Szabadság, Kolozsvári közéleti napilap, 2005. 02. 15., 6. old.
http://www.hhrf.org/szabadsag/5feb-15.htm


EME: digitalizálják a magyar kulturális örökséget


Február 11-én az Országos Széchényi Könyvtárban együttműködési megállapodást írt alá dr. Monok István főigazgató és dr. Egyed Ákos, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke a két szervezet közötti hosszú távú együttműködésről. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület a legnagyobb múlttal rendelkező, akadémiai jellegű erdélyi magyar tudományos társaság. Kiadványai könyvtárnyi tudományos irodalmat tesznek ki, amely az egyetemes magyar tudományosságot maradandó értékkel gazdagítja. Saját kiadványai mellett az egyik legnagyobb könyv-, folyóirat-, kéziratgyűjteménnyel is rendelkezik, amely Erdély történelmi kulturális örökségének szerves része. Az EME az információs társadalmak korában fontosnak tartja, hogy korlátozottan hozzáférhető dokumentumai digitális formában a világhálón minél szélesebb körben elérhetőek legyenek, biztosítva emellett ezek hosszú távú megőrzését is.

Az EME digitalizálási programjának megvalósításában vállal szerepet az OSZK, azon belül is a Magyar Elektronikus Könyvtár. Az OSZK, a magyar nemzeti könyvtár 1999 óta ad helyet az egyik legnagyobb magyarországi internetes tartalomszolgáltatásnak, a Magyar Elektronikus Könyvtárnak, amelyik 10 éve gyűjti és szolgáltatja a magyar tudományos és kulturális örökség elektronikus dokumentumait.

A MEK részéről szakmai támogatást vállalt a nemzeti könyvtár, valamint az elkészült, digitalizált anyag közzétételét a Magyar Elektronikus Könyvtár magyarországi és határon túli (például erdélyi) szolgáltatásán keresztül. A két szervezet az együttműködés keretében továbbá közösen fogja keresni a lehetőséget európai uniós projektek részvételében, más határon túli magyar szervezetekkel együttműködésben.

A szerződés aláírásánál jelen volt dr. Bitay Enikő, az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke, Moldován István, a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület ügyvezető elnöke valamint Kicsi György, a Gróf Mikó Imre Alapítvány titkára.