Népszabadság - Infovilág Extra, 2002. május 30.

Interaktív könyvespolc

Két kattintás az orosz klasszikusokig, Shakespeare drámái, Babits összes verse gombnyomásnyira. Lehet szó akár pszichológiáról, nemzetközi jogról vagy kvantumfizikáról - bárki kedvére tallózhat a virtuális polcokon. A Magyar Elektronikus Könyvtár olvasótermében ma már több mint négyezer dokumentumhoz juthatunk hozzá digitális formában.

A könyvtár interneten működik, így az otthoni számítógépünkről az egész gyűjtemény elérhető.

Minden másodpercben három újabb számítógép kapcsolódik a világhálóra, 2001-re az internetfelhasználók száma elérte a 497,7 milliót. Magyarországon egy év alatt megduplázódott a világháló használóinak száma. Minél több tudás halmozódik fel az interneten, ömlesztve, rendszerezetlenül, annál nehezebb megtalálnunk az éppen szükséges adatokat az információ dzsungelében. A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) nonprofit szervezetként arra vállalkozott, hogy összegyűjti és rendszerezi a magyar nyelven íródott elektronikus dokumentumokat. Míg azonban egy hagyományos könyvtár internetes honlapja legfeljebb csak a megtalálható könyvek címlistáját tartalmazza, a MEK honlapjáról (www.mek.iif.hu) a gyűjtemény bármely darabja teljes egészében letölthető.

A digitális bibliotéka terve nyolc éve született, azóta is bővül a könyvtárban közzétett könyvek, könyvrészletek, cikkek listája. Pilinszky János költészetének elemzése éppúgy megtalálható itt, mint a kínai filozófia történetének leírása, a kibertér lélegzetelállító elmélete vagy egy jó vegetáriánus étel receptje. Keressük akár Vernétől a Kétévi vakációt, Goethe-től a Faustot vagy Homérosztól az Odüsszeiát, biztosan ráakadunk a megfelelő kategóriában. Világirodalom, magyar líra, próza, kortárs alkotók összes versei, lexikonok, szótárak, térképek és kották. Bármit kikölcsönözhetünk.

Ráadásul a kölcsönzés itt gombnyomásra megy. A kiválasztott dokumentum másodpercek alatt az otthoni számítógépünkre kerül. Ettől kezdve a szöveget kedvünkre lapozgathatjuk, tanulmányozhatjuk, másolhatjuk. A könyvtár működtetői ugyanis igyekeznek olyan "public domain" anyagokat összegyűjteni, amelyek a szerzői jogok tiszteletben tartása mellett teljesen szabadon terjeszthetők.

Internetes adatvadászatunk során érdemes a MEK honlapját kiindulópontként használni. A "Virtuális világkönyvtár" menüpont alatt rengeteg utalást találhatunk külső forrásokra: különböző levelezőlistákat, elektronikus újságokat, külföldi szövegarchívumokat érhetünk el innen.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban a dokumentumokat öt kategóriába csoportosították, akár egy igazi könyvtárban, öt nagy polcon foglalnak helyet. Külön a természettudomány, a társadalomtudomány, a műszaki tudományok, a humán tárgyak témakörébe tartozó kiadványok, és külön találjuk a kézikönyveket. A gyűjtemény még korántsem teljes, de a közeljövőben várhatóan gyorsan növekszik majd. Gondozói hangsúlyozzák: a MEK nem "szerkesztőség", főleg nem "kiadóhivatal", mindenki részt vehet a fejlesztésében, az anyag bővítésében, gyarapításában. Így naponta két-három új dokumentum kerül fel a virtuális könyvespolcokra.

Az elektronikus bibliotéka sikerrel járhat abban, amiben az internet hiányosságot mutat: rendszerezve, áttekinthetően tálalhatja elénk a sok, különböző témával kapcsolatos információt. Csak idő kérdése, s nem mi megyünk könyvtárba, hanem a könyvtár jön a mi otthonunkba.

Münz Márton