origo, 2006. október 3.
http://www.origo.hu/techbazis/internet/200610031956os.html

1956-os kiállítás az elektronikus könyvtárban is

Az 1956-os forradalom 50. évfordulójára a Magyar Elektronikus Könyvtár digitalizált számos kordokumentumot, s ezekből nyitott kiállítást a könyvtár honlapján.

Virtuális kiállításon tekinthetők meg az 1956-os események dokumentumai a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyűjtésében. A két kiállításon az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) őrzött '56-os plakátok, röplapok, az október 23. és november 14. között megjelent napilapok, folyóiratcikkek és könyvek, valamint számtalan fénykép látható. A MEK-es kiállítás ezen az oldalon érhető el.

Az 1956-os különgyűjteményben az OSZK kisnyomtatványtárának mintegy 1 500 dokumentuma található, amelyeket többsége nyomtatott, de van közöttük nem kevés stencillel, írógéppel, játéknyomda betűivel és kézírással készült irat is. A dokumentumok egy része képként, míg például a plakátok kereshető változatban, pdf formátumban találhatók meg a könyvtár oldalán.

Nem ez az egyetlen internetes kiállítása az elektronikus könyvtárnak: korábban már többek közt Franz Kafka képei, novellái és rajzai, a Magyar és magyar származású Nobel-díjasok, az Erdélyi és csángó költészet címmel állítottak össze anyagot a könyvtárasok - ezek, és a kiállítások teljes jegyzéke a mai napig látható, illetve bebarangolható.