Hargita Népe | 2012. február 29.

 

DIGITALIZÁLÁS A HAÁZ REZSŐ MÚZEUMBAN

Az egykoron hagyományos hordozókra kézzel, géppel, fénnyel írt és nyomtatott kulturális anyag modern átmentése évek óta folyik a székelyudvarhelyi Tudományos Könyvtárban. Ez megőrzés, mentés, újrateremtés, többszörösítés is egyben. Az ún. analóg formákat digitális formátumokba mentjük át, majd digitális hordozókon (CD, DVD, pendrive, külső merevlemez) közzé, de főleg az internetnek köszönhetően világszerte ismertté tesszük.

Legutóbb az 1910-ben megjelent "Jelentés a Marosvásárhelyi Kereskedelmi és Iparkamara kerületének 1910. évi közgazdasági viszonyairól" vált bárki által elérhetővé a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapján. (https://mek.oszk.hu/10400/10412) Ahogy rövidített nevén ismert, a MEK, az Országos Széchényi Könyvtár keretében működő intézmény, melynek célkitűzése olyan magyar, illetve idegen nyelvű, de magyar vagy közép-európai vonatkozású, alapvetően szöveges anyagok gyűjtése, melyeknek számítógépes formában való szabad terjesztése vagy szolgáltatása nem tiltott. A MEK gyűjtőkörébe elsősorban tudományos, szakmai, oktatási, irodalmi vagy referensz jellegű dokumentumok tartoznak, beleértve eredetileg nyomtatásban megjelent szövegek számítógépes változatait is. A honlap elérhetősége: www.mek.oszk.hu

A digitalizálás tulajdonképpen abból áll, hogy a kiadvány oldalait beszkenneljük, vagy digitális fényképezőgéppel lefényképezzük. Bizonyos további utómunkálatok során a képeket különleges, kimondottan erre a célra kifejlesztett képfeldolgozó, -módosító programokkal olyan állapotba hozzuk, hogy majd más, optikai karakterfelismerő programok nevükhöz híven, a képen levő betűket önálló, szövegszerkesztőkbe beilleszthető karakterekként jelenítik meg. Ezeket most már teljesen saját arculatú, közismert digitális dokumentumokba illesztve jeleníthetjük meg (doc, rtf, html, pdf, djvu). Az utóbbi kettő esetében több rétegű kép állítható elő, vagyis a képernyőn az egykori dokumentum eredeti képe látható, de az alatta levő rétegben fellelhető a felismertetett szöveg, mely kereshető, kijelölhető, másolható és bármely szövegszerkesztőbe beilleszthető. Könyvtárunk az OSZK-val partnerségben kapcsolódott be a digitalizálás folyamatába, olyan 18-20. századi kiadványokkal, amelyekhez nem köthető szerzői jogcím, ezért szabadon terjeszthetők. Jelen pillanatban közel 250 kiadványunk érhető el az interneten a múzeumunk honlapja közvetítésével.

Jó olvasást kívánva,
Róth András Lajos