A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRÉRT
   EGYESÜLET HONLAPJA

Nem hivatalos, nem intézményközti megbeszélés alapján került sor a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárában több évfolyam periodika és egy pár nagyobb méretű kiadvány digitalizálására.

A mai érdekvezérelte világra alig jellemzően született elvi megegyezés Szever Pál és Róth András Lajos között, abban az értelemben, hogy előbbi, miután tavaly - 2010-ben -, a MEK 15 éves évfordulóján észlelve a Székelyudvarhelyen zajló digitalizálás kezdetlegességét, felajánlja önzetlenül gépparkját. 2011-es nyári szabadságának egy részét Erdélyben töltve, magával hozta A3-as speciális könyvszkennerét, melyet a Tudományos Könyvtárban beüzemeltetve, lehetőségünkben állt az 1921-1944 között megjelent Pásztortűz, illetve az 1918 után megjelent Székely Közélet több évfolyamát beszkennelni későbbi digitális feldolgozás érdekében. Ugyanakkor szintén saját, kisebb gépén a székelyudvarhelyi Állami Kő- és Agyagipari Szakiskola 1893/94-től megjelent értesítőit szkennelte be, melyek hamarosan tanulmányozhatóak lesznek az EPA-ban.

Szever Pál segítsége sokat jelentett a székelyföldi helytörténeti anyag közkinccsé tételében.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani személyesen és intézményesen is Szever Pálnak, kinek neve gyakran előfordul a MEK közreműködői között.

Mindezt mai digitalizált, rohanó világunkban csak utalásként az emberi kapcsolatok jelentőségét illetően.

Köszönettel
Róth András Lajos könyvtárőr
Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára
Székelyudvarhely

E-posta: info@mek.oszk.hu • Telefon: (36)-1-224-3741 • Fax: 1-202-0804
Postacím: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület, Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület