Dunántúli Napló, 2003. 04. 17.
http://www.dunantulinaplo.hu

Irodalom a világhálón


A héten Pécsett zajló Networkshop 2003-as szakmai konferencia újból rávilágított: nem csupán a jövő, már a jelen is az elektronikus adatbázisok és kapcsolattartás világa immár. Ám a cél az, hogy minél több dokumentum, szövegszerűen is a világhálóra kerüljön.

A mezei magyar polgár körülbelül a 90-es évek közepén találkozott először az internettel, pedig bő tíz évvel korábban létezett, már a 80/90-es évek fordulóján is voltak Magyarországon olyanok, akik e-maileztek, illetve meglévő - persze szűkös - adatbázisokhoz számítógépen keresztül fértek hozzá. Mondani sem kell, ez mára gyökeresen megváltozott, köszönhetően főképp a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Programnak. Ez nem kevesebbet tűzött ki célul, mint hogy az akadémiai szférában, (felsőoktatás, kutatóintézetek, közgyűjtemények) legyen on-line rendszer, ezek kapcsolódjanak össze és nyújtsanak szolgáltatásokat, azaz folyamatosan szélesedő technikai lehetőségeket töltsék meg tartalommal is. A hosszú évek munkájának máris szép eredményei vannak, például létrejött a Magyar Országos Közös Katalógus, amely 15 könyvtár egyesülése, azaz több mint 2 millió könyvről szerezhet információt az érdeklődő.

Mint Moldován István, az Országos Széchenyi Könyvtár alá rendelt Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) vezetője elmondta, a lehetőségek szinte korlátlanok, hiszen jó lenne, ha minél több közgyűjtemény adata felkerülne a netre, és nem csupán szövegek, hanem

CD-k, videók, kéziratok, képek is megtalálhatóak lennének idővel. Ugyanis megnőtt a teljes tartalom iránti igény, amire a digitalizáció módot is ad - persze, ez többnyire az anyagiak függvénye is.

Az elmondható, hogy például a klasszikusok nagy része olvasható interneten, Petőfi összes verse például már 1996 óta. Egyébként a MEK 1994 óta gyűjt mindent, ami a neten már megvan, ezeket katalogizálja, de ma már a szerzőktől, kiadóktól is közvetlenül kapnak műveket. Ez, ha úgy vesszük, egy új publikálási formának számít, a szépirodalmi művek esetében az ArtisJus-tól kapnak hozzájárulást. 2000 júniusa óta pedig a jogvédő hivatal felkérésére negyedévenként pontos dokumentum-letöltési adatokat készítenek, tehát egy-egy szerző nyomon követheti, milyen érdeklődés mutatkozik a művei után.

Már pedig az érdeklődés, legalábbis az oldal iránt hatalmas, hiszen napi 6000-7000 ember "kattan rá" az elektromos könyvtárra. És mivel állam pénzéből tartják fenn, lehetőséget kell adni arra, hogy minden polgár hozzáférhessen, és nem csak azért, mert 2003 a fogyatékosok éve. Ezért is öröm a MEK szakembereinek, hogy a látogatók 1,5%-át kitevő vakoknak és csökkentlátóknak a program felmondja a szövegeket, így ők is "olvashatnak", tanulhatnak, kitágul számukra a világ. Mint ahogy mindenki számára.

M. K.