Vasárnapi Hírek, 1997. március 16. 13. oldal

Otthon is felkereshetjük a könyvtár olvasótermét

/Az Interneten az érdeklődők már számítógépes monitorukat nézve is felkereshetik a Magyar Elektronikus Könyvtár olvasótermeit. A polcokról a klasszikus vagy a kortárs szépirodalom kötetei egyaránt leemelhetők. S ez fantasztikus lehetőség. Hisz amíg a magyar kiadók ma csak pár ezer példányban dobják piacra a könyveiket, addig az információs szupersztrádára feljuttatott művek az egész Földön bárhol rátalálhatnak a maguk olvasóira./

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) története 1993 őszén kezdődött. Az ötletgazda Drótos László miskolci könyvtáros volt -- idézi fel a múltat Moldován István, az MEK szervezését végző virtuális közösség egyik vezetője, de ehhez rögtön hozzáteszi: a könyvtár csak 1994 novemberében kapott igazán hathatós segítséget. Kokas Károly vezetésével akkor indult az Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (IIF) könyvtári projektje, amely végre a Magyar Elektronikus Könyvtárat is érdemei szerint támogatta - mondja Moldován István. Az IIF állami fejlesztési programként a könyvtár addig kialakított, helyi gyűjteményeit azonnal feljuttathatta saját, 150 gigabyte-os háttértárolóval rendelkező számítógépére, s így 1994 ősze óta a gyűjtemény már a "http://www.mek.iif.hu" cím alatt érhető el az Interneten.

Az elektronikus könyvtár hasonlít valódi társaihoz. A polcokat böngészve ezeket a könyveket is ki-ki felnyithatja: helyben is elolvashatja, de haza is viheti -- vagyis saját gépére is átmásolhatja. S hogy honnan gyűlik össze az anyag? Az MEK felépítői az Internet-kultúrában kialakult virtuális közösségek jóindulatára hagyatkoznak: hálózaton keresztül kapnak küldeményeket.

Feltünő viszont, hogy ezt a civil önszerveződést a kultúrpolitika eddig nem méltányolta. A Nemzeti Kultúrális Alap múlt év őszén például kiírt egy pályázatot, amely épp a hazai digtális kultúra fejlesztését tűzte ki célul. Erre a pályázatra az MEK is beadta a támogatási kérelmet, de nem került fel a nyertesek listájára. A döntés sokak számára érthetetlen volt. Az MEK szervezőihez később olyan magyarázatok jutottak el, amelyek a Művelődési és Közoktatási Minisztérium középiskolai Internet-programjának beindulásával kapcsolták össze a döntést. Az MKM Internet-programja ugyanis óriási üzlet, s e lehetőség iránt már a nyereségorientált Internet-szolgáltatók is érdeklődni kezdtek. Egyesek úgy vélik, s ezt az MEK szervezői is lehetségesnek tartják, hogy az elektronikus könyvtár egyelőre a non-profit jellegű állami program, az IIF és az MKM Internet- programjában érdekelt, profitorientált cégek közti pozícióharc áldozata. E lehetőség mellett szól az a hír is, hogy az MKM létre kívánja hozni a Neumann János Digitális könyvtárat.

Moldován István szerint ezt a tervet csak üdvözölni lehet. Az MEK virtuális közössége azonban abban bízik, hogy együttműködés alakul ki az MEK és a tervezett Neumann János Digitális Könyvtár szervezői között.

Jó lenne ha segíthetnénk -- véli Moldován István. De él bennük némi félelem is. Attól tartanak, hogy az MKM Internet-projektjét végül olyan cégek valósítják meg, amelyek az elektronikus gyűjtemények létrehozását döntően számítástechnikai feladatnak tekintik, s esetleg kevésbé figyelnek arra, hogy művük a hagyományos könyvtárakra is emlékeztessen.

S hogy milyen hatással lesz ez az MEK sorsára? Az a virtuális közösség, amely az elektronikus könyvtár mögött áll, nem fog szétszéledni -- állítja Moldován István. De a támogatások azért jól jönnének. Most épp a Nemzeti Kulturális Alap könyvtári szakkollégiumának döntésére várnak. S közben folyamatosan gyarapítják a könyvtár állományát. Nem múlik el hét, hogy ne érkezne hozzájuk egy-egy újabb elektronikus levél - egy mai regény vagy vers szövegével. Az írók közül egyre többen tudják ugyanis, hogy az Interneten otthonra találva egy mű globális figyelmet kelthet, de egyszersmind közcélokat is szolgálhat.

Toót H. Zsolt