A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRÉRT
   EGYESÜLET HONLAPJA

Új könyvek a MEK-ben

Magyar Elektronikus Könyvtár
 1. Szavazzunk, nőtestvéreim!

  Szavazzunk, nőtestvéreim! : Tíz válasz tíz kifogásra / Berde Mária
  Pártok, politikai mozgalmak
  nők, női választójog, nőmozgalom, szavazás, országgyűlési választás, politikai részvétel, romániai magyarság, Erdély, Románia, 1946
  "Járuljunk tehát szavazatra, magyar higgadtsággal, hittel, lelkességgel, női, emberi, nemzeti hivatátásunkba vetett rendületlen bizalommal. Találkozzunk össze lélekben a szavazó urnák előtt népünk minden tagjával, minden nő- és férfitestvérünkkel!"

 2. Egy kicsi szolgáló

  Egy kicsi szolgáló : Elbeszélések / Berde Mária
  Klasszikus magyar irodalom
  magyar irodalom, 20. sz.
  "Egymásra nézett a kicsi tanítónő s a kicsi szolgáló. Egyik se vesztett több szót, mindakettőnek reszketett a szájaszéle.... Kati hazament vasárnap. Kisírt szemmel, de jókedvvel tért meg. Úgylátszik, győzedelmet tudott venni az anyján is."

 3. Székely népmesék

  Székely népmesék = Fótonfót király : (Eredeti székely népmesék)
  Magyar népköltészet
  népmese, székelyek
  "Volt egyszer, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, a világ végénél csupán egy arasszal innen, volt egy öreg király ennek a királynak pedig három derék fia. Jól volt dolga a királynak. Boldog lehetett volna, mert istenfélő, igazságos, vallásos ember volt. Népei szerették, cselédei tisztelték, három szép szál fia örökké a kedvében járt."

 4. Cinka Panna balladája

  Cinka Panna balladája / Balázs Béla
  Klasszikus magyar irodalom
  magyar irodalom, 20. sz.
  "OCSKAY (elalvóban): Sorsunk elől el nem menekszünk... Eridj, Cinka Panna, nézz magadnak fekvőhelyet. - Volt énnekem egy kedves kutyám. Annak is ilyen kondor fekete haja volt, mint neked. Az is mindig a lábamnál aludt. De végül csak meg kellett ölnöm, mert hogy..."

 5. Karcsi kalandjai

  Karcsi kalandjai : Egy német gyerek története / Balázs Béla
  Klasszikus magyar irodalom, Gyermek- és ifjúsági irodalom
  magyar irodalom, 20. sz.
  "Mialatt Karcsi a Wagner-parkot keresztezte és a Langenhorst-palotához szaladt, villámgyorsan átgondolta, hogyan és hol fogja anyját várni. Természetesen már az utcán kell észrevennie. Mert amint belép a házba, letartóztatják. Igen, de hátha már benn is van a házban? Legeslegelőször tehát azt kell megtudnia Karcsinak, hogy mi történt eddig?"

 6. Tanulmányok Tatabánya történetéből 2.

  Tanulmányok Tatabánya történetéből 2. / szerkesztő Becze Csaba
  Helytörténet, helyismeret, Levéltári kutatás, Nevelés- és iskolatörténet, Középfokú oktatás
  várostörténet, bánya, lelkészség, katolikus egyház, magyarországi bolgárok, kertészet, napló, második világháború, 1956-os forradalom, történelemtanítás, gimnázium, tűzoltóság, Árpád Gimnázium (Tatabánya), Puskás Sándor (1934-1956), Tatabánya, Magyarország, 20. sz., Rákosi-korszak
  "A második világháború és az azt követő embertelenségek erősen érintették Tatabánya elődtelepüléseinek etnikai sokszínűségét is. A háború időszakában a felsőgallai zsidóságot deportálták, majd 1945 után a helyi németség egy részét telepítették ki. A kollektivizálás során pedig a bánhidai bolgárok kertészeti kultúráját semmisítették meg."

 7. Az igazi égszínkék

  Az igazi égszínkék : mesék / Balázs Béla
  Gyermek- és ifjúsági irodalom, Klasszikus magyar irodalom
  magyar irodalom, 20. sz.
  "... Ferkó mingyárt ki akarta próbálni a festéket, ezért hát felhozta a képet és egy ecsetet. A kék folyadékkal megfestette az eget a ház, a kerítés és a fák fölött. Százszor szebb lett, mint a berlini-kék. Egészen olyan kék volt, mint az igazi ég. Ferkó örömében féllábon körülugrálta a nagy ládát..."

E-posta: info@mek.oszk.hu • Telefon: (36)-1-224-3741 • Fax: 1-202-0804
Postacím: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület, Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület