Rekreátor | lenhardt | 2010. szept. 30.
http://rekreator.hu/15-ev-15-konyv-15-szerzo/

 

15 év - 15 könyv - 15 szerző

A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület a 15 éves MEK alapítását 15 kortárs magyar író könyvével ünnepli. Ezek a művek első alkalommal jelennek meg digitális formában. Szeretnének hagyományt teremteni azzal, hogy reményeink szerint évente meg tudják ezt az akciót ismételni.

A mai sajtótájékoztatón a Magyar Elektronikus Könyvtár 15 éves működése alkalmából a Magyar Elektronikus Könyvtár Egyesület által indított 15 év - 15 könyv programot mutatták be a sajtó képviselőinek és az érdeklődőknek.

Az elektronikus könyvek és könyvtárak barátai számára nem újdonság, hogy Magyarország legelső elektronikus könyvtára az idén ünnepelte 15. évfordulóját.

Ezen jeles alkalomra, a MEK 15 éves évfordulója előtt tisztelegve indította a MEK Egyesület a 15 év - 15 könyv programot. Az elgondolás az volt, hogy megnyerjenek 15 hazai és határon túli szerzőt, akik egy (sőt néhányan több) kötetüket adományozták a MEK-nek az interneten való közzététel céljára. Szándékuk - a praktikus hasznon túl - az volt, hogy az akcióval ösztönözzék azt, hogy minél több színvonalas kortárs magyar könyv legyen elérhető digitális formában az interneten.

Újságírói kérdésre elmondták, hogy a szerzők kiválasztása és felkérése az egyesület tagjainak személyes ismeretségi köréből került ki, de szívesen várják bárkinek a jelentkezését, hiszen az a cél, hogy minél szélesebb választék álljon az olvasók rendelkezésére.

A 15 kortárs írók közül hárman személyesen is részt vettek a sajtótájékoztatón. Szilágyi Szabolcs Varsóból utazott haza a programra, ugyanis huszonegy éve Varsóban él.

A nyolcvan éves Zimányi Vera elmondta, milyen elképesztő állapotban voltak a háború után a könyvtárak, milyen nehéz volt a katalogizálás, a kutatás, ezért ő nagyon jónak tartja a digitalizálást és hasznosnak az internetet még akkor is, ha nem igazán járatos benne. Megemlíti, hogy régebben illetlenség volt lábjegyzetben feltüntetni olyan művet, amelyet a szerző nem olvasott, de mostanában - hála az internetnek - a diákok bizony elkövetik ezt az illetlenséget.

Bartis Attila: Tizenegy novella c. könyvét adta a MEK-nek. Ő már az internettel egy időben, 1968-ban született, tehát számára a világháló megszokott dolog.

Berg Judit nem tudott eljönni a sajtóprogramra, mert kisgyermekét az óvodába szoktatja éppen. Ő a legfiatalabb a 15 szerző között, és mint édesanya meséket adott a MEK-nek. Mesék a Tejúton túlról - ez könyvének címe - amely bizonyára sok örömet okoz majd a gyermekes családoknak.

Csányi Vilmos - az ismert etológus - ezúttal novellás kötetet adott közre: Malion és Thea címmel. Sajnos ő sem tudott eljönni a programra, mert éppen az egyetemen tartott előadást.

A Magyar Elektronikus Könyvár felkeresése minden olvasóbarát számára nagyszerű lehetőség, hiszen ott a klasszikusokat éppúgy megtalálhatja, mint a legfrissebb újdonságokat. Nem történik meg, hogy az új könyvből nem jut példány, hiszen egyszerre korlátlan számú olvasó "veheti le a polcról" a műveket.