Balla D. Károly / BLOG
2007. május 22.

http://bdk.blog.hu/2007/05/22/bortnyik_sandor_a_mek_ben

Bortnyik Sándor a MEK-ben

A Magyar Elektronikus Könyvtár egyik nagyszerű kezdeményezése a 2003-ban indult Száz Szép Kép nevet viselő program, melynek keretében a magyar képzőművészet 100 klasszikus és modern festményét mutatják be. A felépülő virtuális galéria legújabb darabja egyik kedvencemmel, a XX. századi festészet emblematikus alkotásával, Bortnyik Sándor Zöld szamár című képével foglalkozik sokoldalúan.

A html formátumú digitális kiadvány voltaképp más forrásokból merítő szöveggyűjtemény. A hét ciklusba sorolt dokumentumok igen pontosan eligazítják az olvasót a szerző kiléte felől, tárgyalják a mű keletkezési körülményeit, elhelyezik a stílusirányzatok sorában, közölnek továbbá érdekességeket és komoly szakbibliográfiát - akinek kedve van hozzá, ennél is behatóbban ismerkedhet meg az adott korral, művészetével, a nemzetközi és magyar avantgárddal, Bortnyikkal.

A szövegeket a címadón kívül néhány további Bortnyik-kép illusztrálja. Itt nekem kis hiányérzetem keletkezett: lehetne több kép, és lehetne mindegyiknek nagyobb méretű verziója, úgy, mint a Zöld szamárnak, hogy olvasó ne csak a 100 kiválasztott képből, hanem az egyes szerzőkből is összeállíthassa a maga virtuális galériáját.

A kiadvány jó szívvel ajánlható a festészet minden kedvelőjének, de azoknak is, akik tanulják - vagy akár tanítják - a magyar művészettörténetet. Leginkább pedig persze azoknak, akik maguk is zöld szamár szobra alól szemlélik a világot.

Balla D. Károly