Népszava online
2007. május 3.

http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=899625

Elektronikus elérésre alapozott stratégiát hirdet az OSZK

Elektronikus cikkmásolással, elektronikus könyvek készítésével, valamint CD-re írt könyvekkel bővíti szolgáltatásait az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Monok István főigazgató az újítás okaként az új technikai környezetet és olvasói igényeket említette.

A gazdasági megszorító intézkedések ellensúlyozására a szolgáltatások elektronikus elérését akarja fejleszteni az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) - közölte Monok István. A főigazgató az újítás okaként az új technikai környezetet és olvasói igényeket, valamint a gazdasági körülményeket jelölte meg, utalva arra: a megszorítások miatt a könyvtár nyitvatartási ideje rövidebb lett, a napijegyet pedig megszüntették, legalább fél évre be kell iratkozni.

Az OSZK az idén 300 millió forinttal (5 százalékkal) kevesebb támogatást kap, mint tavaly. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a könyvtár két alapfunkciója, a gyűjtés és a megőrzés mellett erősebben koncentrálnak az intézmény kincseinek bemutatására.

A bibliotéka elektronikus elérhetősége azért is fontos, mert így azok a gyerekek is hozzáférnek az állományhoz, akik koruknál fogva még nem iratkozhatnak be a központi könyvtárba - mondta Bánkeszi Katalin címzetes igazgató. A legnépszerűbb új szolgáltatások közül kiemelte a tavaly bevezetett elektronikus cikkmásolat készítését, és szólt arról, hogy hamarosan megkezdik az elektronikus könyvek készítését. A CD-re írt könyveket az olvasók egyéni kérésére készíti el az intézmény, sőt a megrendelést is elektronikus úton lehet majd eljuttatni az OSZK-ba. Kiemelte, hogy néhány éven belül szeretnék megvalósítani, hogy a könyvtár összes szolgáltatása elektronikusan elérhető legyen.

Káldos János, az OSZK digitalizációs osztályának vezetője elmondta, hogy a tíz éve működő elektronikus gyűjtemény csaknem négyszázezer objektumot tartalmaz, és évente mintegy kétezer címmel bővül. A részleg tevékenysége kapcsán kiemelte a magyarságkutatással kapcsolatos dokumentumok és a Corvinák digitális feltöltését, terveik közül pedig a keresési lehetőséget biztosító képadatbázist és a magyar nyomdászattörténetet feldolgozó anyagot.

Szintén a könyvtár elektronikus fejlesztései közé tartozik a Lázár Ervin meséit, valamint a meseíró halála után, gyerekek által készített rajzokat tartalmazó weboldal. Az OSZK által februárban meghirdetett Lázár Ervin-rajzpályázatra érkezett 343 alkotásból létrehozták a Lázár Ervin Virtuális Kiállítást. A 10-18 éves diákok számára kiírt versenyen négy kategóriában hirdettek eredményt csütörtökön.

[MTI]