Népszabadság, 59. évf. 195. szám, 2001. augusztus. 22.

Virtuális könyvtár mindenkinek

Az elektronikus publikálás nálunk is terjed az utóbbi években. Sok kiadvány készül számítógépen, és néha már előfordul, hogy ezeket nem "halott fákra" nyomtatják ki, hanem eredeti formájában, elektronikus dokumentumként terjesztik - írták több mint tíz éve, a Magyar Elektronikus Könyvtár alapítói. A virtuális könyvtár ma már több mint 3700 dokumentumot (regényeket, tanulmányokat, kottákat) tartalmaz.

Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) létrehozói szerint a hagyományos könyvtárak nincsenek felkészülve számos elektronikus kiadvány gyűjtésére, rendszerezésére és szolgáltatására. Így az értékes és sokak számára hasznos információforrást kínáló dokumentumok a legkülönbözőbb formátumokban, fizikailag szétszórva lapulnak. Mivel nincsenek formailag/tartalmilag feltárva és leírva, a megjelenésüket tudató hírverés lecsengése után gyorsan megfeledkeznek róluk.

A MEK az elmúlt tíz évben bebizonyította, hogy másként is lehet. A virtuális könyvtár ma már több mint 3700 dokumentumot (regényeket, tanulmányokat, kottákat, térképeket) tartalmaz. Az elektronikus tárház havonta mintegy ötven új anyaggal bővül, amelyet sokszor névtelenül maradó önkéntesek töltenek fel az interneten a MEK szerverére. (Az elmúlt két hét termésébe tartozik például egy Rejtő Jenő- és egy Kemény Zsigmond-regény, egy tanulmány Magyarország barlangjairól, és egy értekezés a hazai bankközi forintpiacról.)

A könyvtár gyűjteményét az "Olvasóteremben" található témák szerint rendezik, de természetesen lehet benne keresgélni a "Katalógus" alapján is. Az öt főkategória (természettudomány, műszaki tudományok, társadalomtudomány, kultúra/irodalom, kézikönyvek) további ötvennégy alkategóriára osztódik. A gyűjtemény egyes részeiből időnként látványosabb "Kiállítások" is készülnek. A "Virtuális világkönyvtár" menü alatt folyamatosan növekvő gyűjtemény épül az ország és a világ más gépein található elektronikus könyvek, újságok, szöveggyűjtemények, illetve az internet legfontosabb keresőrendszerei URL címeiből.

Az alapítók szándéka szerint a MEK projekt és mozgalom, melynek az a célja, hogy emberi erővel összegyűjtse, rendszerezze, egységes formátumra hozza és minél több érdeklődő számára hozzáférhetően szolgáltassa az elektronikus dokumentumokat. A MEK-ben gyűjtött anyagok körét nagyjából így lehet meghatározni: "Magyar nyelvű vagy magyar/közép-európai vonatkozású, és tudományos, oktatási, vagy kulturális célokra használható a szerzői jogok tiszteletben tartásával szabadon terjeszthető (public domain) teljes szövegű dokumentumok." A már megjelent kiadványok gyűjtése mellett a MEK feladata még az elektronikus publikálás bátorítása, különösen olyan anyagoké, melyek elsődleges célja nem annyira az anyagi haszonszerzés, hanem az információ és a tudás terjesztése. A MEK nonprofit mozgalom: a szolgáltatás nyilvános és ingyenes, és fejlesztésében, bővítésében bárki részt vehet.

Az elektronikus könyvtár ötlete 1994 tavaszán vetődött fel és őszre megszületett a könyvtár működési szabályzatát leíró ajánlás, elkészült néhány tesztgyűjtemény a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem és a Miskolci Egyetem szerverein. A nemzeti információs infrastruktúrafejlesztési program kezdetektől biztosítja a projekt technikai hátterét. 1996 júliusában a webfelület is elkészült. A MEK 1999. szeptemberétől az Országos Széchényi Könyvtár szakmai és anyagi támogatásával működik.

Az elektronikus könyvtárat naponta körülbelül ezren látogatják a www. mek.iif.hu címen, nagyon sokan külföldről. Íme, két júliusi hozzászólás a vendégkönyvből: "Nagyon színvonalas weboldal, gratulálok, ez óriási segítség a külföldön élő magyaroknak, de különösen nekünk, akik itt tanítjuk a magyar irodalmat és ápoljuk a magyar kultúrát. Még egyszer gratulálok a torontói Szent Erzsébet Magyar Iskola tanárai nevében is. Tisztelettel: Cseh Magdi." "Nagyon érdekes és nagyon jó azoknak, akik akarjuk tanulni a magyar nyelvet vagy ismerni jobban a magyar kultúrát, és nem tudunk utazni gyakran Magyarországra. Különösen azt gondolom, hogy a magyar irodalom része nagyon jó, mert sok író van. Köszönöm szépen: Jose Miguel."

Tenczer Gábor