Népszabadság Online
2006. április 14.

http://www.nol.hu/cikk/400367/

Újabb kincsek a Magyar Elektronikus Könyvtárban
Csatlakozni kívánnak az Európai Digitális Könyvtárhoz

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) Egyesület értékes kézikönyveket tett elérhetővé a hálón.

A MEK az Internet Szolgáltatók Tanácsának támogatásával tovább digitalizálta a Hungarológiai Alapkönyvtárat. A program célja a magyarságtudomány (magyar irodalom, történelem, néprajz, nyelvtudomány) legfontosabb kézikönyveinek internetes közzététele.

A MEK állományában megtalálható már például Brehm "Az állatok világa" című 19 kötetes művének a legújabb német kiadás nyomán teljesen átdolgozott, az új felfedezésekkel és a magyar vonatkozásokkal kiegészített új magyar kiadása, a hazai felsőoktatásban alapkönyvnek számító, Pecz Vilmos által szerkesztett Ókori lexikon, a hajdani neves kolozsvári professzor, Finály Henrik latin-magyar szótára, amely szintén a mai napig alapmű, több mint 61.000 szócikkével az eddigi legteljesebb és leghasználhatóbb latin szótár. (Elérhető a https://latin.oszk.hu címen is.)

Felkerült a MEK állományába a Romániai magyar irodalmi lexikon eddig elkészült 4 kötete is. A mű érdekessége, hogy az I. kötet online változatába az eredeti szerkesztő - Dávid Gyula - segítségével visszakerültek megjegyzéssel a nyolcvanas évek elején a cenzúra által kitörölt címszavak, szövegek.

A MEK Egyesület az Országos Széchényi Könyvtárral (OSZK) együttműködve digitalizáltatta a 19. század második felének népszerű hetilapját, az illusztrációkban gazdag Vasárnapi Ujság 11 évfolyamát (1861-1871), több mint hétezer oldalt. Az újság oldalait betűhíven tartalmazó PDF file-okban a képek mögött a felismertetett szöveg egyben teljes szövegű keresést is biztosít a több mint 100 éves újságban. A hetilap digitalizált változata a MEK mellett működő Elektronikus Periodika Adatbázis és Archivumban található.

A MEK állománya további ezer órányi hangoskönyvvel is bővülhetett a támogatásnak köszönhetően. A felolvasott művek az Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hangoskönyvtárából kerülnek digitális változatban a MEK-be, MP3 formátumban.

Ugyancsak a támogatásból bővült a "Száz szép kép" sorozat is, a magyar közoktatásban is kitűnően használható, száz klasszikus magyar festményről szóló szöveggyűjtemény.

További részletek a MEK Egyesület honlapján.

Az új dokumentumok jónéhány más, hazai tartalomszolgáltató adataihoz hasonlóan bekerül a Nemzeti Digitális Adattárba is. A Magyar Elektronikus Könyvtár kincsei ugyanakkor az Országos Széchényi Könyvtár teljes katalógusával együtt - kísérleti fázisban - már bekerültek a The European Library (TEL - Európai Könyvtár) nagy, közös katalógusába is. Az OSZK ugyanis már tagja a csatlakozást megcélzó TEL-ME-MOR nevű uniós projektnek (magyar honlapja itt található). A "kísérleti fázison" azonban egyelőre nem tudtak túljutni, vagyis a magyar rekordok egyelőre nem nyilvánosan hozzáférhetők az Európai Könyvtár katalógusában, mivel az OSZK nem tudta befizetni a TEL-csatlakozáshoz szükséges tagdíjat.

Az Országos Széchényi Könyvtár mielőbb az Európai Könyvtár (TEL) teljes jogú tagjává kíván válni, mert a TEL lesz az alapja az Európai Digitális Könyvtárnak is. A magyar szakemberek bíznak abban, hogy az Internet Szolgáltatók Tanácsa idén is támogatja a digitális tartalom dinamikus bővítését.

(Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár)