A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRÉRT
   EGYESÜLET HONLAPJA
Dobó Piroska könyvei, az 1980-ban megjelent ALÁSZÁLLÁS és az 1982-es megjelenésű SZEMBESÍTÉS mától olvashatók az Országos Széchényi Könyvtárban működő Magyar Elektronikus Könyvtárban:


Alászállás:
https://mek.oszk.hu/09900/09973

A szembesítés:
https://mek.oszk.hu/09900/09974

Hogy az írónőt kissé közelebbről megismerjétek, néhány gondolat: szellemi eszmélése egyetemi éveire, az 1960-as évek elejére esik, amikor komollyá vált a kérdés az ő számára is: hogyan lesz egy nem értelmiségi, "munkás-paraszt származású", azaz kispolgári családból jött ember értelmiségivé – életformájában, gondolkodásában, erkölcseiben, igényességében. Nagy teherrel indult útnak ez a generáció. Volt, akit megkeményített ez a hozott családi előny és támasz nélküli küzdelem, megnövelte önmagával és a világgal szembeni elvárásait, volt, aki a szenvedésekben alámerült, és ezáltal képes lett szembenézni önmagával s a világgal, - ilyen volt Dobó Piroska. Az 1960-as, embert érlelő évek bizonytalanságainak bizonyítékai ezek az írások, ha sok éven át érlelődtek is benne.

Dobó Piroska megjelent munkáinak közzétételével emlékezünk a 48 évesen meghalt írónőre és tanárra. Október 5-én éppen 25 éve, hogy elment közülünk, és itt hagyta nekünk könyveit és könyveinek számtalan figuráját, fantáziája és életismerete teremtett alakjait, hogy velük találkozva felidézhessük emlékét mi, akik ismertük, mi, a barátok, a tanítványok és mindenki más: azok, akik elolvassák a regényeit.

Az írónőről hamarosan egy monográfia is olvasható lesz a MEK-ben befejezetlenül maradt, meg nem jelent írás-töredékekkel.

(írta Bódis Mária, 2011.10.05.)

E-posta: info@mek.oszk.hu • Telefon: (36)-1-224-3741 • Fax: 1-202-0804
Postacím: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület, Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület