PRAE.HU | 2010. 09. 30. 17:00
http://prae.hu/prae/news.php?aid=7939

 

Tizenöt szerző ajánlotta fel műveit a 15 éves MEK-nek

Tizenöt hazai és határon túli kortárs magyar szerző - szépírók, történészek, filozófusok - ajánlották fel egy-egy művüket az idén 15. születésnapját ünneplő Magyar Elektronikus Könyvtárnak (MEK).

"Ennek az ajándéknak egyik fontos üzenete, hogy nemcsak lejárt szerzői jogú, régi könyveket lehetséges beszerezni az e-könyvtárakba, hanem friss, ropogós, "még szagos" könyveket is, köztük sok fiatal szerző művét" - fogalmazott Kokas Károly, a MEK egyik alapítója, elnökségi tagja az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) megrendezett csütörtöki sajtótájékoztatón.

A jubileum alkalmából Bartis Attila, Berg Judit, Bödők Zsigmond, Csányi Vilmos, Darvasi László, Heller Ágnes, Hévizi Ottó, Kenyeres Zoltán, Lőrincz L. László, Nemeskürty István, Nyíri Kristóf, Szilágyi Szabolcs, Vajda Mihály, Vekerdi József és Zimányi Vera ajánlotta fel egy-egy művét a már napi 60-70 ezer látogatót vonzó elektronikus könyvtár részére.

Horváth Sándor Domonkos, a MEK Egyesület elnöke köszöntőjében felidézte az e-könyvtár "hőskorát", amikor még "tízujjas digitalizáció" folyt, és "minden sor mögül kiérződött a lelkesedés". Mint mondta, a MEK "mozgalmi jellege" azóta is megmaradt.

Boka László, az OSZK tudományos igazgatója úgy vélte, hogy az olvasók e-könyvtárakhoz, illetve más digitális közvetítőkhöz és eszközökhöz való átpártolása visszafordíthatatlan folyamat, mellyel szembesülnie kell minden írónak, kutatónak, könyvterjesztőnek és könyvtárnak.

Kokas Károly felvetette annak gondolatát, hogy a könyvtárügy átfogó válsággal néz szembe napjainkban, miután az internet megjelenésével elveszítette az információgyűjtés- és terjesztés "háromezer éves monopóliumát". "A könyvtárak most világszerte megpróbálják újra kitalálni magukat, és - ma már látszik - itthon ennek a folyamatnak volt fontos része a MEK elindítása" - fogalmazott.

Kokas Károly kitért arra is, hogy szeretnének hagyományt teremteni 15 év - 15 könyv mottójú programjukkal: jövőre 16, két év múlva 17, majd mindig eggyel több kortárs könyvet szeretnének megjelentetni a MEK-en.

A MEK Egyesület idén májusban ünnepelte az e-könyvtár létrehozásának 15 éves jubileumát. A Magyar Elektronikus Könyvtár jelenleg több mint nyolcezer címmel és négy határon túli szerverrel rendelkezik. A MEK részét képezi az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (epa.oszk.hu), a Digitális Képarchívum (keptar.oszk.hu) és a Képzőművészet Magyarországon (hung-art.hu)