A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRÉRT
   EGYESÜLET HONLAPJA

 

DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

Műhelykonferencia az Országos Széchényi Könyvtárban

2004. november 10-11.


Az Országos Széchényi Könyvtár mint a MINERVAPlus projekt magyarországi képviselője műhelykonferenciát rendezett 2004. november 10-11-én "Digitalizálás lépésről-lépésre" címmel a digitalizálás gyakorlati kérdéseiről.

A rendezvényen előadások, beszélgetések és bemutatók voltak a digitalizálás különböző részterületeiről, a kiválasztásról, szkennelésről, képi dokumentumok feldolgozásáról, szöveges dokumentumok előállításáról, formátumokról, metaadatokról, szolgáltatásról és nyilvántartásokról.

A rendezvény első napját főként a kép alapú digitalizálásnak, a második napot inkább a szöveg alapú digitalizálásnak szántuk. A második napon a MINERVA projekt egyik olasz szervezője is előadást tartott.

A rendezvényen bemutattuk a MINERVA projekt 6. munkacsoportja által szerkesztett Good Practice Handbook "Sikeres digitalizálás lépésről lépésre" című magyar fordítását.

A műhelykonferencia előkészítette a magyarországi javaslatokat az európai Good Practices in digitization listához: http://www.minervaeurope.org/listgoodpract.htm

Szervezők:
Országos Széchényi Könyvtár
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
Magyar Elektronikus Könyvtár Egyesület
Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht.

Hely: Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti előadó

Részletes program és előadások: https://mek.oszk.hu/minerva/html/digkonf200411

E-posta: info@mek.oszk.hu • Telefon: (36)-1-224-3741 • Fax: 1-202-0804
Postacím: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület, Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület