Tanácsok a gyorskereséshez


A MEK kezdőlapján Szerző (illetve szerkesztő vagy fordító), Cím (főcím, alcím, sorozati cím) és Téma (altémakör, tárgyszó, típus) szerint kereshetünk a gyűjteményben. Mindhárom keresőmezőbe több szó is beírható és több mezőbe is lehet írni. A találati listában azok a dokumentumok jelennek meg, amelyek bibliográfiai adatai között valamennyi beírt szó egyszerre előfordul (logikai AND kapcsolat). A szavak kisbetűvel és ékezet nélkül is írhatók (utóbbi különösen akkor hasznos, ha vannak nem magyar betűk is például a szerző nevében). Szótöredék is megadható, ilyenkor egy * jellel lehet csonkolni a szavak végét. Amennyiben nincs találat, a keresőprogram megpróbálja először ékezet nélkül megkeresni a beírt szavakat, majd ha így sem talál egyetlen dokumentumot sem, akkor automatikusan szótövezi őket. Az alábbi példák mind működnek:

Cím: őrült naplója  
Cím: orult naploja
Cím: őrültnek naplói  
Szerző: gogol   Cím: napló*
Cím: napl*      Téma: világirod*  

Érdemes csak jellemző szavakat beírni (pl. a szerző vezetéknevét, vagy egy-két fontos szót a címből), úgy gyorsabban és biztosabban kapunk találatokat. Ha a beírt témában nincs találat, akkor próbáljunk egy másik szinonimát vagy egy tágabb fogalmat (pl. enciklopédia helyett lexikon, illetve kajakozás helyett vízisport), vagy válasszuk a témakörök szerinti böngészés lehetőségét a kezdőlapon. Amennyiben bonyolultabb keresésre van szükségünk (pl. nyelv vagy formátum szerint is szeretnénk szűkíteni), akkor használjuk a MEK részletes katalógusát, ami a "keres" gomb melletti "összetett" szóra kattintva érhető el: https://mek.oszk.hu/katalog/

Lehetőség van továbbá sorszám (az URL címben is megjelenő azonosító) szerint közvetlenül egy adott dokumentumra ugrani. Valamint kérhetők szerző és azon belül cím alapján rendezett teljes listák a gyűjteményben található MP3 hangoskönyvekről, az EPUB illetve PRC/MOBI formátumú e-book-okról, és a Creative Commons licenc alatt megjelent, szabadon terjeszthető művekről.