Ismertető a MEK-ben használt formátumokról
és azok megnyitásáról

HTML  RTF  PDF  DjVu  EPUB  PRC  LIT  MP3  JPEG  XML  Egyéb 


A könyvtárban levő dokumentumok különböző formátumokban vannak. A "kínálatot" egyrészt az befolyásolja, hogy milyen formában kapta meg a MEK a dokumentumot, másrészt a dokumentum jellege és feltételezett felhasználási módja. Igyekszünk - az erőforrásaink függvényében - minél több alternatívát kínálni és ezek számát a jövőben tovább bővíteni. Valamennyi formátum ingyenes szoftverekkel nézhető meg, ezek Windows változatai innen is letölthetők. Letöltés után telepíteni kell őket, és utána már csak rá kell kattintani a kívánt formátum nevére a dokumentumok borítólapján. A borítólapon halvány színnel jelzett formátumok nem állnak rendelkezésre az adott könyvnél, így ezek nem választhatók ki! Érdemes az állományok méretét is figyelembe venni a választásnál, ezek alapján a letöltési idő is megbecsülhető. (Ha egy * van a méret helyén, az azt jelzi, hogy a dokumentum több darabból áll, ezért nincs itt megadva a nagysága.) Ha a dokumentum főcímére vagy a jobb felső sarokban levő kis címlap-képére kattintunk, akkor a legkönnyebben használható formátum nyílik meg: általában a HTML, vagy ha ilyen nincs, akkor a PDF, illetve hangoskönyveknél természetesen az MP3.


HTML

A HiperText Markup Language formátum a legegyszerűbb eset, bármilyen Web-böngésző programmal (Explorer, Firefox, Opera, Chrome, lynx stb.) megnézhető, elmenthető, nyomtatható. A letöltött file-ok olvasáshoz a kisméretű NavRoad illetve az Offline HTML Viewer nézegetőt ajánljuk; és érdemes kipróbálni az yBook olvasót is, ami egészen könyvszerű élményt nyújt. A nagyobb HTML dokumentumok általában több darabból állnak, hogy könnyebben lehessen őket böngészni. A szövegek alapbetűtípussal és -betűmérettel készültek, legfeljebb Symbol betűtípus fordulhat elő bennük a különleges karakterekhez. Az ékezetes betűk kódolása néhány kivételtől eltekintve (pl. a Project Gutenberg könyvek) közép-európai ISO-8859-2 (Latin-2) szabvány szerint történt, az ebben a kódtáblázatban nem szereplő - általában nyugat- és dél-európai, vagy cirill - betűk Unicode szabvány szerint vannak kódolva. (A kódolás és a betűméret a Nézet (View) menüpontban állítható át a böngészőkben.)

RTF

A Rich Text Format egy elterjedt csereformátum szöveges állományokhoz, szinte minden komolyabb szöveg- és kiadványszerkesztő (köztük a Word valamennyi verziója) ismeri és be tudja olvasni. Olvasható és nyomtatható a fent ismertetett Word Viewer programmal és az OpenOffice rendszerrel is. Legnagyobb hátránya, hogy esetenként jóval nagyobb, mint a DOC formátum, különösen ha a dokumentum képet is tartalmaz. Ezért a nagyobb mennyiségű képet tartalmazó könyveket nem tesszük fel RTF-ben (vagy csak a szövegüket és ilyenkor a képanyagot külön mellékeljük).

PDF

A Portable Document Format egy rohamosan terjedő szabvány az Interneten is, elsősorban szépen formázott, "nyomdakész" dokumentumok számára. A PDF állományok már nem nagyon módosíthatók, de megnézhetők és nyomtathatók az ingyenes Acrobat/Adobe Reader programmal. A MEK-ben igyekszünk nem védett PDF dokumentumokat szolgáltatni, de előfordulhat, hogy egy dokumentumot a készítője mindenfajta módosítás, másolás és esetleg nyomtatás elől jelszóval "lezárt" - ezen sajnos nem tudunk segíteni. Elsősorban a régebbi kiadású könyveknél jellemző az ú.n. "szendvics" PDF formátum, amelyben a könyvoldalak szkennelt képe található, azonban a képek mögött egy nem látható, de kereshető és kimásolható, OCR programmal felismert, javítatlan (vagyis néhány százalék hibát tartalmazó) szöveg is van. Ezeknél a dokumentumoknál erről a lehetőségről a KATALÓGUSCÉDULA menüpont alatt egy megjegyzés tájékoztat.

DjVu

A DjVu formátum kifejezetten képként szkennelt könyvek online szolgáltatására lett kifejlesztve. Az újabb változatoknál a nagyon jól tömörített oldalképek "mögött" OCR-rel felismert, kereshető szöveg is lehet. A file-ok nézegetéséhez és nyomtatásához egy DjVu kiegészítő (plug-in) szükséges, amely telepítés után beépül a böngészőprogramba. Vagy pedig az önállóan is futtatható JavaDjVu nevű Java-applettel is megtekinthetők ezek.

EPUB

Az ePUB egy feljövőben levő formátum e-könyv olvasó eszközökhöz, ezért igyekszünk minél több könyvet visszamenőlegesen erre a formátumra konvertálni a MEK-ben. Az .epub fájlok valójában ZIP csomagok, melyekben a szöveges tartalmat HTML/XHTML állományok hordozzák, kiegészítve a szerkezetet leíró XML fájlokkal, továbbá stíluslapokkal és képfájlokkal. A nyílt szabványt egyre több kiadó és szoftverfejlesztő cég támogatja, bár több olvasóeszköz egyelőre még előbb a saját belső formátumára fordítja az ePUB csomagot alkotó forrásfájlokat, és csak utána jeleníti meg a könyvet. Számos nézegető, konvertáló és szerkesztő eszköz érhető el az ePUB formátumhoz, a legkülönfélébb platformokon (pl. a Windows-os PC-ken az Adobe Digital Editions, az Apple mobil eszközein az iBooks, az androidos telefonokon és táblagépeken a Moon+ Reader vagy az Aldiko, a Windows mobil verzióin pedig a Freda képes megnyitni az ePUB fájlokat, de van egy EPUBReader nevű plugin a Firefox és egy MagicScroll eBook Reader modul a Chrome böngészőhöz is, sőt - bár az Amazon még mindig nem támogatja ezt a formátumot - a Kindle Fire eszközökön is megnyithatók ezek, amennyiben feltelepítjük az Aldiko olvasóprogramot). A Calibre nevű univerzális konvertálóval pedig szinte bármilyen szöveges dokumentumból készíthetünk ePUB vagy egyéb e-book formátumot.

PRC/MOBI

A különféle platformokon (PDA-k, okostelefonok, Windows-os PC-k) egyaránt futó, eredetileg a MobiPocket Reader által használt, erősen tömörített formátum szintén népszerű a hordozható könyvolvasó eszközökön, ezért ebből is egyre több található a gyűjteményünkben. A fájlok kiterjesztése .mobi és .prc egyaránt lehet - mi a MEK-ben (egy-két kivételtől eltekintve) a .prc végződést használjuk. Mivel az Amazon cég a Kindle nevű olvasóeszközéhez a MobiPocket fájlformátumát vette meg, ezért ezek a fájlok a .azw-re átnevezve Kindle-n is olvashatók. Aki saját maga szeretne ilyen fájlokat konvertálni RTF, HTML vagy egyéb dokumentumokból, az pl. a MobiPocket Reader vagy a Calibre programokkal teheti ezt meg. A MOBI/PRC szerkesztők és konvertálók mellett az Amazon a KindleGen programot illetve a Adobe InDesign-hoz készült Kindle Plugin-t javasolja az AZW fájlok előállításához, valamint online konvertáló szolgáltatást is működtet Kindle Personal Documents Service néven.

LIT

A LIT a Microsoft által kifejlesztett, az Open E-Book szabványon alapuló formátum, elsősorban kis, hordozható eszközökhöz. A LIT állományok asztali PC-ken is elolvashatók Windows alatt az ingyenes MS Reader segítségével. A MEK-ben található LIT könyvek többsége a könnyebb olvashatóság és szebb külalak kedvéért elválasztójeleket tartalmaz, ezért ezeknél az MS Reader keresőfunkciója nem működik megfelelően. Ha valaki keresni szeretne a szövegben, annak az általában rendelkezésre álló alternatív formátumokat (elsősorban az RTF vagy a PDF változatot) ajánljuk. Mivel a LIT már eleve egy erősen tömörített formátum, ezért ebből ZIP-pel csomagolt verziót nem szolgáltatunk. A Word 2000 vagy újabb verziókba beépülő Read in Microsoft Reader program segítségével egyébként bárki konvertálhat LIT e-könyveket magának az RTF, DOC, illetve Word-del megnyitott HTML formátumokból (ilyenkor a keresési lehetőség is megmarad). Mivel a Microsoft 2012-ben megszüntette a LIT támogatását, ezért ezentúl már nem várhatók további könyvek ebben a formátumban a MEK-ben.

MP3

A hangoskönyveinket és egyéb hanganyagainkat MP3 tömörítéssel tároljuk, ehhez a formátumhoz nagyon sokféle lejátszó van az Interneten, és már a Windowsban levő MediaPlayer is támogatja. A mi szoftvergyűjteményünkből az ingyenes Apollo programot lehet letölteni, ami kis mérete és egyszerű felülete ellenére egészen sok szolgáltatást tartalmaz. Mivel a nagyobb hangoskönyvek sok darabból állnak és helytakarékosság miatt ezeket nem csomagoljuk össze egyetlen file-ba, ezért az egyenként való lementés (jobb egérgomb, majd "Hivatkozás mentése..." vagy "Cél mentése...") helyett célszerűbb a MEK anonim FTP letöltési lehetőségét igénybe venni: ftp://mek.oszk.hu/pub/mek2/ Itt ki kell keresni a megfelelő sorszámú alkönyvtárat, majd onnan a teljes "mp3/" mappát elmenteni. (Explorerben: jobb egérgomb, "Másolás mappába..." menüpont - amennyiben az "Internetbeállítások/Speciális/FTP típusú mappanézet..." opció be van kapcsolva.) Vagy pedig telepíteni kell egy FTP-klienst. A másik letöltési lehetőség a torrent technológia használata: a http://tracker.aladar.com szerveren elérhető a hangoskönyvek többsége, a szükséges kliens pedig innen telepíthető. A torrenttel való lementés annál gyorsabb, minél többen töltötték már le az adott könyvet. Aki egyben szeretné az egész művet végighallgatni, annak az 123 Audio Video Merger nevű konvertert ajánljuk, amivel egyesíteni lehet az egyes fejezeteket.

JPEG

A JPEG képformátum térképekhez, kottákhoz, képként digitalizált régi könyvekhez, illetve képmellékletekhez használatos a MEK-ben. Ezeket a képeket a Web-böngészők segédprogram nélkül is meg tudják mutatni, de sok kép nézegetéséhez, rendezéséhez, nyomtatásához érdemes például az ingyenes IrfanView vagy 11view programot letölteni.

XML

A szöveges dokumentumok egy részét (visszamenőleg is) Extensible Markup Language formátumba konvertáljuk és elérhetővé tesszük ZIP csomagolással. A csomagokban az esetleges képmellékletek - helytakarékosságból - nincsenek benne, azokat a HTML verzió csomagjával együtt, vagy ha nagyon nagyok, akkor külön, a JPEG rovat alól lehet letölteni. Az XML verziók a TEI (Text Encoding Initiative) ajánlásai alapján készülnek, a hozzájuk tartozó DTD-k itt találhatók. A böngészőprogramok újabb verziói már képesek az XML formátum megjelenítésére (általában a Ctrl/U megnyomásával nézhető meg ezekben az XML forrás), de ez nem elsősorban olvasgatásra való (nem is mellékelünk hozzá formázó stílusfájlt), hanem más formátumokba való konvertálásra, szöveges adatbázisokban strukturált keresésre, illetve hosszú távú archiválásra szánjuk.

Egyéb formátumok

Elvétve egyéb formátumok is előfordulnak a MEK-ben (pl. DVI, Postscript, CorelDraw, PowerPoint, MPEG, futtatható EXE, speciális TrueType betűtípus), ezeknél érdemes a formátum rövidítésére vinni az egeret, mert akkor megjelenik a szükséges szoftver neve. További információ található ilyenkor a "Katalógus cédula" menüpont alatt a Címkés cédulaformátumnál a Formátum és esetleg a Megjegyzés mezőkben. Ha valakinek gondjai vannak egy speciális formátum megjelenítésével, az info@mek.oszk.hu címen kérhet segítséget. Ilyenkor érdemes megadni a dokumentum címét vagy azonosítóját, a használt operációs rendszert, a böngésző illetve a megjelenítő szoftver verzióját és a hibajelenség minél pontosabb leírását.