Észak-Magyarország, 2000. július 24.

Havi egymillió könyves kérés a neten
Ősztől megújul a Kalmár-díjas Magyar Elektronikus Könyvtár


Miskolc (ÉM - FK) - A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK, címük: www.mek.iif.hu) alkotógárdája, köztük Drótos László, a Miskolci Egyetem könyvtárosa kapta meg az idei Kalmár-díjat, a számítástechnika új alkalmazásáért kapható egyik legnagyobb magyar kitüntetést.

- Nagyon meglepődtünk, mert nem számítottunk arra, hogy megkapjuk a Kalmár-díjat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságtól - mondta Drótos László, a Miskolci Egyetem könyvtárosa, aki Kokas Károllyal, a szegedi József Attila Tudományegyetem könyvtárosával és Moldován Istvánnal, az Országos Széchenyi Könyvtár könyvtárosával közösen részesült a kitüntetésben. - A díj a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazásának területén kimagasló eredményeket elért személyeknek jár, 1976 óta minden évben. Ez munkánk első elismerése. A díj nagy fordulatot jelent az életünkben, hiszen eddig csak hobbiból építgettük a MEK-et, de ezután már nem lehet esetleges módon folytatni a munkát. Kötelességeink lettek. A társaság egri országos kongresszusán, rögtön a díj átvétele után le is ültünk és megbeszéltük, hogy mit kellene fejleszteni a rendszeren. Az igények ugyanis nagyon gyorsan nőnek az internet felhasználói részéről, és ezeket lehetőségeinkhez képest a lehető legjobban ki kell szolgálni. Ezen a második verzión dolgozom jelenleg. Ősztől már újfajta lesz a könyvtár.

Miben lesz más a megújult MEK a jelenlegihez képest?

- Amikor hat éve belekezdtünk a munkába, még nem nagyon volt követendő példa, így a saját elképzeléseinket valósítottuk meg. Az Egyesült Államokban azonban olyan nagy teret hódított az elmúlt években az internetes könyvtár, hogy náluk már megszülettek a szabványelvek is. Ezeket nekünk is alkalmaznunk kell, hogy a MEK akár ezekkel vagy a világ bármely más digitális könyvtárával össze tudjon kapcsolódni. A dokumentumok leírása válik elsősorban mássá, hogy a specifikus keresés még könnyebb legyen és a formátumokon is változtatni kell. Szeretnénk, ha az új verzióban a könyvtárban tartózkodók virtuálisan "látnák" is egymást és lehetőséget kapnának arra, hogy akár szóba elegyedjenek.

Milyen elvek alapján bővítik a MEK adatbázisát?

- A könyvtárat eredetileg olyan tanulmányok gyűjtőhelyének képzeltük el, melyek valószínűleg soha nem látnának nyomtatásban napvilágot, mert specifikusak és egy nagyon szűk kör érdeklődésére tarthatnak számot. Azután, a megjelenő igények miatt az irodalom egyre nagyobb teret kapott, már fele-fele arányban van a tudománnyal, de hamarosan túl is nő rajta. Beindult egyfajta öngerjesztő folyamat is, hiszen csaknem minden kötelező olvasmány megtalálható a MEK-en, ami csak fokozza a szépirodalmi állomány iránt az érdeklődést. A válogatáskor jóformán csak arra figyelünk, hogy a magyar nyelv szabályainak megfeleljen az írás, és hogy a szerző vagy a jogutódja hozzájáruljon a közléshez. Több úton jutunk hozzá így dokumentumokhoz. Már eleve digitalizált szövegek, CD-ROM-ok, internetes bázisokban szereplő művek jogait vesszük meg, vagy más szövegekre cserélünk a kiadóval, sokszor magától a szerzőtől kapjuk az írást. Jelenleg több mint 3300 dokumentum szerepel a bázisban.

Ennyi címszó kielégíti az igényeket?

- Azokat lehetetlen kielégíteni. Rengeteg szakkönyvet, tanulmányt, irodalmi alkotást keresnének nálunk, de nehéz megértetni a látogatókkal, hogy nem tudtunk eddig minden témakörhöz felvinni minden fontos művet. Így is naponta átlagban két új címszó jelenik meg a MEK-en, de a havi körülbelül 30 ezer látogató egymillió kérésének nagyon nehéz eleget tenni. Abban viszont segíthetünk, hogy további internetes címeket ajánlunk nekik, de nem mindig tudunk magyar nyelvű hivatkozást találni. Éppen ezért a másik nagy magyar digitális könyvtárral, a Neumann János Digitális Könyvtárral már elkezdtük felvázolni egy internetes alapkönyvtár terveit, ami négy-öt éven belül kezdheti el a működését. Ezen belül 33 szakterületre bontanánk a világ tudását és területenként 100-200 alapvető könyv lehetne hozzáférhető.