Új magyar szó | Munkatársainktól | 2009-02-26 01:59:57
http://umsz.manna.ro/kultura/konyvtarsorsok_es_az_internet_2009_02_26.html

 

Könyvtársorsok és az internet


Annak ellenére, hogy az interneten, elektronikus könyvtárak "polcain" hozzáférhető már szinte minden olvasnivaló, a könyvtárak szerepét nem kell veszélyeztetve érezni.

"A könyvtárnak mint intézménynek a 21. században már szerepe és feladata van az interneten, így inkább jövőképet kell hogy lásson benne" - nyilatkozta lapunknak Moldován István, a Magyar Elektronikus Könyvtár vezetője. Összeállításunkból kiderül, az erdélyi könyvtárak olvasótoborzó eszköztára még nem merült ki.

Annak ellenére, hogy az interneten, elektronikus könyvtárak "polcain" már szinte minden olvasnivaló elérhető, a könyvtárak nem érzik veszélyeztetve státusukat. Igaz ugyan, hogy látványosan csökkent a kölcsönzők száma, de a könyvtárak olvasótoborzó eszköztára még nem fogyott ki.

A könyvtárak látogatói túlnyomórészt diákok, egyetemisták és nyugdíjasok. És bár az elektronikus könyvtárak elterjedése látványosan csökkentette a hagyományos könyvtárak látogatóinak számát, ezek az intézmények minden eszközt megragadnak "klientúrájuk" megőrzése érdekében.


Mozgókönyvtár Kolozs megyében

"Szép könyvek az otthonodba" jelmondattal szervezte meg a Kolozs megyei Octavian Goga könyvtár új programját, melynek célja: községekbe, falvakba eljuttatni az olyan olvasnivalót, amelyhez a vidéki könyvtárak nem jutnak hozzá - tudtuk meg Doina Popa igazgatótól.

A vidéki könyvtáraknak nincs lehetőségük az új kiadványokat megvásárolni, ezért a Bibliobusz mozgókönyvtár hazaviszi az igényelt olvasnivalót. Doina Popa azt is felemlítette: a községi könyvtárakban leginkább enciklopédiákban, idegen nyelvű kiadványokban, szakkönyvekben van hiány.


A könyvtáros mindent tud

"A könyvtár nem csak könyvek, de dokumentumok tárháza is, és ebbe bele tartoznak az elektronikai dokumentumok is. A lényeg az információ, és a könyvtárosnak az a feladata, hogy a felhasználót az információhoz irányítsa. Mivel ez a korszak más, mint az előző, másképpen kell közelítenünk az emberek szokásaihoz", mondta Bákai Magdolna, a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár igazgatónője.

"A közösségnek is rá kell ébrednie, hogy sok mindenre használhatja a könyvtárat. Amerikában már bevett szokás, hogy ha az ember valamit nem tud, felhívja a könyvtárat, mert a könyvtáros mindent tud", mondta Bákai, és hozzá tette: igen nagy erőfeszítéseket tesznek az olvasás szokásának megőrzése érdekében: a mese és a vers ünnepén évente rendezvényeket szerveznek, ugyanakkor bekapcsolódtak a Veszíts el egy könyvet játékba, melynek célja, hogy szándékosan elveszített könyvekkel olvasásra buzdítsák az embereket.


Polcon porosodó kötetek

A kolozsvári könyvtárak nehéz helyzetben vannak, hiszen egyre csökken látogatottságuk. A Gróf Mikó Imre könyvtár alkalmazottai már jó ideje keresik az egyre erősebben mutatkozó érdektelenség okait. Gorzó Erika könyvtáros elmondta, az ő esetükben a könyvállomány régisége jelenti a legnagyobb gondot.

Egy magyarországi felmérés szerint baj van a könyvtárak állománygazdálkodásával: a kölcsönözhető könyvek legalább fele nem forog közkézen. Milliárdok folynak el, pedig a könyvtárak kimutatható nyereséget is termelhetnek - állítják szakemberek.


Az e-könyvtár nem konkurencia

"Az információkeresés, a fogyasztás jellege nagyon megváltozott az internet előretörésével. Rengeteg adatért, amiért korábban az emberek a könyvtárba mentek, most az internetet keresik fel.

A felületes szemlélő akár konkurenciának is tarthatná az elektronikus könyvtárat, de szerintem nem az, mert a könyvtárnak mint intézménynek a 21. században már szerepe és feladata van az interneten, így inkább jövőképet kell látni benne" - nyilatkozta lapunknak Moldován István, a Magyar Elektronikus Könyvtár vezetője.

Az elmúlt néhány évben a MEK az egyik legfontosabb magyar oktatási és kulturális információforrássá vált az interneten, Magyarországon és Romániában egyaránt. "Rendszeresen figyeljük az országonkénti megosztást is, amiből kitűnt, hogy igen jelentős számú romániai felhasználó nézte meg az oldalt" - tudtuk meg Moldovántól, aki még hozzáfűzte: a MEK és az erdélyi olvasók kapcsolata már jó néhány évvel ezelőtt elkezdődött.

"2005 körül néhány erdélyi olvasónk panaszkodott a szolgáltatás elérésének gyorsaságára, valamint technikai problémákra, ezért az az ötletünk támadt, hogy a gyűjtemény másolatait tartalmazó tükör-szervereket telepítsünk Kolozsvárra.

Ekkor ismerkedtünk meg az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társasággal (EMT), amelynek segítségével kivittük a szervert, amit aztán ők telepítettek a kolozsvári Műszaki Egyetemre" - emlékezett vissza az azóta is tartó baráti és szakmai kapcsolatok kezdetére Moldován István.

Az EMT munkatársai később is nagy segítségére voltak a MEK-nek, fontos dokumentumokat gyűjtöttek számukra, összehozták őket az Erdélyi Múzeum Egyesülettel, amellyel együttműködési megállapodást kötöttek. "Lelkes és aktív gyarapítónk Róth András Lajos könyvtáros kollégánk Székelyudvarhelyről, aki folyamatosan digitalizálja számunkra könyvtáruk könyveit, melyek közül jó néhány Magyarországon sincs meg" - tudtuk meg Moldovántól.