Index
2007. december 3.

http://index.hu/kultur/pol/jozsefat1203/

József Attila visszatér az internetre

A szerzői jog a szerző halála után hetven évig védi a műveket, ez az idő József Attila esetében most letelt. Nem követelhet tehát jogdíjat az örököse, és nem is szedetheti le az internetről a verseket, melyek így januártól újra visszakerülnek a Magyar Elektronikus Könyvtárba.

2005 áprilisában számoltunk be arról a szerzői jogi vitáról, melynek során József Attila műveit el kellett távolítani a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) honlapjáról.

József Attila örököse, Makai Ádám (a költő nővérének unokája) ugyanis egy jogi változás miatt 2005-ben azt követelte az Országos Széchenyi Könyvtár által üzemeltetett MEK-től, hogy mindent szedjenek le honlapjukról József Attilától, vagy fizessenek neki a művek után jogdíjat. 2005 előtt nem ütközött törvénybe, hogy a MEK felrakta oldalára József Attila műveit, mert az addigi szabályok szerint ezért az Artisjus szerzői jogi szervezetnek fizettek jogdíjat, ami az irodalmi művek ún. közös jogkezelését végezte.

Az EU-s jogharmonizáció keretében azonban az irodalmi művek internetes közlésére megszűnt a közös jogkezelés, így 2004. május elsejétől közvetlenül a jogtulajdonosoktól kell engedélyt kérni a közlésre. Makai Ádám emiatt kérhetett jogdíjat, és vetethette le a költő műveit az elektronikus könyvtár anyagai közül.

A szerzői jogi törvény 31. paragrafusa szerint a szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben. Ez az időtartam József Attila esetében elvileg 2007. december 3-ával jár le. Gyakorlatilag azonban csak 2008. január elsején, a törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy a hetven évet a a szerző halálát követő év első napjától kell számítani.

A versek tehát egy hónap múlva kerülhetnek vissza a Magyar Elektronikus Könyvtárba, tájékoztatott Moldován István, a MEK osztályvezetője. Moldován István elmondta, hogy ameddig tudták szolgáltatni József Attila verseit, addig azok nagyon sikeresek voltak, a sikerlistájukon mindig az első tíz között szerepeltek, havonta több ezren olvasták tőlük a költőt. Ezért is tartják fontosnak, hogy most újra elérhetőek lesznek náluk a művek.

Moldován szerint azonban az ő jogi vitájuk az örökössel is csak a szerzői jogok, illetve az internet kapcsolatrendszerének abszurditására hívja fel a figyelmet. Hiszen ők Makai kérésére eltávolították a József Attila-összest, de ha most rákeresünk a Google-on, akkor három másik helyen is megtalálhatjuk ugyanazt a verzióját a gyűjteménynek, amit az örökös a MEK-től leszedetett. Ezek azonban illegálisak. De olyan hely is van, egy kanadai oldal, ahol ugyanez kint van ingyen és legálisan, a kanadai törvények ugyanis nem hetven, hanem ötven évig védi a szerzői jogot. Tehát József Attila versei nem tűntek el erre az időre sem a netről, csak kisebb, nehezebben felelősségre vonható oldalakra kerültek.

"Idén már többször próbáltam győzködni Makai urat, hogy visszakerülhessenek József Attila művei hozzánk - mondta Moldován István -, de mivel nem volt hajlandó a hozzájárulását adni, úgy döntöttük, már inkább kivárjuk azt a kevés kis időt, ami hátra van."