használja fordítva. Így "fejti meg" a frekvenciákat. A két beszélgető fél kiválóan hallja egymást. Aki viszont jogsértően megpróbál belehallgatni a társalgásba, csak érthetetlen zörejeket hall. Izgalmas hír volt ez a világsajtóban, amikor Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke először használta a "beton-biztos", immár tökéletesen lehallgathatatlan telefon-készüléket.


A pilóták, mentősök, tűzoltók, rendőrök, katonák és az űrhajósok számára nélkülözhetetlen a "rádiós kapcsolat". A rádióhullám az energia egyik formája. Az elektromágneses hullámok levegőben és légüres térben is terjednek. Ilyenek a rádióhullámok is. A rádióadások két fő típusa a zenés és a szöveges adás. A rendőrség és a mentőszolgálat számára speciális rádiófrekvenciák vannak fenntartva. Ezeket senki más nem használhatja. A hadseregnek is saját adóállomása van.


Szoktál-e fotózni? Tudod-e, hogy a fényképezőgép működése sokban hasonlít az emberi szem működéséhez? Elöl kis lyukon érkeznek a fénysugarak, majd áthaladnak a gép belső sötét részén, aztán hátul kép alakul ki belőlük. A fényképezőgép filmszalagra vagy apró beépített számítógépbe rögzíti az általa létrehozott képeket. A digitális fényképezőgép hátsó részében film helyett lemez van, amelyet több ezer parányi fényérzékeny detektor, úgynevezett CCD borít.


Kissé leegyszerűsítve a televízió úgy működik, hogy elektromos jelekké alakítja a fényt, a színt és a hangot. Ezeket a jeleket rádióhullámok vagy föld alatti vezetékek viszik el az otthonokba, ahol a televíziós készülékek visszaalakítják őket képpé és hanggá. A videokamera az összegyűjtött elektromos jeleket mágnesszalagon tárolja. A digitális tévé számok kódolt sorává alakítja a kép- és hanganyagot. A számokat rádióhullámok, kábel és műhold továbbítja. A digitális tévén jóval több csatorna fogható és a korábbi készülékekhez képest lényegesen jobb a képminőség.


Ott van a lakásban, ahol élsz, a kényelmedet szolgálja, gyűjtőneve: elektronikus műszer. Tudod-e, hogy mire gondolok, s hogy ezek hogyan működnek? - Nos, ilyen például a számítógép, a mikrohullámú sütő, vagy a sztereó magnó. Nagyon különbözőek. Mindet más-más célra használjuk. Mégis, mindben közös, hogy működésük alapja ugyanaz a fontos találmány. Neve: integrált áramkör, más néven: mikrocsip. Ez a szerkezet minden eddiginél gyorsabban számítja ki, küldi, fogadja és tárolja az információt.

A mikrocsip elektromos áramköröket egyesít parányi területen. A számítógép digitális alapon működik. Vagyis minden információt - zenét, képet, hangot, - hosszú számsorok, azaz kódok formájában tárol és dolgoz fel. Az otthon használt számítógépek némelyike másodpercenként 400 millió kódot képes feldolgozni. A nagyobb gépek még ennél is gyorsabbak.

A világ időjárásának az előrejelzése igen bonyolult feladat. A Brit Meteorológiai Intézet számítógépe - már húsz évvel ezelőtt, - másodpercenként 80 milliárd számítási műveletet tudott elvégezni. A hat napra szóló globális időjárás-előrejelzés elkészítése így kb. 15 percet vett igénybe.


Bizonyára hallottál már a robotokról is. Használják őket gyárakban, kórházakban, iskolákban, tűzoltásban, alkalmazzák a hadseregek is. Sőt, a világűrben, s a tengerek mélyén is fontos szerepet kapnak. A robotok az információt lézeres vezérléssel, videokamerákon, érzékelőkön keresztül kapják. Önállóan gondolkozni nem tudnak. A robotok programozott gépek. Annak ellenére, hogy Japánban építettek egy zongorista-robotot, "aki" tudott kottát olvasni, végigzongorázta a darabot, zenekarban a karmester intései alapján ritmus-váltásra is képes volt. Gondolkozni, érezni mégsem tudott.


A műholdakat rakéták állítják Föld körüli pályára. Kamerák vannak rajtuk, amelyekkel a Föld felszínének a területét képesek végigpásztázni, s vannak rajtuk vevő, erősítő és adó-készülékek is, amelyek napelemekből nyernek energiát. A műholdak fontos szerepet játszanak az időjárás-előrejelzésben is. A felvételeken jól látható: hol vannak felhők, merre, mekkora sebességgel haladnak. A mintázatokból is tájékozódni tudnak a szakemberek. A hurrikán például spirál-mintákat hoz létre. A műholdak között vannak megfigyelő és felderítő, illetve távközlési műholdak is. - Igen, a felderítő műholdak kamerái részletes képeket adnak, így értékes katonai és polgári hírszerző munkát végeznek.


Mindennek az alapja az emberi civilizáció hajnala volt. A bolygónkat benépesítő őseink a vadászat, halászat, növény-gyűjtögetés után megtanultak árpát, búzát vetni, aratni, termeszteni, és állatokat tenyészteni. Falvakban, később városokban telepedtek le, és művelték földjeiket, gondozták az állataikat.

Az írás feltalálása az emberiség történetének egyik legnagyobb vívmánya volt. Lehetővé tette az információk feljegyzését, megőrzését. A nyomtatás feltalálásával, - mely a XV. századi Európában Gutenberg nevéhez fűződik, - megsokszorozódtak a könyvek számai. Az írásba foglalt tudás és vele együtt az írás-olvasás képessége is elterjedhetett.

Az írás Kr. e. 3500 táján Mezopotámiában keletkezett. Ugyanis adatokat akartak feljegyezni arról, hogy aratáskor mennyi volt a termés. Először képi szimbólumokat használtak. Majd a képek addig egyszerűsödtek, hogy végül néhány rovásból álló jelekké váltak.

Az írás történetében akkor következett be forradalmi változás, amikor Kr. e. 1700 táján a Közel-Keleten megjelent az első ábécé. Ebben a rendszerben minden egyes jel egy-egy beszédhangot jelölt. Nem pedig tárgyat vagy fogalmat.

A föníciaiak jobbról balra írtak, s szintén hangokon alapuló ábécét használtak. Kr. e. 1000 körül a görögök átvették ezt a rendszert, de átalakították a föníciai betűket, és balról jobbra kezdtek írni. Az írást a magánhangzók alkalmazásával tökéletesítették. Mi a rómaiak által kialakított, latinnak nevezett ábécét használjuk ma is.


A Föld-bolygón az emberi élet ma már elképzelhetetlen lenne betűk, számok és pénz nélkül. Ha vásárolunk, pénzzel, vagyis érmékkel és bankjegyekkel fizetünk. A pénz értéke változhat, de tény, hogy a boltokban, a gyógyszertárakban, az éttermekben fizetnünk kell, s az emberek vagyonának az értékét is pénzben mérjük. Ma már gyakran hitelkártya vagy csekk helyettesíti a készpénzt.

Pecunia regit mundum - tartja a latin mondás. Vagyis: a világot a pénz kormányozza. - Igaz ez? Sajnos olykor ölnek, háborúznak, alakoskodnak, csalnak, bűnöznek is érte. Pedig egykor az észak-amerikai indiánok díszes kagylófüzérekkel fizettek. Kr. e. a X. században érme helyett bronzpengét használtak Kínában. A rómaiak pedig ezüstpénzzel, dinárral fizettek. Kr. e. a IX. században a kínaiak viszont már papírpénzt használtak.

Rengeteg társasjáték szól a pénzről. Gazdálkodj okosan! Capitaly. Ezekből is megtanulhatod: a pénzt tarthatjuk bankban, de be is fektethetjük, és el is költhetjük. Fontos, hogy mindig vigyázz a rád bízott pénzre! S hogy csak azt kérd a szüleidtől, amire valóban szükséged van. Gondolj arra, mennyi munkával, fáradsággal keresik meg a család fenntartásának az anyagi fedezetét! Felesleges dolgokra ne akard ezt elherdálni!



II. FEJEZET
A TE HAZÁD!

A Föld népessége több mint 6 milliárd. Azaz, nagyjából ennyi ember él a kék bolygónkon.

Földünk, - mely a Nap körül keringő kilenc bolygó egyike, - kicsi bolygónak minősül. S a Nap is "csak" egy a Tejút 200 milliárd csillaga közül. - Sebaj! Gyönyörű a Föld, és gyönyörű rajta a Te Hazád, Magyarország. Ugye tudod, hogy a Föld 148 millió négyzetkilométernyi szárazföldi területén, vagyis "a világon", ma 193 független országot tartanak nyilván?

A legnagyobb országok: Oroszország, Kanada, Amerikai Egyesült Államok, Kína, Brazília, Ausztrália, India, Argentína, Kazahsztán, Szudán. Míg a legkisebbek: Vatikán, Monaco, Nauru, Tuvalu, San Marino, Liechtenstein, Marshall-szigetek, Maldív-szigetek, Málta.

A legnagyobb népességű országok a Földön: Kína, India, Amerikai Egyesült Államok, Indonézia, Brazília, Oroszország, Pakisztán, Banglades, Japán, Nigéria.

Bolygónk leggazdagabb országai: Amerikai Egyesült Államok, Kína, Japán, India, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Brazília, Oroszország.


Mind közül Magyarország a legszebb nekünk, mert mi magyarok vagyunk. Hazánk Közép-Európában, a Kárpát-medencében, annak is a közepén helyezkedik el. A kalandozó magyar lovasok a 9. század végén ugyanis itt telepedtek le. Az államalapítás dátuma: 895. A félnomád társadalmi rend átalakításával viszonylag gyorsan Európa nagyhatalmai közé emelkedtek elődeink. De hosszú évszázadokon át külső hódítókkal és belső nehézségekkel kellett megküzdeniük a fennmaradásért. Az ország egy része 150 évig török uralom alatt állt. Később hosszú Habsburg-fennhatóság korlátozta a függetlenségét. Hazánk felkelések, forradalmak és szabadságharcok után lépett a XX. században - immár önálló államként - történelmének újabb szakaszába.

Magyarország történelmét részletesen tanulni fogjátok. Annyit azonban már most minden magyar gyermeknek tudnia illik és kell, hogy:

- 895-ben volt a honfoglalás. Elődeink a besenyők támadása miatt kényszerültek menekülni. Így kerültek a Kárpát-medencébe, Magyarország mai területére.

- 899-970 - a kalandozó magyarok rabló hadjáratokat folytattak, európai országokba törtek be.

- 997-1038 - I. (Szent) István uralkodása. Ő az államalapító, aki apja, Géza munkáját folytatva felvette és elterjesztette a kereszténységet. Királlyá koronáztak, majd kiépítette az egyházi és a világi hatalmat.

- 1241-42 - tatárjárás

- 1375 - az első török támadás

- 1456 - Nándorfehérvári diadal, magyar győzelem a törökök felett

- 15. század: Hunyadi Mátyás uralkodása, a középkori magyar állam siker-sorozata

- 1514 - Dózsa György parasztfelkelése

- 1526 - mohácsi csata, török győzelem, magyar vereség

- 1541 - a török csellel elfoglalja Budát, Magyarország három részre szakad. Török és Habsburg uralom mellett Erdélyben a magyar fejedelemség megmaradt

- 1686 - a török kiűzése, Magyarország Habsburg királyság

- 1703-11 - Rákóczi-szabadságharc a függetlenségért

- 19. század első fele - a magyar reformkor, a magyar polgári nemzet kialakulásának kezdete

- 1848-49 - forradalom és szabadságharc, a Habsburg-ház trónfosztása

- 1867 - "kiegyezés", az Osztrák-Magyar Monarchia létrejötte

- 1914-18 - az I. világháború. Magyarország a központi hatalmak oldalán veszít. A trianoni békeszerződés értelmében Magyarország a területének kétharmad részét elveszítette.

- 1920-44 - Horthy Miklós tábornok kormányozza Magyarországot

- 1941 - Magyarország belép a II. világháborúba Németország oldalán. Ismét veszít.

- 1945. január 20. - a fegyverszüneti megállapodás értelmében Magyarország újból elveszíti a háború közben visszanyert területeit. Újból a trianoni határokat állítják vissza a győztes hatalmak. Magyarország szovjet megszállási övezetbe kerül.

- 1956 - forradalom és szabadságharc a függetlenségért. Leverik.

- 1989-90 - Rendszerváltás. A szovjet csapatok kivonulása. Hazánk független állammá válik.


Magyarország mai területe: 93 030 négyzetkilométer. Fővárosa: Budapest. Hazánk szomszédai: Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria.

Magyarország jelenlegi határai nagyjából egybeesnek az első világháborút lezáró trianoni békeszerződésben kijelölt határokkal. Hazánk így vált Európa közepes méretű és közepes népsűrűségű tagállamává.

Az 1989-es rendszerváltás mérföldkő az ország történelmében. Október 23-án kiáltották ki a Harmadik Magyar Köztársaságot.


Magyarország legmagasabb hegycsúcsa a Kékes (1014 méter), a Mátra hegyei között. Legfontosabb folyói: a Duna és a Tisza. A Duna magyarországi szakasza 417 kilométer. A Tiszáé, mely a Duna leghosszabb mellékfolyója, 597 kilométer. A Balaton hazánk és Közép-Európa legnagyobb tava. (592 négyzetkilométer). A Fertő-tavon Magyarország Ausztriával osztozik. 82 négyzetkilométer esik belőle magyar területre. Kedvelt úticél a Velencei-tó, s a mesterséges Tisza-tó is.

Hazánk hat tájegysége: Alpokalja, Kisalföld, Dunántúli-dombság, Dunántúli-középhegység, Alföld, Északi-középhegység.

Az ország közepe, vagyis Magyarország mértani középpontja: Pusztavacs község. Legalacsonyabb pontja: Tiszasziget (77,6 m).

A 21. században, vagyis ma, Magyarország közép-hatalomnak minősül. A világ 57. legnagyobb gazdasága a miénk.

Magyarország birtokolja a világ legnagyobb termálvíz-készletét. Ami a felszíni termálvíz-készletet illeti, Izland után a második hely a világon ebben is Magyarországé. S ez még nem minden! Hazánkban található a világ második legnagyobb termál tava, továbbá Közép-Európa legnagyobb tava, és Közép-Európa legnagyobb füves síksága.

Ugyanakkor az is tény, hogy Magyarország közepesen fejlett, ipari-agrár jellegű ország. Nyersanyagban, energiahordozókban szegény. Noha kőolaj, földgáz, bauxit, szén, mészkőbányászat jelenleg is folyik. De az ország meghatározó gazdasági ágazata a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Magyarország legfontosabb természeti kincse tehát a termőföld! Hazánk mezőgazdasági területe: 6,195 millió hektár. A mezőgazdasági terület 76%-a szántóföld.


Hazánk területe megyékre, városokra és községekre tagozódik. Budapest és 19 megye. - Ez Magyarország! Vagyis 3154 város és község található hazánkban. Az ország népessége: 9,77 millió ember (2020-as adat). Hivatalos nyelv: a magyar. Hivatalos pénznem: a forint.

Magyarország államformája: köztársaság. Alaptörvénye 2011-ben született. Magyarország független, demokratikus jogállam. Címere: hegyes talpú, hasított pajzs, rajta a magyar Szent Korona nyugszik. Magyarország zászlaja: három egyenlő szélességű piros, fehér, zöld színű, vízszintes sávból áll.

Budapest a világ egyetlen gyógyfürdőkkel rendelkező fővárosa. Világváros! A legnépesebb magyar település is egyúttal. Lakosainak száma tavalyi adat szerint: 1 702 160 fő.

A további legnépesebb települések: Debrecen, Szeged, Miskolc.

Budapest világörökségi helyszíneit, azaz a Budai Várnegyedet, az Andrássy utat, turisták ezrei keresik fel. Ahogyan fővárosunk történelmi hídjait is. - Tudod-e, melyek ezek? Soroljuk fel együtt!

- Széchenyi lánchíd
  - Erzsébet híd
    - Szabadság híd
      - Petőfi híd
        - Rákóczi híd
          - Összekötő vasúti híd
            - Deák Ferenc híd
              - Margit híd
                - Újpesti vasúti híd
                  - Megyeri híd
                    - Árpád híd
                      - Kvassay híd
                        - Gubacsi híd
                          - Hajógyári (H-híd)


Magyarország himnusza: Kölcsey Ferenc "Himnusz" című költeménye, Erkel Ferenc zenéjével. Ez a nemzet imádsága. Először 1844-ben csendült fel a pesti Nemzeti Színházban. A Himnusz első versszakát mindenkinek tudnia kell!

Kölcsey Ferenc: Himnusz

"Isten, áldd meg a magyart
Jó kedvvel, bőséggel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd ellenséggel,
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!"

Kölcsey Ferenc a keretes szerkezetű Himnusz végére azt írta: "Cseke, 1823. január 22." Vagyis a szatmárcsekei birtokán írta meg hazánk nemzeti imádságát. Azon a napon, melyet utóbb a Magyar Kultúra Napjává nyilvánítottak.

Két szállóigévé vált híres sor szerzője ugyancsak Kölcsey Ferenc. Ezek:

- "Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!"
- "Hagyd örökül, ha kihúnysz: A HAZA MINDEN ELŐTT."


A nemzet második imádsága: Vörösmarty Mihály "Szózat" című verse. Műfaja: óda. 1836-ban írta a reformkor óriása. Tizennégy versszakát Egressy Béni megzenésítésében énekeljük a nemzeti ünnepeinken.

Ha megfigyeled a két verset, rögtön észre veszed, hogy amíg a Himnusz Istenhez szól, addig a Szózat a magyar embereket szólítja fel arra, hogy mindenki legyen hű a hazájához. A hazaszeretet két legnagyobb, örök érvényű verse a magyar irodalomban tehát Kölcsey Ferenc Himnusza, és Vörösmarty Mihály Szózata, melynek első két versszakát szoktuk énekelni és hallgatni a nemzeti ünnepeinken.

Vörösmarty Mihály: Szózat

"Hazádnak rendületlenül
Légy híve, ó magyar,
Bölcsőd az s majdan sírod is,
mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely,
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell."

Március 15-én minden esztendőben az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére elhangzik Petőfi Sándor: "Nemzeti dal" című költeménye is, amelyet 1848. március 13-án, Pesten írt a költő. Mai ismereteink szerint téves állítás az, mely szerint Petőfi Sándor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén állva elszavalta a saját művét. Tény azonban, hogy Pest utcáin - ezen a napon, - valóban ő maga szavalta el többször is a frissen írt költeményét. - Ugye, ezt a verset is minden magyar kisdiák ismeri? Te is!

Petőfi Sándor: Nemzeti dal

"Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk, vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! -
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Rabok voltunk mostanáig,
Kárhozottak ősapáink,
Kik szabadon éltek-haltak,
Szolgaföldben nem nyughatnak.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!"

Biztosan tudod: hat versszakból áll a költemény. S ahogyan a Himnuszt meg a Szózatot, úgy a Nemzeti dalt is illik ismernie - fejből, hibátlanul végig elmondania - minden magyar gyereknek és felnőttnek.


Te is érzed-e, tudod-e, hallod-e, mennyire gyönyörű a mi nyelvünk? - Anyanyelvünkről azt jegyezd meg, hogy az uráli nyelvcsaládba tartozó finnugor nyelv.


Magyarország nemzeti ünnepei:

- március 15-e, - az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc emlékére,
- augusztus 20-a, - az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére,
- október 23-a, - az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékére.

A hivatalos magyar állami ünnep: augusztus 20-a.


Büszkék vagyunk mindenkire, aki szereti a hazáját, és tesz is érte! Büszkék vagyunk Magyarország Nobel-díjasaira! Tudod-e, kik ők? - Sorolom!

- Kertész Imre (2002.) irodalom
  - Oláh György (1994) kémia
    - Harsányi János (1994) közgazdaság
      - Gábor Dénes (1971) fizika
        - Wigner Jenő (1963) fizika
          - Békési György (1961) orvosi
            - Hevesi György (1943) kémia
              - Szent-Györgyi Albert (1937) orvosi
                - Zsigmondy Richárd (1925) kémia
                  - Bárány Róbert (1914) orvosi
                    - Lénárd Fülöp (1905) fizika


Büszkék vagyunk a sportolóinkra is! Magyarország az olimpiai játékok összesített érem-táblázatán a nyolcadik helyet szerezte meg. (176 arany, 151 ezüst, 174 bronzéremmel.) - Gyönyörű eredmény! Puskás Ferenc nevét a világon mindenütt ismerik. Ő a mi leghíresebb futballistánk. S ha azt kérdezik Tőled, miről híres még Magyarország, mondd bátran Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc nevét a zene óriásai közül! Neumann János matematikust se feledd el, aki úttörő munkát írt 1928-ban a játékelméletről. A golyóstoll feltalálója: Bíró László. A porlasztóé Bánki Donát és Csonka János. Gyufa: Irinyi János. Torziós inga: Eötvös Loránd. Dinamó: Jedlik Ányos. Transzformátor: Bláthy, Zipernowsky, Déri. Helikopter: Asbóth Oszkár. Hologram: Gábor Dénes. Bűvös kocka: Rubik Ernő. Világhírű Semmelweis Ignác is. Az orvostudomány terén írt történelmet a gyermekágyi láz terjedését felismerve. Puskás Tivadar a telefonhírmondó találmányával vált ismertté. Ő alkotta meg a vezetékes rádió ősét.

Rájuk is nagyon büszkék vagyunk! Ahogyan a kalocsai paprikára, a makói hagymára, a tokaji borra, s a híres magyar konyhára is! S arra, hogy végre független, szabad ország vagyunk! Örüljünk együtt annak, hogy magyarok, különlegesek, talpraesettek, tehetségesek és szabadok vagyunk!


Jegyezd meg: Magyarországon az Országgyűlés a legfőbb hatalmi és törvényhozó szerv. Egykamarás, 199 tagja van, és négy évre választott képviselőkkel működik.

Magyarország államfője: a köztársasági elnök. Jelenleg: dr. Áder János.
Magyarország kormányfője: a miniszterelnök. Jelenleg: dr. Orbán Viktor.

Magyarország tagja az Európai Uniónak, a NATO-nak, az ENSZ-nek, a Világbanknak és az OECD-nek (azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek) is.



III. FEJEZET
UGYE, TUDOD?

Az ember természeti és társadalmi lény. Azaz a biológiai szükségletei (evés, ivás, alvás, szaporodás) mellett társas kapcsolati, s "agora"-igényei is vannak.

Családba születünk, s aztán a rokonok, hozzátartozók mellett egyre több "idegen" embert ismerünk meg. Szomszédokat, óvodai és iskolai, majd később felnőttként, munkatársakat. Tanárokat, igazgatókat, főnököket, beosztottakat. Ismerkedünk, beszélgetünk utcán, játszótéren, orvosnál, kórházban, bevásárló központban, színházban, moziban, étteremben, bankban, vendégségben, repülőgépen, villamoson, buszon, nyaraló- és kiránduló helyeken. Barátokat, társakat, s később felnőttként, párt keresünk és választunk magunknak. Vagy épp minket választanak.

Társas kapcsolataink "hálója", - netán ennek hiánya, - önmagunkról árulkodik. De bármi történjék is Veled, ne feledd: soha nem vagy egyedül! S ha a barátaid mellett "ellenségeid" is lesznek, mindig gondolkozz el azon: vajon miért? Nem biztos, hogy te vagy a hibás. Ám mielőtt a másikat okolnád, vádolnád, kiáltanád ki "bűnösnek", előtte mindig kérdezd meg önmagadtól: te nem sértetted-e meg, nem gúnyoltad, nem aláztad-e meg az "ellenfeledet"? Nem adtál-e okot személyes konfliktus kialakulására? S jegyezd meg, helyes sűrűn használnod a "köszönöm", s a "bocsánatot kérek!" kifejezéseket. Az sem baj, ha a "miért?"-kérdést önmagadnak és a környezetednek is gyakran felteszed. Csak így ismerheted meg a világot, amelynek Te magad is a része vagy.

Ki szelet vet, vihart arat! - tartja a közismert mondás. Vagyis, nem mindig, de rajtad is múlik, hogy kedvelnek, szeretnek, elismernek, tisztelnek-e Téged körülötted az emberek. - Lássuk, mi kell ehhez? Az alap-információ: soha ne tegyél olyasmit, ami, - ha te szenvednéd el, - téged bántana, neked rosszul esne! Képzeld magad a másik fél helyébe! Kérdezd önmagadtól: nekem hogy esne, ha...? S csak ezután cselekedj! Tartózkodj minden durvaságtól! Ne becsmérelj másokat! Az esetleges konfliktusokat soha nem "odamondogatással", vagy tettleges bántalmazással, verekedéssel, hanem kulturáltan kell megoldani. Nyugodtan kérdezd meg azt, aki téged bánt, hogy miért teszi ezt? Mi a "baja" veled? Lehet, hogy egyszerű félreértést tisztáztok így, becsületesen, szemtől szembe. Lehet, hogy vita lesz belőle. De legalább megismeritek egymás véleményét, álláspontját. Ha pedig versenyeztek egymással, mindig légy becsületes! Csalással, trükközéssel ne akarj győzni! Mindenáron sem! S ha legyőztek, viseld méltósággal ezt a helyzetet. Ne akard "megbüntetni, elpusztítani" azt, akitől vereséget szenvedtél. Csak tiszta eszközökkel szabad versenyezni, "elégtételt" venni és győzni! Értéke kizárólag ennek van. Az iskolában, s az életben is.


I. Ugye, tudod, hogy mikor, hogyan illik viselkedned? Mit jelent a jó modor, az udvariasság, a figyelmesség? Hogyan kerülheted el azt, hogy valakit megsérts a hibás viselkedéseddel?

Kezdjük a legfontosabbal, a biztonsági szabályokkal!

- Ne tarts magadnál készpénzt! Ha ez elkerülhetetlen, akkor csak keveset, lehetőleg aprót!

- A bankkártyára nagyon vigyázz! Dugd el jól, és sohase legyen mellette a kódjelző papír.

- Mások előtt soha ne számold a pénzedet! Ne engedd, hogy kiraboljanak!

- Ne viselkedj feltűnően! Ne hívd fel magadra azok figyelmét, akik törvényeket sértenek, és épp célpontot, áldozatot keresnek az utcán, az autóbuszon, az étteremben, az uszodában, de lehet, hogy a játszótéren!

- Vigyázz nagyon az okmányaidra, igazolványodra, bérletedre és a kulcsaidra! Lehetőleg más ne lássa! Tedd biztonságos, idegenek által nehezen elérhető helyre!

- Kézitáskára, retikülre, hátizsákra, csomagra vigyázz! Mindig tartsd zárva, s ha tömegben közlekedsz, fogd jó erősen!

- Drága ékszert, mobil telefont ne használj tömegben! Vigyázz magadra és az értékeidre!


Most pedig gondolkozzunk együtt a köszönés szabályairól! Egyszerűnek tűnik, igaz? De vajon tényleg az?

- A "Jó reggelt, Jó napot, Jó estét, Jó éjszakát"-kifejezésekhez mindig illik hozzátenni: kívánok! Ennek elmaradása udvariatlanság. Tehát: Jó reggelt kívánok! Jó napot kívánok! Jó estét kívánok! Így helyes.

- A felnőttek gyakran használják az "Üdvözlöm" és a "Tiszteletem"-köszönési formákat is. Hibátlan!

- Kezét csókolom! Ez is helyes. Gyerek a felnőttnek, felnőtt férfi a nőnek udvariasan köszönhet így.

- A "Kezeit csókolom!" - rossz fordítás. Nem helyes. A " Csókolom!"-köszönési forma pedig bizalmas rövidítésnek minősül. A "Csók!" odakiabálásáról nem is szólva! Ne tedd!

- Elköszönéskor a " Viszontlátásra!"-forma használata indokolt. Tehát búcsúzáskor nem szabad a "Jó napot kívánok!"-formát ismételni. Ennek a "nem akarlak többé viszontlátni!"-üzenete van. Udvariatlanság.

- A "Szervusz!" tegező köszönési forma. Gyerek felnőttnek nem köszönhet így, kivéve a szülőket, ha ezt megengedik. A "Szia!" ennek a bizalmas változata. Barátaidnak, osztálytársaidnak köszönhetsz így. Ha ezt a tanároddal, vagy az orvosoddal, netán felnőtt szomszéddal teszed, akkor udvariatlan vagy. "Neveletlen!" - Ezt fogják gondolni, vagy mondani rólad.

- A "Halló!"-forma vélhetően a telefonnal együtt terjedt el. Nem helyes! Ugyanez vonatkozik a "Helló! Háj! Ciao, vagy csaó"-formákra is. Valamennyi idegen nyelvekből (angolból és olaszból) kölcsönzött.

- Fontos szabály: a gyerek mindig előre köszön a felnőttnek, a felnőtt férfi pedig a felnőtt nőnek. Illetve, ha valaki az ajtón belép, akkor ő köszön előre a bent lévőknek.

- Sértésnek minősül a köszönés elmulasztása, vagy válasz, viszonzás nélkül hagyása.

- Ülő helyzetből a gyerek, a fiatal mindig feláll, amikor előre köszön. Ugyanez vonatkozik a felnőtt férfira is, amikor hölgyet köszönt.

- A kézfogás az üdvözlés egyik legősibb formája. Valójában a fegyvertelenséget, a barátságot jelképezi. Itt a szabályok ellentétesek a köszönés formalitásaival. Vagyis, aki előre köszön, annak meg kell várnia, hogy a másik fél a kezét nyújtsa neki. Fontos: a kézfogás viszonzatlansága durva sértés. Kézfogás közben a felek mindig egymás szemébe néznek! A "félrenézés" modortalanság.

- A puszi, az ölelés, illetve a vállon veregetés kifejezetten bizalmas köszöntési forma.

- A kézcsók szabályait a felnőtt férfiaknak kell ismerniük. Tudd azt is: nem világszerte elterjedt köszöntés ez. Valójában spanyol eredetű, s hozzánk, illetve Közép-Európába az osztrák udvartartáson keresztül honosodott meg. Nálunk roppant udvarias, szívélyes, kedves, ünnepélyes köszöntésnek minősül a kézcsók, melynek szertartása van. Ma ugyanis a kézcsók: jelkép és nem igazi csók. Tehát, a felnőtt férfi arcával a nő keze fölé hajol. Anélkül, hogy a szájával igazából megérintené a nő kezét. Mindeközben a nő mellmagasságban tartja a jobb kezét, amelyre a férfi kb. 45 fokos, - azaz, viszonylag mélynek számító meghajlással - hajol rá.

- Ha bármilyen hivatalos helyiségbe lépsz be, akkor - előre köszönést megelőzően, - kopognod kell! S illik megvárnod, hogy belülről válaszoljanak neked, s azt mondják: tessék! Szabad! Vagy azt, hogy "tessék várni!" Ha viszont kiírták az ajtóra, hogy kopogni tilos, akkor várj! Bizonyára sűrűn ki fognak nézni a folyosóra és majd szólítanak.

- A bemutatkozáskor a teljes nevedet kell érthetően elmondanod úgy, hogy kézfogás közben a másik fél szemébe nézel.

- Ha valaki bemutat téged harmadik félnek, akkor neked ezt már nem kell megismételni. Azaz, a már bemutatott fél ne mutatkozzon be, ne duplázzon! Ez hiba volna.

- Tanárodat tanár úrnak, tanárnőnek, illetve óvodában óvó néninek, óvó bácsinak helyes szólítanod. Az orvost doktor úrnak, vagy doktor nőnek. Az "Ön" udvarias, a "maga" udvariatlan megszólítási forma. A felnőtt férfit uramnak, a fiatal nőt hölgyemnek, az idősebbet asszonyomnak illik szólítani. A "kegyed" kifejezés kizárólag a nők megszólítási formája.

- Régen több olyan téma is volt, amiről nem illett se kérdezni, se beszélgetni. Sehol. Ma sem helyes olyasmit kérdezni vagy mondani, ami a beszélgető társadnak kínos, kellemetlen lehet. Például: pénzről, anyagi helyzetről, családi belső ügyekről nem illik érdeklődni, megjegyzést tenni. Fontos szabály: jelen nem levő harmadik félre nem illik negatív, vagy a magánéletét érintő megjegyzést tenni.

- A Himnusz hallgatása közben illik felállni, vigyázz állásban, előre nézve énekelni, vagy a nemzeti imát hallgatni. Tilos közben beszélgetni, sugdolózni, ide-oda bámulni, fésülködni, vakarózni!

- Evés közben teli szájjal nem illik beszélni.

- A hangerő, amellyel beszélsz, nem zavarhat másokat. Tehát ne kiabálj! De suttognod sem szabad.

- Beszélgetés közben nem illik túlságosan közel (pár centiméterre) állni a másik féltől. Ne "állj rá"! És szükségtelenül ne gesztikulálj beszéd közben!

- Ne vágj bele másnak a szavába! Várd meg, amíg befejezi azt, amit mondani akart!

- Beszéd közben arra nézünk, akihez beszélünk.

- Társalgás közben tilos rágógumizni. Mások előtt kiköpni, eldobni sem illik. Vagyis a rágógumi iskolába, vendégségbe, ünnepségre nem való.

- Társaságban sugdolózni valakivel - sértő a többiek számára. Ne tedd!

- Nem illik megérinteni a beszélgető partnerünket, ha ő nem családtag. Tehát a másik fél kabátját, gombját ne fogdosd, és hajszálat, szöszt se szedegess le róla! Nem illik.

- Ha telefonálsz, köszönj, és a teljes neveddel mutatkozz be, ha nem családtagot, rokont hívsz!

- Ha "megszakad a vonal", a hívó fél kötelessége az újrahívás.

- A hívó fél kezdeményezi a búcsúzást. "Lerázásnak" tűnik, ha ez nem így van.

- Ha idegen helyen egyedül vagy, a csöngő telefont nem kell felvenned.

- Soha ne hangosítsd ki a telefonodat, amíg a beszélgető partneredtől erre engedélyt nem kértél!

- Senkit nem illik reggel 9 óra előtt, illetve este 21 óra után telefonon hívni. Kivéve baj esetén a 112-es számot, vagy közvetlen családtagot, rokont.

- Ha üzenetrögzítőre beszélsz, hívó félként jól érthetően köszönnöd, s bemutatkoznod is kell.

- Ha egy üzenetrögzítő bejelentkezett, nem illik üzenet nélkül megszakítani a hívást.

- Üzenetrögzítőn - biztonsági okból, - sohase hagyj üzenetet arról, hogy rövidebb, hosszabb ideig távol vagy, elérhetetlen leszel.

- Társaságban, utcán, tömegközlekedési eszközön nem illik idegenek előtt hangosan telefonálni.

- Soha ne vedd fel másnak a mobiltelefonját! Csak, ha erre felszólítanak, megkérnek.

- Ha a mobiltelefonodat tölteni szeretnéd, előtte engedélyt kell kérni rá.

- Mindig légy pontos! Nem illik, nem szabad elkésni sem az iskolából, sem a vendégségből. Ha túl korán érkezel, sétálj! Várj! Tartsd magad a megbeszélt időponthoz!

- Barátaidnak olyan ajándékot adj, amilyennek Te magad is örülnél!

- Ha ajándékot vásároltál, az ár jelzését átadás előtt el kell távolítanod!

- A virág személyes átadásakor a csomagoló selyempapírt le kell venni.

- Fiúk, figyelem! A lányt, a hölgyet mindig a jobb oldalatokon kíséritek!

- Lányok! A fiú mindig a bal (szívetek felőli) oldalatokon sétáljon mellettetek!

- Tömegben mindig a férfi, a fiú megy elöl.

- Tömegközlekedési eszközökre fel- és leszálláskor illik az idősebbeket, s a hölgyeket, nőket, lányokat előre engedni.

- Buszon, villamoson illik az idősebbnek, a nőknek, a gyermeket váró kismamának átadni a helyet.

- Színházban, moziban, koncerten - előadás közben - ne beszélj, ne hangoskodj, ne is suttogj! Mobiltelefonodat kapcsold ki, ne zörögj, ne zavarj másokat!

- A férfi, a fiú felsegíti a nő, a lány kabátját, s csak azután veszi fel a sajátját.

- Nem illik egy kabátot egy másik kabát fölé akasztani.

- Nem illik ásítozni! Ez az unalom, az unatkozás jele. Takard el a kezeddel a szádat, az arcodat, ha ásítanod kell!

- Ha tüsszentened kell, feltétlenül használj zsebkendőt!

- Ne "fúrd" az orrodat és ne szipogj mások előtt! Használj papírzsebkendőt! Ha nincs nálad, akkor udvariasan kérj másoktól!

- Ha köhögsz, szintén használj zsebkendőt!

- Ha csuklasz, igyál pár korty vizet, vagy a légzés visszatartásával próbálj úrrá lenni a kellemetlenségen!

- Se vendégségben, se az otthoni kertben ne hangoskodj! A kert nem játszótér és nem focipálya. Ha ordítozol, visítozol, őrjöngsz, dühöngsz, tombolsz, hangoskodsz - a játszótér helyett a házatok kertjében, akkor minden szomszédot zaklatsz, zavarsz. Csendháborítás miatt - jogosan - kihívják a rendőrséget és megbüntetik a szüleidet vagy a vendéglátóidat. Hagyd aludni, dolgozni, pihenni, élni a környezetedben élő embereket!

- Ha a barátaidat a saját otthonodba hívtad, akkor is köteles vagy tekintettel lenni másokra! Hangos "játéknak" sincs helye a kertben. Bent a lakásban játszhattok, s ha szép az idő, akkor hívd el a társaidat a legközelebbi játszótérre! Ott nem kell ügyelnetek a csendre. Ne feledd: senki sem azért vásárolt - sokszor egy élet munkájával - magának kertes ingatlant, hogy "a szomszéd gyerekek randalírozását" hallgassa. Aki nem képes mások zavarása nélkül sűrűn lakott városban élni, annak helyes tanyára költöznie.

- Születésnapi partit hangos osztálytársakkal, barátokkal - helyes bérelt teremben, étteremben, - s nem a szomszédokat otthon a kertben, s még a lakásukba is behallatszó kiabálással, ricsajjal zavarva - rendezni. Gondolj arra: neked hogy esne, ha mások miatt nem tudnál aludni, leckét írni, tévét nézni, mert körülötted ordítoznak, hangoskodnak? Fontos tudni: a saját lakását, kertjét mindenki csak mások zavarása nélkül jogosult használni!

- Tisztálkodj naponta, ne feledd el a fogmosást, és járj mindig tiszta ruhában, cipőben, hogy a külső megjelenésed ápolt legyen! Foltos, piszkos ruhában, sáros cipőben, zsíros, ápolatlan hajjal nem illik még óvodába, iskolába sem menni.

- Ne nézz bele mások táskájába, irataiba!

- Ne olvass bele mások újságjába, - villamoson, autóbuszon, megállóban, utcán sem!

- Nem illik senkit sem feltűnően figyelni.

- Nem illik senkire sem mutogatni!

- Ne ülj az asztaltól távol, de ne is "feküdj" rá!

- A szalvétát ne gyűrd a gallérodba!

- A kést soha ne vedd a szádba!

- Halat csak külön erre a célra készült, úgynevezett "hal-késsel" illik enni.

- Evés közben ne kapkodj! Ez egészségtelen is, illetlen is.

- Ne nyúlj át más tányérja fölött, hogy valamit elérj, elvegyél! Ez modortalanság.

- A szalvéta csak a száj törlésére szolgál. Az arcodat ne töröld vele, és az orrodat se fújd bele!

- Ne dobolj az ujjaiddal az asztalon!

- Az utcán gyalogosan közlekedve mindig tarts jobbra, hogy elkerüld az esetleges összeütközést!

- Tizennyolc éves kor alatt alkoholt, cigarettát kóstolni, elfogadni, kipróbálni: tilos!

- Soha, semmiféle - számodra ismeretlen eredetű - füvet, kábító- vagy teljesítmény-fokozónak mondott szert ne fogadj el, ne kóstolj meg! Védd az életedet! Egyetlen egy van belőle!

- Az evőeszközre mindig csak annyi ételt vegyél, amennyi lepottyanás nélkül biztonságosan ráfér!

- A kanalat nem illik egészen teli meríteni, mert a lecsöpögő étel látványa gusztustalan.

- Soha ne szürcsöld a levest! Mindig csendben, halkan, kulturáltan egyél!

- A szalvétát az öledbe terítheted. Az étkezés végén ne hajtsd össze, mintha nem használtad volna, hanem lazán összegyűrve helyezd a tányér mellé!

- Ne lepődj meg, ha vendégségben vagy és a tányér körül "rengeteg" evőeszközt és több poharat is látsz! Alapszabály: a kétoldalt elhelyezett evőeszközöket kívülről befelé haladva használjuk az egyes fogásokhoz.

- Ha te fogsz teríteni, akkor tudd: a kések - élükkel a tányér felé fordítva - és a kanalak mindig jobb oldalra kerülnek. A villák, ha késsel együtt használatosak, a bal oldalra.

- A kenyérvágó kést szabad a kenyértányérra tenni.

- A főétel utáni fogásokhoz, vagyis a desszerthez, a tányér fölött elhelyezett evőeszközöknél a sorrend felülről halad lefelé.

- Az evőeszközöket mindig a felső harmadukon illik megfogni és tartani, használni.

- Az étkezés befejezését jelezzük, ha a kést és a villát egymás mellé, nyeleikkel jobb felé letesszük. Ez azt jelenti: nem kérünk többet, a teríték elvihető. Ez fontos jelzés étteremben a pincérek számára is.

- Evőeszközzel a kézben nem illik hadonászni. Viccből sem.

- Kés sohasem érintheti a szájat. "Lenyalni" gusztustalan, modortalan dolog.

- Almát kézzel veszünk el a gyümölcsös tányérról. Kézbe fogva késsel hámozzuk, ha nem héjastól esszük. De a meghámozott almát már késsel és villával illik enni.

- A banánt kézzel vesszük el a tányérról, kézzel hántjuk le a héját, majd késsel és villával illik fogyasztani.

- Dinnyét felszeletelve illik tálalni, a cikkelyek héja nélkül, és kockákra darabolva. Késsel és villával esszük. A magokat késsel toljuk ki a tányérra.

- Az epret, málnát tálban szolgálják fel és kiskanállal illik enni.

- Mandarint és narancsot gyümölcs-késsel hámozunk. Majd a gerezdeket helyezzük a szánkba.

- Levest vagy mélytányérban, vagy csészében szolgálnak fel. Mélytányérból evőkanállal eszünk, de a tányért kézzel sohasem emeljük fel. Csésze esetén kisebb kanalat fogunk kapni. A betét, tehát a tészta, zöldség, hús, gyümölcs, a kanállal kikanalazható. Ezután a csészét kézbe szabad venni és a levest inni is szabad.

- A száraz süteményeket, a pogácsát, a virslit, a lángost, a szendvicset mindig kézzel vesszük el és esszük meg.

- Kiskanállal kell fogyasztani a lágytojást, a kompótot, a pudingot, az apró szemű gyümölcsöket, a gyümölcs-salátát és a fagylaltot.

- Csak villával illik enni az előételeket, például a karfiolt, a gombát, ha köret nélkül tálalják, s a főtt tésztákat, a tortákat is.

- Késsel és villával esszük a húsos előételeket, a hidegtálon felszolgált felvágottakat, a meleg szendvicseket, a sülteket és minden fő fogást.

- Villával és evőkanállal esszük a spagettit, lehet a makarónit is, és a narancs-salátát is.

- A poharak a tányér felett középtől jobb felé nagyság szerinti sorrendben állnak. Legbelül, tehát a poharak bal szélén találod a vizespoharat. Mellette lesz a pezsgős, vagy konyakos pohár. De te alkoholt nem ihatsz! A vörös- és fehérboros poharakkal, s a legkisebb pálinkás pohárral sincs dolgod. Ezek csak a felnőtteket szolgálják.

- A poharakat három-négy ujjal illik megfogni. Soha ne hadonássz se pohárral, se edénnyel, se evőeszközzel!

- Tartsd távol magadtól a haragot, a gyűlöletet, az irigységet, a bosszúállást! Ha úgy érzed, hogy valaki megbántott, ne agresszivitással, verekedéssel próbáld megoldani a problémát, hanem szemtől szembe, párbeszéd útján! A harag, a düh, az agresszió rossz tanácsadó.

- Utcán, tömegközlekedési eszközön ne szemetelj! Ne dobj el csokoládés papírt, zsebkendőt, rágógumit!

- Ha kutyát sétáltatsz, mindig szedd fel utána az ürüléket!

- Mielőbb tanuld meg az újraélesztés és az elsősegélynyújtás szabályait, hogy segíthess a bajba jutott embertársaidon!

- Ha egyedül vagy otthon, idegennek soha ne nyiss ajtót!

- Idegen autójába soha ne szállj be! Bármit ígér, akkor sem!

- Baj esetén hívd a 112-es segélyhívó számot! Érthetően mondd a nevedet, mutatkozz be, mondd meg a címedet, ahonnan telefonálsz, s utána azt, hogy mi a baj. Tűz, betörés, sürgős mentő-hívás miatt is kérheted a segítségüket!


II. Ugye, tudod, hogy a világ legismertebb könyve a Biblia? A keresztények világszerte a Biblia tanításaira alapozzák a hitüket és a viselkedésüket, a zsidó vallásúak pedig tisztelik és használják a Biblia kétharmadát alkotó Ószövetséget.

A Biblia a világ teremtésének leírásával kezdődik, és a végítélettel, az apokalipszis leírásával zárul. Akár hívő valaki, akár nem, az Ószövetséget, az Újszövetséget, s fejből a Tízparancsolatot mindenkinek illik ismernie.

A világ nagy vallásai: a zsidó, a keresztény, az iszlám vallás, a hinduizmus és a buddhizmus.

- A zsidó vallás fontos része a messiásba vetett hit. A messiás Isten küldötte, aki megteremti a béke birodalmát a Földön. A zsidó vallás középpontjában a választott nép áll, amellyel Isten szövetséget kötött. A "zsidó" név az egyik izraeli törzs, Júda nevéből származik.

- A kereszténység a zsidó hitben gyökerező vallás. Középpontjában azonban nem a választott nép, hanem a próféta, a megváltó áll. Jézus a Krisztus, Jézus a Megváltó. A hívek Krisztusról, a keresztre feszített Megváltóról kapták a nevüket. Ezért hívják keresztényeknek őket. Hitük szerint Jézus az Isten fia, akit azért küldött a Földre emberi alakban, hogy megváltsa a világot.

- Az iszlám az Allah iránti feltétlen engedelmességet jelenti. Az iszlám életmód is, nem "csak" vallás. A létezés minden területét szabályozza, az étkezési szokásoktól, öltözködéstől kezdve a gyermekek neveléséig. Az iszlám követőit muszlimoknak nevezzük. Az elnevezés azt jelzi, hogy ők olyan emberek, akik teljesen átadják magukat Allahnak. A muszlimok prófétaként tisztelik Mohamedet, aki Allah szavát közvetítette a számukra. De az iszlám középpontjában egyértelműen és egyedül Allah áll.

- A hinduizmus a "hindu"-szóból ered. Az Indus folyó nevéből vezethető le. Hinduk azok az emberek, akik az ősi indiai vallás hívei. Ennek a vallásnak nincs egyetlen megnevezhető alapítója vagy prófétája sem. A hinduizmus sok, különböző vallásos elképzelés együttese. Így nem létezik egy, minden hindura általános érvénnyel vonatkozó hitvallás sem. Még csak ugyanabban az Istenben sem kell hinnie mindenkinek.

- A buddhizmus kb. 2400 éve Indiában született Buddháról, a vallás alapítójáról kapta a nevét. A "buddha" szó jelentése: "megvilágosodott". A buddhizmus által hirdetett "négy nemes igazság":

- Az élet valójában szenvedés. Minden boldogság múlandó.

- A szenvedést az emberi vágyak okozzák.

- Megszűnik a szenvedés, ha megszűnnek a vágyak.

- A boldogsághoz a nyolcrétű ösvény vezet. Ezen haladva győzheti le az ember a vágyait, s így szabadulhat meg a szenvedéstől.

Fontos: soha, senkit ne gúnyolj, ne vess meg, ne nézz le a vallása miatt sem!



UTÓSZÓ HELYETT

Kedves Gyerekek! Amit olvastatok tőlem, - aki évekkel ezelőtt "mindenki televíziós iskolájában mindenki tanára volt," - az csupán ízelítő azokból a hasznos, fontos információkból, amelyeket érdemes megjegyeznetek, mert segíthetnek Titeket az élet útjain való "közlekedésben", eligazodásban. Ébrenlétünk minden pillanatában "kihívások", megválaszolandó kérdések, megoldandó problémák várnak ránk. Cselekedeteinkért, szavainkért, viselkedésünkért, hibáinkért, mulasztásainkért felelősek vagyunk. Mindannyian jövőt építünk. Ehhez azonban ismernünk kell a múltat, s a ma bennünket körülvevő világot. Minél többet tudsz róla, annál könnyebb és gyorsabb lehet az eligazodásod az "útvesztőkben". Helyesen dönteni és viselkedni az tud, aki érti, ismeri a környezetét meghatározó törvényszerűségeket, tisztában van önmagával, s a saját helyzetével. Nagy igazság: nem az iskolának, hanem az életnek, s önmagunknak tanulunk! Minden, amit a világból s a környezetedből megértettél, gazdagabbá, bölcsebbé tesz téged. Még az illemszabályok is, amelyeknek a betartásával számos félreértés, bosszúság, kellemetlenség, sértődés előzhető meg. Bacon és Ady szavaival búcsúzom tőletek. "A tudás - hatalom!" Ezt soha el ne felejtsétek! S a költő-óriás, Ady Endre soraira is mindig emlékezzetek:

"Bár zord a harc, megéri a világ.
Ha az ember az marad, ami volt:
Nemes, küzdő, szabadlelkű diák."



FELHASZNÁLT IRODALOM

Minden, amit életemben elolvastam és alázattal megtanultam, hogy egykor tisztelettel és szeretettel tovább adhassak. Nektek!






A SZERZŐ

CSURGAY JUDIT

Pulitzer-díjas tv-riporter, író, újságíró, tanár. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett kitüntetéses diplomát. A Magyar Televízió "Riporter kerestetik!" című vetélkedője egyik győzteseként kezdte negyedszázados televíziós pályafutását. Kötetei: Ne add fel, soha! (Riportkötet. Semic Interprint Kiadó, 1995.), A first lady (Regény. Novum Pro Kiadó, 2011.), Párizs könnyei (Regény. Országos Széchenyi Könyvtár, E-könyv, 2020.), Hozzátok szólok! (Versek. Országos Széchenyi Könyvtár, E-könyv. 2020.), Ne kérdezd! (Versek. Országos Széchenyi Könyvtár, E-könyv. 2020.), Sasok karmai között, a hatalom vonzásában. (Regény. Országos Széchenyi Könyvtár, E-könyv. 2021.), Micsoda év volt ez! (Versek. Országos Széchenyi Könyvtár, E-könyv. 2021.), Jagd a fedélzeten! (Regény. Országos Széchenyi Könyvtár, E-könyv. 2021.)