Reader's Digest 1997. május (6. oldal)
http://www.readersdigest.hu

Az Internet vadvirága

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) egyike a legígéretesebb magyar kezdeményezéseknek az Interneten. Ötlete Drótos Lászlótól, a Miskolci Egyetemi Könyvtár főmunkatársától származik, aki meglehetősen kaotikusnak találta az Internetet, és három éve látott hozzá e könyvtár megszervezéséhez: munkatársaival szöveges dokumentumokat, elektronikus újságokat, könyveket, tanulmányokat, sőt szépirodalmi műveket gyűjtött és témák szerint rendszerezett.

Az elektronikus könyvtár nyilvános, és a hozzáférési díjon kívül teljesen ingyenes szolgáltatás. Az állami finanszírozású Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (IIF) korlátlan gépidőt és tárolókapacitást biztosít. Önkéntesek ingyen viszik gépre az anyagot, könyvtárosok a szabad idejükben rendszerezik a műveket. Már több száz dokumentum hozzáférhető, melynek mintegy a fele magyar és külföldi szépirodalom, de szépen gyarapodik az informatikai, számítástechnikai, közgazdaságtani, politikai szociológiai, filozófiai és vallástudományi gyűjtemény is. Nemrég került fel Petőfi és József Attila összes verse. Más témakörökben - csillagászat, kémia, fizika, matematika és orvostudomány - a feltöltés csak most kezdődik. A visszajelzések szerint sokan külföldön ebből a könyvtárból válogatnak magyar nyelvű szövegeket.

A magyarországi Internet-hozzáférés jelenleg a magas telefondíj miatt igen drága. Várható azonban, hogy a MATÁV ígéretéhez híven az ország bármely pontjáról helyi beszélgetési díjért teszi lehetővé a hozzáférést az Internet-használóknak, és az alternatív szolgáltatók - kábeltévé-társaságok, MÁV stb. - megjelenése is jelentős mértékben csökkentheti a költségeket.

A kötelező olvasmányokat abban a reményben gyűjtjük és visszük fel - mondja Drótos László -, hogy az Interneten hamarosan tömegesen megjelennek az általános és középiskolás felhasználók.

(Internet cím: http://www.mek.iif.hu)