Zalai Hírlap, 1999. október 18.

Lukrécia ötlete után
A Magyar Elektronikus Könyvtár egyik atyja, Kokas Károly

- Olaszországban olvastam egy étlapon a pizza feltalálásának legendáját. Eszerint egy Lukrécia nevű hölgy valamikor a távoli múltban azon morfondírozott, hogyan lehetne a tökéletes étket megalkotni - kezdte viszonylag messziről a történetet a Zalaegerszegen lezajlott előadása után az öt éve létező Magyar Elektronikus Könyvtár (www.mek.iif.hu) egyik feltalálója és működtetője, dr. Kokas Károly, a szegedi tudományegyetem könyvtárának osztályvezetője. - Nos, Lukrécia végül olyan tésztát sütött, amit meg lehetett rakni minden finomsággal, tehát tányérnak is beillett, de meg is lehetett enni. Ez lett a pizza.

Ők is ilyesmire törekedtek, mondja, amikor egymástól függetlenül, Szegeden, Miskolcon és Budapesten elkezdték építeni a világháló segítségével elérhető könyvtárukat: ha már van számítógéphálózat, meg a könyvek tára, össze kéne hozni a kettőt.

Ez a könyvtár, amely seholsem létezik, de mindenütt ott van a cybertérben, ma már 3000 dokumentummal rendelkezik, s ezek a világ minden pontján elérhetők. Kokas Károlyék tevékenysége még ma is mozgalmi jellegű, weblapjukra rákerül a kedvenc regény, vers, de egész kötetek, lapok, folyóiratok, lexikonok is. (Így például a zalai Deák Ferenc Könyvtár által készített Zalai Életrajzi Lexikon is elérhető a MEK-en át.) A kezdetben amatőrök lelkesedéséből indult fejlesztést ma már a Széchényi Könyvtár is segíti, egyelőre harminc könyvtáros figyeli és szolgálja ki a hálón honlapjukra kattintókat. Ez azt jelenti, hogy nemcsak katalógusból, szerzők, címek szerint, hanem full text (szavak, összefüggések fellelése) módszerrel is lehet keresni a könyvtárban.

- Dokumentumaink jelentős része szépirodalom, mert erre volt a legnagyobb igény - folytatta a könyvtáros. - Versekben például nagyon jók vagyunk, a 19 legjelentősebb magyar költő teljes életműve megtalálható a MEK-ben. De a legkézenfekvőbb regények mind-mind letölthetők. Ma már műelemzést is követelnek tőlünk a srácok, mert mondanom sem kell, a középiskolások, egyetemisták köreiben vagyunk a legnépszerűbbek.

A Mit?-Hol?-rovatuk is nagyon keresett, ahol e-mail rendszerben lehet kérdezni, mely kérdésekre aztán a figyelő könyvtárosok visszaküldik egyfelől a választ, másfelől azt, hogy hol, mely könyvben lehet megtalálni azt.

- Nevelő jellegűek is szeretnénk lenni. Tehát, ha azt kérdezik, mennyi a Hold-Föld távolsága, nem az adatot kapják meg, hanem annak a könyvnek az elérhetőségét, ahol megtalálják a választ. A kihasználtságunkat is mérjük, a web-statisztikánk megdöbbentő számokat mutat, egy hagyományos könyvtár forgalmának többszörösét bonyolítjuk.

Rengeteg külföldi magyar olvasójuk van, a vendégkönyv mutatja, hogy egy év alatt például Nepálból tizenketten használták a MEK-et. A környező országok magyar iskoláinak tanárai pedig sokszor innen nyomtatják ki a kötetet, mert nincs példányuk.

-ahzs-