Internetto, 1996. március 4.

INTERNET-AJÁNLAT: ELEKTROMOS MŰVEK

"Ez a dokumentum elektronikus formában szabadon másolható, terjeszthető, de csak saját célokra, nem-kereskedelmi jellegű alkalmazásokhoz, változtatások nélkül és a forrásra való megfelelő hivatkozással használható. Minden más terjesztési és felhasználási forma esetében a szerző/tulajdonos engedélyét kell kérni."

Úristen! Ha ilyet olvasok egy angolszász könyvben, taláros bírókat látok, sztárügyvédet, szűk börtöncellát, sok évig tartó kényszermunkát. De magyarul mást mond a komor hangulatú klauzula: drága olvasó, itt van ez a szöveg: másold, terjeszd, csinálj vele amit akarsz, a te dolgod. Nem foglalkozunk vele. Ez itt a Magyar Elektronikus Könyvtár. A cyber-könyvtáros akkor boldog, ha sok könyvet visznek el, és nem számít arra, hogy valaha is visszahozzák.

Elvarázsolt kastély ez, nem könyvtár. Van bejárata, portája, ruhatára, olvasóterme, de három gazdája három városban lakik: Drótos László Miskolcon, Kokas Károly Szegeden, Moldován István Pesten. Ezek az elvarázsolt könyvtáros népek az Interneten leveleznek, talán időnként a forma kedvéért találkoznak, megisznak egy pohár sört valamelyik városban, a nőkről beszélgetnek és az időjárásról, mert szakmai ügyeiket elektronikusan rendezik. A könyvtár címe is 'tromos: gopher://gopher.mek.iif.hu

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) program és mozgalom. A digitális forradalom agitátorai mindent gyűjtenek, ami elektronikus és szöveg. A kínálat persze aránytalan, esetleges, inkább turkáló, mint könyvtár, de hát kit érdekel ez. Most még így néz ki, de már működik, van itt minden, Petőfitől Ady-ig, Ottlik és Lázár Ervin, csillagászat, földrajz, politika. Majd néhány év múlva összerendezik, megrostálják, addig meg gyűjtik, gyűjtik szorgalmasan. Az amerikai Gutenberg projekt könyvállománya már akkora, hogy szövegeiket csak CD-n lehet kiadni, a magyar elektromos művek még nem érték el ezt a tekintélyes mennyiséget, de ami késik, nem múlik.

A könyvtár legfontosabb gyűjtőköre az Internet. Természetesen a MEK tevékenységének összes dokumentumát megtalálhatjuk, de itt van Kiss István műegyetemi tanár cikke az internetes agyakat felturmixoló témáról, a Java programozási nyelvről. Mielőtt elmélyednénk a Java-ban, a könyvtárosok mértékletességre intenek: az ajánlott szövegek között olvashatjuk egy Internet-megszállott kislány vallomását: "A telefonhívásokra már jó ideje nem válaszolok. Egyszerűen nincs rájuk időm. A munkatársaimmal sem beszélgettem már hónapok óta. Mindent elektronikus postán kérek és küldök. Az emberekkel már csak e-mail útján beszélek. Fekszem az ágyamban éjjel és azon aggódom, hogy egy nap megszüntetik az e-mail postafiókomat. Egyszerűen nem tudom az életet e-mail nélkül elképzelni. Már a barátaimat sem láttam egy ideje, különösen mióta itthonra is vettem egy gépet... Segítség!"

A miskolci Drótos László a hálózati őskorban, 1990-ben saját újságot alapított - az Interneten tényleg minden lehetséges. Az Online Hiradó hat éve jelenik meg, fénymásolt és elektronikus változatban is terjesztik. A legutóbbi, 64. számból többek között megtudhatjuk, hogy hol kell keresgélnünk az Interneten, ha a háziállatokról akarunk többet tudni. 1992-ben ő szervezte meg az egyik első hazai levelező- listát (úgy iratkozhatunk fel, hogy küldünk a listserv@huearn.sztaki.hu címre egy levelet). Ez olyan mint egy faliujság, mindenki írhat rá, és olvashatja a többiek levelét is. Az Internet közelében élő könyvtárosok fontos szakmai fóruma lett, de a kívülálló is talál benne érdekességeket.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban van vendégkönyv is. És a közönség a jelek szerint nem hálátlan: "Bebarangoltam, tetszik. Várom az újabb cikkeket. hello, rob."

Nyírő András