A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRÉRT
   EGYESÜLET HONLAPJA

Felhívás a MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRÉRT
EGYESÜLET-hez való csatlakozásra

 


 

Ha érdekli a jövő könyvtára és a könyvtárak jövője; ha fontosnak tartja, hogy a magyar szépirodalmi és tudományos művek eljuthassanak a világ minden részére; ha szeretné, hogy minél több oktatási, tudományos és kulturális dokumentum legyen magyar nyelven az Interneten, akkor lépjen be a Magyar Elektronikus Könyvtárért Közhasznú Egyesület tagjai közé!

Az Egyesület célja, hogy saját tevékenysége és tagjainak közreműködése révén elősegítse a magyar kultúra és tudomány területén keletkező - alapvetően szöveges - elektronikus dokumentumok megőrzését, s az Interneten való nyilvános és ingyenes terjesztését a Magyar Elektronikus Könyvtár nevű szolgáltatás keretében.

Céljai eléréséhez az Egyesület fontosnak tartja az elektronikus publikálás ösztönzését; a hasonló kezdeményezésekkel összhangban és megfelelő munkamegosztásban ismeretterjesztő, oktató, szervező és gyűjtő munkát végez; pályázatok útján bekapcsolódik a nemzeti kultúrkincs megőrzése érdekében folyó munkába, s bátorítja és támogatja tagjainak ilyen irányú tevékenységét is. Tartós szövetséget, jó partneri viszonyt kíván kialakítani mindazokkal, akik értéket teremtenek a magyar kultúrában és tudományban, illetve akik ezen értékek megőrzésén munkálkodnak. Ennek megfelelően együttműködésre törekszik a hazai könyvtárakkal, a felsőoktatási intézményekkel, a kutatóintézetekkel, a kiadókkal, a non-profit kulturális szervezetekkel, az írókkal és fordítókkal, valamint minden segítőkész magánszeméllyel Magyarországon és határainkon túl.

A fenti célok megvalósítását nemcsak anyagilag, a tagdíjon keresztül lehet segíteni, hanem "természetben" is: a könyvtárak, a tudományos, oktatási és kulturális intézmények kijelölhetnek egy-egy munkatársat, akik gyűjtik a helyben keletkező elektronikus publikációkat vagy digitalizálnak bizonyos dokumentumokat; a szerzők és kiadók felajánlhatják egyes műveiket, illetve kiadványaikat; a számítástechnikai cégek pedig hardver eszközökkel és szoftverekkel támogathatják az elektronikus könyvtárban folyó munkát.

A MEK évek óta az egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb magyar tartalomszolgáltatás az Interneten. Mindenki, aki részt vesz vagy támogatásával segít a továbbfejlesztésében, egy szép és nemes cél megvalósításához adja a nevét: az információs társadalom első magyar könyvtárának felépítéséhez.

Internet, 1999 nyarán

Drótos László Kokas Károly Moldován IstvánE-posta: info@mek.oszk.hu • Telefon: (36)-1-224-3741 • Fax: 1-202-0804
Postacím: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület, Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület