[origo] - techbázis - internet
2007. április 3.

http://www.origo.hu/techbazis/internet/20070403elen.html

Élen járnak a magyarok digitáliskönyvtár-alapításban

Europeana néven a kontinens (de legalábbis az unió) elektronikus könyvtára nyílt meg a közelmúltban. A "kezdő készlet" három ország nemzeti könyvtárának digitalizált állománya: a német, angol, spanyol, francia, magyar, olasz, latin és portugál nyelvű kiadványok a Bibliothéque Nationale de France, az Országos Széchényi Könyvtár és a Biblioteca Nacional de Portugal virtuális polcairól kerültek az Európai Digitális Könyvtárba.

Európai ellenlépés

Az Európai Digitális Könyvtár (EDL = European Digital Library) projekt fő célkitűzése, hogy digitalizálja, megóvja és online hozzáférhetővé tegye az európai kulturális örökség dokumentumait. Mindenekelőtt a nemzeti könyvtárak digitalizált állományának összegyűjtése a cél, később azonban a kínálat kiszélesítése a levéltárak, múzeumok dokumentumaival is.

Kis túlzással mondhatni, hogy a Google hívta életre az európai digitális dokumentumok gyűjteményét még 2005-ben. Ekkor rukkolt elő a keresőóriás azzal a tervvel, hogy négy nagy amerikai könyvtár állományát digitalizálnák és tennék kereshetővé az interneten. Egy hónapon belül megvolt az európai válasz: az angolszász kultúra internetes túlreprezentálása ellen az európai bibliotékák könyvei digitalizált változatának összegyűjtésére és közzétételére vállalkoztak.

Magyarországon több elektronikus könyvtárt is működtetnek, ám a legrégebbi és legismertebb a Magyar Elektronikus Könyvtár, amely több mint 4500 digitalizált könyv gyűjtőhelye.

[origo]