NOL | Cs. I. Z. | 2010. október 1.
http://nol.hu/lap/kult/20101001-15_ev__15_konyv

 

15 év, 15 könyv
Kortárs szerzők a Magyar Elektronikus Könyvtárban

Idén 15 éves a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK), ez alkalomból a digitális gyűjtemény 15 kortárs szerző egy-egy, az interneten eddig nem elérhető művét tette szabadon böngészhetővé a felhasználók számára. Mindet a szerzők adományozták a MEK-nek - jelentette be Horváth Sándor Domonkos, a MEK Egyesület elnöke az Országos Széchényi Könyvtárban tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

A www.mek.oszk.hu oldalon mostantól tehát Bartis Attila Tizenegy novella, Berg Judit Mesék a Tejúton túlról, és Vekerdi József Cigány nyelvjárási népmesék című kötete mellett Bödők Zsigmond a Magyar feltalálók a közlekedés történetében, Csányi Vilmos Malion és Thea, valamint Szív Ernő (azaz Darvasi László) A vonal alatt című tárcakötete is olvasható. Zsurnálvisszaemlékezés is található az újonnan felkerült könyvek között, Szilágyi Szabolcs Varsói krónikája. A populáris irodalmat Lőrincz L. László Kicsik című regénye, a filozófiai munkákat pedig Heller Ágnes A filozófia radikalizmusa, Hévizi Ottó A megfontolás rítusai, Nyíri Kristóf A monarchia szellemi életéről, valamint Vajda Mihály Mesék Napnyugatról című könyve képviseli. Kenyeres Zoltán Megtörtént szövegek című irodalomtörténeti tanulmánygyűjteménye mellett hagyományos történelmi munkákat is találunk, ilyen Nemeskürty István Requiem egy hadseregért című kötete, vagy éppen a Lepanto, 1571, Zimányi Vera tollából.

Horváth elmondta: az elmúlt 15 év alatt beérett a szinte mozgalomszerűen építkező MEK munkájának gyümölcse, a portál beágyazódott a kulturális közéletbe, a működtetők pedig jó kapcsolatot alakítottak ki a szolgáltatás lényegét, a könyveket adókkal, vagyis a szerzőkkel is. Hozzátette: a lényeg nem a platform milyenségében, vagyis hogy nyomtatott vagy digitális formában őrizzük-e meg a kulturális értékeket, hanem a hozzáférhetőség, az esélyegyenlőség biztosításában van. A nemzeti könyvtár tudományos igazgatója, Boka László elmondta, a www.mek.oszk.hu portál kialakításakor az akadálymentességre is figyeltek, vagyis a csökkentlátók is böngészhetnek. A kultúra terjesztése elsődleges cél ugyanis.

Kokas Károly, a MEK Egyesület elnökségi tagja szerint a könyvtáraknak minden lehetőséget meg kell ragadniuk, hogy ellenőrzött értékeket közvetítsenek, hogy "kitalálják magukat", jelen legyenek, sőt meghatározó szerepet játsszanak a digitalitás világában is. A MEK üzemeltetői remélik, hogy minden évben egyre növekvő számban tudnak megnyerni kortárs szerzőket a kezdeményezésnek. Így talán jövőre 16, 2012-ben pedig 17 új kortárs kötet is felkerülhet az oldalra.