SAJTÓDIGITALIZÁLÁS A KÖNYVTÁRBAN

Szakmai rendezvény a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület szervezésében

Budapest, OSzK 2008. június 19.

MEK Egyesület

Beszámoló és szakmai kiadvány

A szakmai napról készült beszámoló itt olvasható.

A rendezvényen elérhető volt a "EPA ajánlás elektronikus folyóiratok kiadóinak, szolgáltatóinak elektronikus időszaki kiadványok public domain publikálásához" című CD-ROM kiadvány, melynek szerzői közreműködtek a rendezvény lebonyolításában. Pár szó a kiadványról:

A CD-n található ajánlást kipróbált és szabványos megoldások figyelembevételével fogalmaztuk meg. Lehet, hogy annak szövege első látásra hosszú és száraz, de csak azok számára, akik napi munkájuk során nem foglalkoznak az online tartalomszolgáltatás gyakorlati problémáival. Azoknak, akik viszont igen, nagy segítség lesz mindennapi munkájuk során, hiszen valóban módszertani ajánlásról van szó.
A kiadvány mellékleteként közöljük egy méltatlanul kevéssé ismert sajtótörténeti érdekesség, az 1838-ban élt "Természet" című lap PDF, ill. JPG formátumú digitális változatát, az ajánlásban megfogalmazott megoldásokat illusztrálandó.


A CD megvásárolható a Könyvtári Intézetnél. További információ: kint[at]oszk.hu; illetve az Intézet honlapján.

A rendezvényről

A rendezvény célja a szakmai kommunikáció elősegítése a sajtódigitalizálás kérdéseiben. A szervezők hite szerint ennek legcélravezetőbb módja a tényleges érintettek, azaz az időszaki kiadványok digitalizálásában érdekelt könyvtárak munkatársainak – a vezetőktől a különböző munkafolyamatokban résztevő kollégákig – személyes találkozója.


A rendezvény továbbá a hazai könyvtárakban folyó sajtódigitalizálási projektek szakmán belüli láthatóságának növelését is célul tűzte ki. A sikeresebb stratégiai döntésekhez, a források jobb beosztásához nélkülözhetetlen, hogy pontos képünk legyen a magyar, illetve magyar vonatkozású kiadványkincs digitalizálási státuszáról.
Egymás munkamódszereinek megismerése szintén hozzásegíthet a munkafolyamatok hatékonyságának növeléséhez, illetve a lehetséges együttműködési vonalak kiépítéséhez.
Ez a szakmai nap egyszerre lesz konferencia és műhelybeszélgetés. A délelőtti órákban hazai, illetve határon túli intézmények felkért előadói beszélnek a sajtódigitalizálás általános kérdéseiről, illetve részleteiben megmutatnak egy-egy intézményi projektet..
A délutáni órákban kerekasztal-beszélgetésre invitáljuk az résztvevő intézmények képviselőit, melynek során alkalom nyílik az egyes intézmények revékenységének megismerésére.

Gyakorlati tudnivalók

A rendezvény az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti előadótermében lesz, ami eggyel a bejárati szint feletti emeleten található, és a főlépcsőház útján közelíthető meg. [További információk a Kapcsolat menüpontban.]
A teremben projektor, internet-hozzáférés (az előadói gépen) valamint hangosítás rendelkezésre áll. A kerekasztal szekció hangosítását mobilmikrofonnal oldjuk meg, amennyiben szükség lesz rá.
WIFI-hozzáférést sajnos nem tudunk biztosítani.
Az előzetes információkkal ellentétben a délutáni szekciót is az előadóteremben tartjuk.