Magyar Hírlap online 2008. november 25., kedd
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=155678


Virtuális kiállítás

Sugárveszély

Már kiállítást is nézhetünk az interneten. A Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán lelünk rá a Mikoviny Sámuel mérnök és építész munkásságát összefoglaló virtuális tárlatra.

Az oldalakon kattintgatva mára elfelejtett dolgokra is bukkantam. Például arra, hogy ő 1726-tól élete végéig a mai Szlovákia területén tevékenykedett, eleinte csak időleges alkalmazásban, később főállásban: megoldotta a Duna szabályozását a pozsonyi szakaszon, hogy ne öntse el a várost évről évre az áradás, megoldotta a selmecbányai bányák vízmentesítését és a nemesfém hatékonyabb kitermeléséhez szükséges költségkímélő energiaellátást, 1738-ban lőporraktárt építtetett Besztercebányán a házaktól távol, az esetleges baj elkerülése érdekében. Szobrot is állítottak neki Pozsonyban, nem is olyan régen, 1970-ben.

Az oldal (www.mek.oszk.hu/06400/06422) frissítése nem is régi, alig egyhetes. Írta és szerkesztette Török Enikő. És ha egy pillantást vetünk az oldal impresszumára, akkor olvashatunk szlovák neveket is, akik segítettek abban, hogy a hiteles információk egy helyre kerüljenek.

SZH