Vissza a MEK kezdőlapjára 
Back to the MEK homepage

Ezen a lapon a dokumentumok teljes szövegében tudunk bonyolultabb kereséseket végezni. Az Elasticsearch kereső a HTML és PDF formátumú szövegekben keres. Automatikusan szótövezi a ragozott szavakat, de a leggyakoribb névmásokat, kötőszavakat stb. figyelmen kívül hagyja. A találati lista előre leszűkíthető a MEK-ben használt öt nagy témakör szerint. A Google beépített keresője a HTML és PDF állományok mellett átnézi a Word DOC és az RTF formátumú dokumentumokat is. Utóbbival általában több találat van, de több köztük az érdektelen is. Az Elasticsearch űrlapnál a keresett szavakat logikai AND, OR és NOT kapcsolatban állíthatjuk a megfelelő mezők használatával, a Google esetében pedig lehetőség van a szavak egymásmellettiségének előírására is, ha idézőjelek közé tesszük őket. (Ezenkívül van még egy közös kereső oldal is a MEK, az EPA és a DKA gyűjteményének együttes kereséséhez.)


Keresés az Elastic rendszerrel: Súgó
Keresett témakör:
  Az összes ilyen szóval:
  Bármelyik szóval:
  E szavak nélkül:

A találati listában egy tételre kattintva az adott fájl jelenik meg, ezen belül a megjelenítő program belső keresőjével (rendszerint Ctrl/F) találhatjuk meg a keresett szót. A megtalált dokumentum borítólapjára úgy tudunk visszatérni, hogy a böngésző címsorából visszatöröljük a file nevét egészen a MEK azonosítószámig.  Csak a tartalomban és a fülszövegben:

Ha csak a könyvek tartalomjegyzékében és fülszövegében (ismertetőjében, előszavában stb.) keres, majd kiválaszt egyet a találatok közül, akkor a megjelenő fülszöveg oldalon balra fent a CÍMLAP feliratra kattintva tud átlépni a könyv weblapjára.


Keresés a Google rendszerrel:


Ha csak a könyvek tartalomjegyzékében és fülszövegében (ismertetőjében, előszavában stb.) szeretne keresni a Google-lel, akkor a keresőkérdés és egy szóköz után másolja vagy írja be még ezt is: inurl:fulszoveg.html Ilyenkor, ha kiválaszt egyet a találatok közül, akkor a megjelenő fülszöveg oldalon balra fent a CÍMLAP feliratra kattintva tud átlépni a könyv weblapjára.