[origo]
2007. július 24.

http://www.origo.hu/techbazis/internet/20070724-magyar-elektronikus-konyvtar-digitalizaltak-az-otezredik-konyvet-is.html

Már ötezer könyvet lehet ingyen letölteni

Hamarosan felkerül az ötezredik könyv a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) virtuális polcaira: a kerek "raktári jelzetű" kiadvány Kossuth Lajos irataiból közöl válogatást.

Július 26-án fog felkerülni a Magyar Elektronikus Könyvtárba az ötezredik digitális kiadvány: egy válogatás Kossuth Lajosnak a Hadtörténelmi Levéltárban és Múzeumban őrzött irataiból. Az évek során egyébként összesen 5056 könyvet digitalizáltak, de - főleg szerzői jogi problémák miatt - csak ötezer jelenhetett meg nyilvánosan, a többi egy digitális raktárban porosodik.

Összehasonlításul: a legrégibb, egészen 1971-ig visszanyúló könyvdigitalizáló mozgalom, az amerikai Project Gutenberg jelenleg 21 ezer könyvvel büszkélkedhet; a MEK-kel egyidőben, vagyis 1994-ben indult német leágazása pedig háromezer kötetnél tart. Ezeknél a kezdeményezéseknél maguk digitalizálják a régi, már nem jogvédett kiadásokat, és szöveges formában teszik őket közzé: elvégzik a karakterfelismerés során keletkező hibák javítását és valódi digitális könyvekké szerkesztik őket, vagyis sokkal több emberi munkát fektetnek beléjük, mint a Google Book Search típusú, milliós nagyságrendet megcélzó, képalapú digitalizáló projektek.

A MEK az élővilágban és a játékelméletben már jól bevált "kevert stratégia" szerint működik: a klasszikus művek bitekké alakításához a Project Gutenberghez hasonlóan felhasználja az önkéntes digitalizálók lelkesedését, de emellett gyűjti a ma már eleve számítógépes formában keletkező dokumentumokat a szerzőktől, a kiadóktól vagy magáról az internetről, és miután szervezetileg az Országos Széchényi Könyvtárhoz került, annak - általában képként digitalizált - muzeális ritkaságaival is bővíti az állományát.

A sokféle forrásnak köszönhetően, amióta elindult a MEK 2.0-ás változata, folyamatosan napi 4-5 könyvvel - regényekkel, verseskötetekkel, szakmunkákkal, lexikonokkal stb. - bővült a gyűjtemény. A gyarapodást az érdeklődők RSS csatornán is figyelemmel kísérhetik.

Rátonyi G. Tamás