Magyar Nemzet, 2004. március 29. 14. old.
http://www.mno.hu

Átfogó virtuális tárlat nyílt a neten


Képzőművészet Magyarországon címmel elkészült a szabad hozzáférésű webhely kibővített és korszerűsített változata. A rendszeresen bővülő honlap jelenleg 431 művész és számos középkori ismeretlen mester 5167 alkotásának digitális reprodukcióját tartalmazza. Virtuális séta teremőrök nélkül.

Úgy tűnik, nem csak engem frusztrál, frusztrált a teremőrök olykor igen agresszív, sunyi és lapos, gyanakvó tekintete egy-egy múzeumban, kiállítótérben. Hát tényleg nem jó érzés, amikor az ember már szinte érzi a hátában a lyukat, mert kicsit közelebb hajolt a képhez. Tisztelet a kivételnek, persze. Aki nem tud esetleg ezzel a kemény pszichológiai helyzettel megbirkózni, inkább maradjon otthon, kényelmesen terüljön el az ágyon, ölében a laptoppal, és klikkeljen például a www.hung-art.hu-ra.

"Magyarországon - történelme során többször változó határai között - az európai kultúrával erős kölcsönhatásban lévő, annak áramlatait mindig visszatükröző, de sajátos jegyekkel rendelkező képzőművészet jött létre. Ennek a művészetnek egyaránt részesei és alakítói voltak azok, akik - származásuktól függetlenül - az országban alkottak, valamint azok a magyar művészek, akik pályájuk jelentős részét külföldön töltötték ugyan, de működésükkel befolyásolták a hazai fejlődést. Nagy értékei ellenére a magyarországi műalkotások nem eléggé ismertek külföldön, de sajnálatos módon itthon sem. A Képzőművészet Magyarországon honlap kiváló eszköz arra, hogy az internet lehetőségeinek a felhasználásával pótolja ezt a hiányt" - vallják a létrehozók.

A képek között böngészve, a művészek életrajzait és a képekhez fűzött magyarázatokat olvasva lehetővé válik a magyarországi festészet és szobrászat teljes vonulatának áttekintése, a töredékesen megmaradt románkori falfestményekkel és faragványokkal kezdve, folytatva a gótikus és reneszánsz miniatúrákkal, szárnyas oltárokkal és síremlékekkel, majd a barokk, a klasszicista és nemzeti romantikus korszakok alkotásain keresztül eljutva egészen a XIX. század végén kezdődő és a XX. század első felében tetőző gazdag stíluskínálatig.

A bolyongást virtuális tárlatvezetések is segítik, de a honlapon kereshetünk a téma, a kor, a stílus, a szerző vagy a műalkotás címe szerint, található művészeti kislexikon is, helységnév-azonosító táblázat. Az ikerablaknézetben a képernyő két részre osztásával lehetővé válik a képtár kettébontása, a két térfélen egyidejű, egymástól független használattal gyorsabb áttekintésre és műalkotás- összehasonlításokra nyílik mód. Így például - mint azt Krén Emil, a KFKI csoport munkatársa, "honlapuka" elmondta - alkotók, képek egymásra való hatása válik egyértelművé, ugyanazt a témát más feldolgozásban nézhetjük meg, illetve egy szobor több szemszögből is látható. Klikkeljünk együtt!

Nedbál Miklós