A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRÉRT
   EGYESÜLET HONLAPJA

Széchenyi István

Tavaly év vége felé ünnepelte a magyarság, hogy 225 évvel ezelőtt megszületett Széchenyi István, mégpedig 1791. szeptember 21-én, a Herrengasse 5. sz. bécsi házban.

Azt mondjuk rá, legnagyobb politikai ellenfelének (Kossuth) szavaival, hogy a „legnagyobb magyar”, de sokszor nem gondolunk e szavakba bele, azt hisszük, ez a puszta nagyság egyfajta történelmi bon mot-ja csupán. A legnagyobb magyar azt is jelenti, hogy történelmi személyisége, alkotásai, művei a legnagyobb konszenzusnak örvendenek a magyarság történetében. Széchenyi az az alap, amihez „két veszekedő magyar” mindig visszatérhet. Az alkotások puszta monumentalitásán túl, ez is egyik nagy értéke személyének és alapja sokirányú megbecsültségének is. Emiatt nem vált puszta „emlékművé” a historikus magyar emlékezetben, emiatt lehet és kell is életben tartani örökségét.

A Magyar Elektronikus Könyvtár is igyekszik tenni ezért a maga eszközeivel, az évfordulókon túl is. Eddig is sok alapvető Széchenyi-mű szerepelt kínálatunkban, köztük korszerű formában a három „nagy”: a Hitel, a Világ és a Stádium is. Ma 36, több formában letölthető, Széchenyi szerzőségű művet őriz a MEK, ami kiemelkedő szerzői reprezentációnak számít nálunk.

Az évfordulóra nagyszerű alkotások, köztük Széchenyi művek is, kerültek a gyűjteményünkbe, szám szerint 27 db. – többségük a klasszikus Széchenyi-szakirodalom adósságai közül. Így pl. feldolgoztuk Széchenyi döblingi hagyatékának máig alapvető, Károlyi Árpád-féle köteteit, vagy a – Zichy-életrajz (szintén megvan a MEK-ben!) után született legfontosabb komplett biográfia — Friedreich István Gróf Széchenyi István élete c. két kötetes művét. A már régebben bekerült Grünwald feldolgozás (Az új Magyarország) mellett a másik nagy klasszikus interpretáció is megvan immár a MEK-ben, Gaál Jenő Gróf Széchenyi István nemzeti politikája című, szintén kétkötetes klasszikusa. Az újonnan felvett Széchenyi művek közül kiemelkedik a Kelet népe, az 1870-es magyar nyelvű Blick és persze ugyanez eredeti nyelven (németül) is. Újdonság még a Széchenyi-levelezést válogatva kiadó mű (4 kötet) és a hírlapi cikkek gyűjteménye (2 kötet).

Ha olvasónk a MEK nyitólapján (mek.oszk.hu) a téma vagy a szerző mezőbe Széchenyi nevét beírja, akkor az összes új és régi elérhetőségű művet láthatja; a Széchenyi István tárgyszót kapott műveink száma e pillanatban 41 db.

A Széchenyi-művek és a Széchenyi-szakirodalom gyarapítására gyűjteményünk a továbbiakban is oda fog figyelni, ezért érdemes újra és újra benézni a MEK-be, Széchenyi-ügyben is!

E-posta: info@mek.oszk.hu • Telefon: (36)-1-224-3741 • Fax: 1-202-0804
Postacím: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület, Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület