A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRÉRT
   EGYESÜLET HONLAPJA


Megalakult a MEK Egyesület


 

1999. november 8-án Budapesten megalakult a Magyar Elektronikus Könyvtárért Közhasznú Egyesület.

Az Egyesület célja a mintegy 5 év óta létező Magyar Elektronikus Könyvtár folyamatos építése, továbbfejlesztése, a magyar és az egyetemes kultúra és tudomány alkotásainak digitális formában történő gyűjtése és nyilvános terjesztése az Interneten, magyar és idegen nyelven egyaránt. Az Egyesület támogatni kívánja az elektronikus publikálást és kész együttműködni más hasonló kezdeményezésekkel illetve kulturális intézményekkel, szervezetekkel. Az alakuló ülésen közel ötvenen vettek részt, többek között könyvtárak, kiadók, számítástechnikai cégek képviselői is. Az Egyesület elnöke Mader Béla a József Attila Tudományegyetem (JATE) Egyetemi Könyvtár igazgatója, ügyvezető elnöke Moldován István az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) osztályvezetője lett.

Az Egyesületnek magán- és jogi személy egyaránt tagja lehet. További információk a http://www.mek.iif.hu Web oldalon, az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen illetve a (36)-1-224-3741-es telefonszámon kaphatók.

1994. óta működik az Interneten a Magyar Elektronikus Könyvtár szolgáltatás a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program támogatásával, ez év szeptemberétől az OSZK biztosítja a szükséges intézményi és szakmai hátteret. A könyvtárban jelenleg már 3.000 elektronikus dokumentum található, klasszikus és kortárs szépirodalom, számos tudományterület szakirodalma, szótárak, kézikönyvek, lexikonok. A gyűjtemény több mint száz önkéntes segítő munkájával épült és gazdagodott. A most megalakult egyesület az eddigi mozgalom jelleget megőrizve kívánja kiszélesíteni a támogatók körét, bevonva mindazokat a magánszemélyeket és intézményeket, akik fontosnak tartják a magyar kultúra és tudomány eredményeinek mind szélesebb körben való elterjesztését az Interneten.

 


 

E-posta: info@mek.oszk.hu • Telefon: (36)-1-224-3741 • Fax: 1-202-0804
Postacím: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület, Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület