MNO | Vigh Dániel | 2010. szeptember 30. 21:37
http://www.mno.hu/portal/739648

 

"15 év - 15 könyv"

Tizenöt kortárs magyar író könyvét digitalizálta Magyarország első elektronikus könyvtára a "15 év - 15 könyv" című programjában. A cél az, hogy minél több hazai szerző műve fellelhető legyen az interneten.

Fennállásának tizenötödik évét ünnepli a Magyar Elektronikus Könyvtár Egyesület 15 kortárs magyar író könyvének digitalizálásával - mondta Horváth Sándor Domokos, az egyesület elnöke az Országos Széchényi Könyvtárban tartott sajtótájékoztatón. A mek.oszk.hu oldalon található online könyvtárat naponta csaknem hetvenezren látogatják és már 8500 dokumentumot lehet ingyenesen kikölcsönözni, azaz letölteni. A könyvek ráadásul állandóan elérhetőek, nincs várólista - emlékeztetett Horváth.

A tizenöt év - tizenöt könyv című programmal most olyan írók szerzeményei kerültek be az archívumba, mint például Nemeskürty István, Lőrincz L. László, vagy Zimányi Vera. A MEK szándéka, hogy az akcióval ösztönözzék a minél több, színvonalas könyv digitális feldolgozását és felzárkóztassák Magyarország online archívumát az európai szinthez. Az elnök szerint az egyesület elsődleges feladata a magyar kultúra terjesztése minél szélesebb körben. Hozzátette: amellett, hogy csökken a nyomtatott könyvek piaca, egyre többen olvasnak elektronikus kiadványokat és úgynevezett e-könyveket. Ezekkel a tényekkel szembesülniük kell az íróknak, a terjesztőknek, de a könyvtáraknak és a kiadóknak is.

A könyvtárak háromezer éves monopóliuma az Internet gyors térhódításával megszűnt - folytatta Kokas Károly, a MEK egyik alapító tagja. Ma már nem töltenek heteket az emberek a levéltárakban, archívumokban egy-egy adat után kutatva, hiszen az interneten minden percek alatt megtalálható. Szerinte a könyvtáraknak meg kell újulniuk ahhoz, hogy továbbra is jelentős szereplői maradhassanak az információs piacnak. Rengeteg önkéntes - matematikusok, mérnökök, tanárok - segíti a könyvek bescannelését, katalogizálását.

A MEK szinte minden nap kap új műveket, kéziratokat, verseket - akár olyanokat is, amelyek még meg sem jelentek -, és mivel nem akarnak kiadóként fellépni, majdnem minden szerző alkotása fel is kerül a virtuális könyvespolcokra. Befejezésül Kokas Károly elmondta, programjukat szeretnék évente megismételni, folyamatosan bővítve a kortárs írók könyveinek számát gyűjteményükben.