A
MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁR

MEK

 

URL:

https://mek.oszk.hu
PURL:http://purl.org/NET/mek
URN:N2L?urn:nbn:hu-2
e-mail:info@mek.oszk.hu

 


 

A Magyar Elektronikus Könyvtár (röviden: MEK) 1994-ben jelent meg az Interneten - eredetileg mint egy elosztott információs szolgáltatás az egyetemi gopher-szervereken. 1995 folyamán a gyűjteményt a helka.iif.hu nevű gépen egyesítettük és a MEK a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program egyik projektje lett. Egy évvel később elkészült az első web-felület a www.mek.iif.hu címen, és ez lett az Elektronikus Könyvtár központi szolgáltatása több éven keresztül. Majd 1999-ben - az elektronikus publikálás jelentőségének megnövekedésével - a MEK projekt átkerült az Országos Széchényi Könyvtárba, megfelelő helyet és jelentőséget nyerve így a könyvtári szolgáltatások rendszerében.

Az elmúlt néhány évben a MEK az egyik legfontosabb magyar oktatási és kulturális információforrássá vált az Interneten (itthon és külföldön egyaránt), és folyamatosan növekvő számú olvasótábora már otthonosan tér vissza újra és újra a "virtuális olvasótermébe". A látogatók száma ma már napi 40-45 ezer fő körül van. A gyűjtemény másolatait tartalmazó tükör-szervereket üzemeltettünk Erdélyben, Szlovákiában és a Vajdaságban a határokon túli magyarság jobb kiszolgálása érdekében, és együttműködünk ottani szervezetekkel helyi digitális gyűjtemények kialakításában.

Az online információforrások iránt rohamosan növekvő igények és a gyűjtemény gyors bővülése miatt 2000-ben egy új könyvtár építésébe kezdtünk: a MEK 2.0 verzióját a mek.oszk.hu szerveren hoztuk létre. A fejlesztés során mind a dokumentumok, mind pedig a kezelőfelület oldalai teljesen megújultak, korszerűbb formát kaptak. A legfontosabb újítások a műveket kísérő metaadatok terén történtek: a MEK-be feltöltött minden dokumentumról részletes könyvtári leírást készítünk, és ezek a bibliográfiai adatok az Interneten elterjedt Dublin Core és a könyvtári világban használatos MARC szabványok szerint is rendelkezésre állnak, így az online forrásokat indexelő keresőgépek és az integrált könyvtári rendszerek számára egyaránt átvehetők az elektronikus dokumentumok metaadatai. A hozzáférést és a keresést további technikai megoldások is segítik: saját fejlesztésű, PHP-alapú katalógus; XML adatcsere, stabil URN azonosítók, Z39.50 és OAI protokoll szerinti lekérdezési lehetőség. Mindezeknek köszönhetően a MEK az elsők között tudott csatlakozni a Nemzeti Digitális Adattárhoz 2004-ben. A MEK 2.0 fejlesztés során szerzett tapasztalatainkat és az ott alkalmazott technológiákat egy ingyenesen terjesztett, integrált e-könyvtári rendszerben tettük közzé, eleMEK néven (elemek.oszk.hu), szintén ebben az évben.

A könyvtár a kezdetektől fogva jó kapcsolatokat tart fent a felhasználóival, nyitott a javaslataikra és figyelembe vesz minden visszajelzést. A 2003 júliusában megnyitott új szolgáltatás nagyrészt az ő ötleteiket és kéréseiket valósítja meg, mint például az olvasóbarát és a korábbinál látványosabb web-oldalak; a fogyatékkal élők számára készített alternatív, nem-grafikus kezelőfelület (vmek.oszk.hu) és a gépi felolvasás lehetősége; a dokumentumokhoz kapcsolt tájékoztató információk; valamint a közös keresési lehetőség más internetes könyvtári és könyvkereskedői adatbázisokban...

A Magyar Elektronikus Könyvtár tudományos, oktatási és kulturális célokra alkalmas digitális dokumentumokat gyűjt, archivál és szolgáltat ingyenesen az Interneten. A projekt kezdeti időszakában a gyarapodás nagy részét a már eleve számítógépes formátumban levő vagy a viszonylag könnyen digitalizálható művek jelentették. A dokumentumok a legkülönbözőbb forrásokból származtak és származnak ma is: internetes szerverekről, önkéntes digitalizálóktól, továbbá kiadóktól és gyakran közvetlenül szerzőktől, aki a saját műveiket ajánlják fel. Az OSzK anyagi támogatásának köszönhetően az utóbbi időben azonban arra is lehetőség nyílt, hogy nagyméretű és jó minőségű digitális kézikönyvek is bekerüljenek a gyűjteménybe. 2004-ben a MEK Osztály koordinálásával elindult az eddigi legnagyobb hazai könyvdigitalizálási projekt: a Digitális Hungarológiai Alapkönyvtár, melynek célja több száz fontos alapmű számítógépes formába való konvertálása és megjelentetése.

A MEK-ben szinte minden szakterületről található már digitális dokumentum, és nagyon változatos a műfajok köre is: regények, versek, szakkönyvek és tanulmányok, lexikonok, szótárak, sőt kisebb mennyiségben kották, térképek és festmények is. 2009 júniusában mintegy 7,000 darab katalogizált tételből állt a gyűjtemény; ezek összességében több tízezer egyedi művet tartalmaznak. A szövegek túlnyomó része magyarul van, de előfordulnak idegen nyelvű művek is, elsősorban a magyar tudomány és kultúra alkotásainak fordításai.

A gyűjteménybe kerülő minden egyes dokumentum alapos minőségellenőrzésen és szükség esetén javításon esik át, majd a legnépszerűbb formátumokba (HTML, XML, PDF, RTF, DjVu) és egységes külalakra konvertáljuk őket. Ezután az érvényes könyvtári szabályok szerinti részletes leírás készül róluk, melyet a dokumentumokhoz mellékelünk mielőtt a hálózatra kerülnének. Fontos szempont, hogy a műveket tartalmazó állományok minél egyszerűen használhatók és gyorsan letölthetők legyenek. Az egyes könyvtári tételekhez rendelt metaadatoknak köszönhetően a dokumentumaink megtalálása szintén nagyon könnyű az ismertebb keresőrendszerek segítségével is.

A Magyar Elektronikus Könyvtár projekt folyamatosan kísérletezik a legújabb technológiák könyvtári alkalmazásával, adaptálja a nemzetközi szabványokat a hazai környezetbe, együttműködik magyar és európai intézményekkel és szervezetekkel, hogy felépíthesse a Jövő Könyvtárát.