Népszabadság Online
2007. augusztus 14.

http://www.nol.hu/kultura/cikk/460445/

Minden könyv a világhálón
Az Open Library a világ összes nyelvén valaha megjelent könyvet össze akarja gyűjteni

Nemcsak a fontos, nemcsak az angol nyelvű, hanem a világ valamennyi más nyelvén megjelent könyvet szeretné összegyűjteni az Open Library.

A BBC-nek nyilatkozó Aaron Swartz technikai vezető szerint minden egyes könyv önálló oldalt kapna az interneten, olyat, amelyet a kiadók, olvasók, könyvtárak, kritikusok saját véleményükkel is kiegészíthetnek. Az érdeklődők megtudhatják, hogy az adott kötet könyv alakban is beszerezhető-e, ha igen, mennyiért, vagy csak elektronikus formában létezik.

A szervezők jelenleg a könyvtárakkal egyeztetnek, kérve a már digitalizált munkáik átadását. Hasonló célokat fogalmazott meg a Google Book Search Library, azaz a Google Könyvtárprogram is, ám az Open Library mégis alapvetően eltér nagy nevű partnerétől - utóbbi a könyvkatalógus aktív használatát ígéri azzal, hogy a könyvek kommentálásán túl bárki felteheti az általa fontosnak tartott munkákat.

Egyes könyvtárak már támogatják a kezdeményezést, de például a British Library belátható időn belül nem lép be - a világhírű intézmény ugyanis attól tart, hogy a kezdeményezés üzleti vállalkozássá fajul, és ebben ők nem akarnak részt venni.

Mindeközben nálunk is folyik a digitalizálás. "A minap felkerült az ötezredik kötet a Magyar Elektronikus Könyvtárba (MEK), egy válogatás Kossuth Lajosnak a Hadtörténelmi Levéltárban és Múzeumban őrzött irataiból" - tudtuk meg Drótos Lászlótól, a MEK főkönyvtárosától. Ennél jóval többet kaptak meg, de - főleg szerzői jogi problémák miatt - csak ötezer jelenhetett meg nyilvánosan, a többi sokezernyi anyag egy digitális raktárban porosodik. A legrégibb, egészen 1971-ig visszanyúló könyvdigitalizáló mozgalom, az amerikai Project Gutenberg jelenleg 21 ezer könyvből áll.

A MEK-kel egy időben, vagyis 1994-ben indult német kezdeményezés háromezer kötetnél tart. E három program irányítói maguk digitalizálják a régi, már nem jogvédett kiadásokat, elvégzik a karakterfelismerés során keletkező hibák javítását, és valódi digitális könyvekké szerkesztik őket, vagyis - Drótos László szerint - sokkal több munkát fektetnek beléjük, mint a Google Book Search típusú, milliós nagyságrendet megcélzó, digitalizáló projektek.

A MEK egyébként nem törekszik rekordokra, ellenben folyamatosan dolgozik. Bárki beküldhet nekik digitalizált formában könyvet, verset, novellát - az amatőr szerzők is írhatnak. Drótos László üzenete: "Nagyjából minden olyan munkát felteszünk, amely betartja a magyar nyelv szabályait. Nem bírálunk, nem minősítünk, mi csupán a nyilvánosságot biztosítjuk a világhálón."

Ötvös Zoltán