Vissza a nyitóoldalra...

Magyar Elektronikus Könyvtár
1994–2014


Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis
2004–2014

   

Idézetek

1   2   3   4   5   6

Népszabadság, 1996. június 1.

Amikor tavaly ősszel az Internet honlapjait egerésztem az Egyesült Államokban, még csak dilettáns novellácskák és egy-két József Attila volt fellőve rá magyarul. Ma már Karinthyt, Lázár Ervint és másokat is letölthet róla, akinek kedve szottyan rá. Azzal jöttem haza tél elején, hogy kitaláltam: az egész magyar irodalmat sürgősen fel kellene lőni az Internetre, Anonymusnál kezdve és a mai húszévesek zsengéivel végezve. Lehet, hogy ez több százezer, netalán egy-két millió oldal, de mi az egy közepes szervernek manapság. Aztán töltse le magának ebből akárki azt, amire éppen szüksége vagy kedve van.
...
Ötletemet, nem győzöm hangoztatni, ingyen adom; megvalósításához már csak az infrastruktúra hiányzik.

Spiró György


Merlin Színház, 1997, a Bródy-díj átadásakor

Ötszáz éve a tömegtermék könyv megjelenésének lehettünk tanúi, ma a tömegtermék könyv eltűnésének. Meddig tart ez a folyamat, még nem tudjuk pontosan. Tíz évig? Ötven évig? Lényegesen tovább, bizonyára nem, és a nyomtatott könyv legföljebb a ritka luxuskiadványok és művészkönyvek sorát fogja szerény mértékben gyarapítani. Mi pedig, az olvasók, az írott szövegek tömegfogyasztói, hónunk alatt kisebb-nagyobb, tükrösen meg-megcsillanó olvasólappal keresünk magunknak egy árnyas kerti padot vagy kényelmes fészket az ágyunkban. És azt a könyvet, folyóiratot, hangos- vagy képújságot idézzük csodatükrünkre, amelyiket megvásároltuk, vagy amelyikre előfizettünk. Szép új világ? Nem. Egy "másik" világ. Miközben a világ "maga" ugyanaz.

Farkas Péter


iNteRNeTTo, 1997. szept. 15.

Tíz év múlva, ha még az eszemnél leszek, délután négy körül kimegyek majd a kertbe. A nádtető alatt leülök a nyugágyba. A kerti kosaramból előveszem a szemüvegemet és a masinámat.

A masina egy kicsi kis tárgy lesz, ami erősen emlékeztet a mai könyvekre. Alakra, súlyra legalábbis. Kinyitom, a két felén két képernyő lesz. Színes, hangos, szagos... Megérintem egy pontját, kivilágosodik. Egy jelre rákapcsolódik az Internetre. Először letöltöm a leveleimet, aztán elolvasom az iNteRBruTTo híreit. Az egyik arról szól majd, hogy a japánok tovább tökéletesítették azt a programot, amelyikkel a masinámban rögzített bármilyen nyelvű szöveget bármilyen nyelvre percek alatt lefordíthatom. Nem lep majd meg a dolog, hiszen addigra a nyelveket úgy installálhatjuk majd, mint ma a betűtípusokat. Aztán bemegyek a Magyar Elektronikus Hangtárba, hogy az olvasáshoz megfelelő zenét keressek. Valószínűleg egy kis Corellit választok, mert az a legjobb az őszbe hajló nyári délutánokon, olvasgatáshoz. Utána bemegyek a Magyar Elektronikus Könyvtárba, keresek valami olvasnivalót. Az lesz az érzésem, hogy egy olyan házban mászkálok és kutakodom, amit azért építettünk, mert vagyunk egy páran, akik nem csak a halászó és a vadászó ősöktől örököltünk ösztönöket.

Andrassew Iván


Bábeli könyvtár, magyar könyvespolc, 2000, 1998. május

Álljon a Neumann-könyvtár két részből: Képzetes Népkönyvtárból, ill. Képzetes Nemzeti Könyvtárból. Az első olyasféle legyen, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik fiókja. A második: az OSZK és egy képzeletbeli akadémiai kiadó elegye. Az első legyen a közművelődés otthona, s vezesse könyvtáros. A második álljon szaktudósok legszigorúbb ellenőrzése alatt.

De mindkettőnek berendezését és működtetését a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) szakembereire kell bízni: Drótos Lászlóra, Kokas Károlyra, Moldován Istvánra. Aki megfordult már a MEK ruhatárában, látta faliújságját, igénybe vette a rendelkezésére álló többféle adatformátum lehetőségét, meggyőződhetett arról, hogy ők hárman igazi mesterei szakmájuknak, és roppant kellemes könyvtári szolgáltatásokat képesek nyújtani.

A két gyűjtemény között az egyetlen fontos különbség: a Népkönyvtárban a művek beszerzése, (szép, könyvtári szakszóval a szerzeményezés) is kizárólag az ő szájuk íze szerint történik. A Nemzeti Könyvtárban nem.

Horváth Iván


Népszabadság, 2003. december 18.

Elég sok pénzébe kerül az államnak a magyar nemzeti kultúra internetesítésének valóban nagyszerűnek tűnő eszméje. Az egymás után indult, még szakmán belül is áttekinthetetlen projektekből azonban a legritkábban lesz az egyszerű polgár számára elérhető tartalom. Van már Neumann Ház, Digitális Irodalmi Akadémia, NAVA, egyéb izgalmas betűszavak, de ha bármely magyar irodalmi mű szövegére keres az egyszeri júzer, biztosan nem találkozik ezekkel a sokmilliós képződményekkel. Sokkal inkább a Magyar Elektronikus Könyvtár nevű teljesen civil kezdeményezéssel, amelynek három könyvtáros elindítóját, a gyűjteményt 1994 óta gondozó Drótos Lászlót, Moldován Istvánt és Kokas Károlyt már régen szentté kellett volna avatni, de legalábbis betemetni állami pénzzel.

Uj Péter


Bejegyzések a MEK Vendégkönyvéből

2014-01-01 08:12:49
Bujáki Noémi

Nagyon köszönjük innen a Világ legvégéről is, hogy egy csomó könyvhöz hozzá tudunk jutni, amik számunkra elérhetetlenek lennének sokszor. Ezzel a kapoccsal meg tudjuk tartani a magyarságunkat is, ami három világ végi kisgyerek számára nagyon fontos dolog! Egyszóval köszönjük a munkájukat!
Új-Zélnad Hokitika

Utóirat: Ha esetleg érdekelné Önöket nekünk is van egy teljesen ingyenesen elérhető mesénk az interneten magyarul.


2007-06-29 13:58:00
Paul Nevai [Nevai Pali] (Mathematics Professor, The Ohio State University)

This is a fantastic collection. Thanks for the great job. Would it be possible to have more mp3-s from the Hungarian classics? Ez egy fantasztikus gyujtemeny. Koszonet a jo munkaert. Lehetne tobb mp3-t a magyar klasszikusokbol? Egri csillagok, Toldi, Radnoti, etc.


2008-02-29 16:22:09
Katalin Hosszu

Kedves "Könyvtárosok"! Nem tudom elmondani, milyen hihetetlen örömet okoz a könyvtár! Nagy hirtelen "végigettem" Henry Sienkiewicz-et, Walter Scott-ot, no és Jókait - ki tudja hányadszorra. A könyvtár létrehozóinak és dolgozóinak sok sikert kívánok! Csak így tovább, ragyogó munka! Érnek persze csalódások is, amikor új fordító munkája egy-egy klasszikus regény, mint például Jósika Miklós Abafi-ja, vagy id. Alexandre Dumas Monte Cristo grófja, amelyek nyelvezete messze elmarad a régi fordítókéval szemben, de legalább meg lehet találni őket. Elnézést a kritikáért, de őszintén, a szívemből írtam. A sok történelmi tanulmány is dicséretes, mennyi mindent meg lehet tudni belőlük hazánk valamikori állapotáról, régi nagyjaink életéről, szokásairól, cselekedeteiről. Köszönöm a könyvtárat! Őszintén köszönöm!
Üdvözlettel: Katalin Hosszu, New York


2007-12-26 15:41:50
Berta István

Elsősorban így, utólag kívánok Kolozsvárról, a lassan elmúló Karácsony és a küzeledő Új Év küszöbén, jó egészséget és erőt fenntartani eme csodálatos oldalt, eme lehetőséget annyi szétszórt, határokon túli magyar léleknek! Sokunk számára válik így elérhetővé mindaz, ami átértékelődő világunkban elérhetetlen lenne az anyagiak miatt. Sokunk háláját és köszönetét tolmácsolom ezúton e lehetőségért. Hamvas Béla munkáit kerestem, de nem találtam, meglehet nincs feldolgozva (még). Talán tudnának segíteni, hol találhatóak. Köszönettel s tisztelettel munkájuk iránt Berta István Kolozsvárról


2008-12-30 13:29:03
Popa Andreea

Nemetorszagban vagyok es nagyon orvendek, hogy ezt az elektromos konyvtarat megkaptam es igy magyar konyvekhez hozza tudok jutni akarmilyen tema erdekel. Adja isten, hogy minel tobb ideig mukodni tudjon ez az oldal! Kerdesem is lenne! Honan lehet megtudni, hogy milyen ruhak voltak az 1856-os evekben? Koszonom szepen!


2006-11-10 14:26:27
Molnár Anita

Véleményem szerint nagyon jó, hogy van egy ilyen honlap, mint ez is, ahol szövegeket is letölthetek, mert tanulmányaim során sokszor van rájuk szükségem. Legtöbbször sürgősen, s így ez a honlap szinte mindig jól jön. Szóval, kösz, hogy vagytok. Egy kárpátaljai olvasótok!!!


2013-04-12 18:30:54
V. Rita

Örömmel fedeztem fel a weboldal akadálymentesített verzióját. Rögtön ki is próbáltam. Az élmény oly pozitív volt, hogy a vendégkönyvbe írásra késztetett. A 'vmek' lehetőséggel élve ugyanis úgy érzem, 'semmi jóból nem maradok ki'. Nagy segítséget jelent pl. a könnyebb eligazodásban, keresésben, és lehetőségem nyílik általa arra is, hogy a könyvtárban található állomány széles választékához, sokféle módon hozzá tudjak férni. (Pl. felolvasás.)

Véleményalkotásom alapja az a sok tapasztalat, melyeket pár évvel ezelőttig még ép látással látogatva a MEK-et szereztem, azt követően akkor, amikor gyengénlátóként a 'normál' formátumú oldalakat kerestem fel - így most módomban áll érdemleges összehasonlítást tenni közöttük.

Ezért: szeretném HÁLÁS KÖSZÖNETEMET KIFEJEZNI MINDAZOKNAK, akik munkája révén az alábbi ajándékot kaphattam: fogyatékkal élőként éppen úgy élhetem át az olvasás örömét, mintha egészségesen tenném.

Szívélyes üdvözlettel: V. Rita


2004-07-01 09:30:07
Hágenné Lévay Angéla

Kedves MEK-könyvtárosok! A múlt hónapban, amikor a VMEK-en jártam, erősen gyengénlátó lévén már önállóan tudtam az egyéni beállításokkal tájékozódni. Akkor még a könyveket letöltöttem, és Brailab PC-vel hallgattam meg őket. Most újabb könyvért jöttem és nagyon meglepődtem - s egyben megörültem -, hogy most már a könyveknél is érvényesülnek a beállítások, ez óriási változás, gépi hang nélkül, önállóan tudok olvasni! A fülszöveg is olvasható már, állítható jó nagy betűmérettel, májusban még ez sem volt így. A gyorsbillentyűk is nagyon hasznosak nekünk, ezt a változást is azóta tapasztaltam. Köszönet érte a fejlesztőknek!!! H. Lévay Angéla


2005-10-18 16:32:26
Olvasó

Amikor rátaláltam erre a honlapra repesetem az örömtől! Tolókocsiban élem az életem, a lépcsők miatt a közeli könyvtár számomra elérhetetlen. KÖSZÖNET ezért a remek lehetőségért kedves "MEK könyvtárosok". Őszinte hálával: egy állandó olvasó


2003-08-27 22:14:25
Claudia

Sok gratulacio a MEK.hez, igazan hasznos dolog egy ilyen konyvtar, foleg amikor kulfoldrol szeretne az ember tavollevo kedvenc konyveibe beleolvasni. Mi munka lehetett begepelni ezt a rengeteg konyvet!!! Tovabbi sok sikert, ciaooo


2003-07-28 16:20:42
Porubszky György

Veletlenül bukkantam erre a csodalatos elektronikus könyvtarra. Nekem ill. nekünk külföldön élö magyaroknak ez egy rendkivüli jo dolog, hogy olyan könyvekhez es gyerekkori olvasmanyokhoz jut az ember, amiket talan nagyon nehezen vagy egyaltalan nincs az embernek modjaban ujra megtalalni ill. megvenni, csak egy esetleges hazalatogatas soran. Nagyon örülök hogy Önökre akadtam.


2006-12-01 10:29:33
István Cocron

Egy nagy kincs! Nagyon nagyszerű ez az elektronikus könyvtár. Köszönöm mindenkinek, aki közreműködik. Igy jobban tudom a magyar nyelvet megtartani itt külföldön. Nagy öröm!! István


2010-12-28 09:36:49
Kriszti

Nekem nagyon tetszik ez az oldal, főleg mert külföldön vagyok, és így nem tudok magyar könyveket kikölcsönözni könyvtárból. 17 éves vagyok, és sokat szoktam olvasni, főleg kaland könyveket. Most is épp kerestem valami jó könyvet, amivel elfoglalhatnám magam, de sajnos nem találok. Azt szeretném megkérdezni, hogy tudna-e nekem egy könyvet javasolni?


2008-04-15 19:25:03
Bodnar Emese

Ezer hala es koszonet, hogy ez a konyvtar letezik. Kulfoldon elo magyar vagyok es nem igazan van lehetosegem magyar nyelvu konyvek olvasasara, holott imadom a konyveket. Nehezen beszerezheto egy-egy peldany. Kulon koszonet a hangos konyvekert, amit munkam mellett egesz nap tudok hallgatni. kerdesem: ugyanazok a konyvek talalhatok a konyvtarban mindig? vagy folyamatosan vannak frissitve? Millio koszonettel Emese

2006-12-18 07:00:10
Sylvia Bornemisza

Csak meg szeretnem koszoni a munkatokat... Amerikaban elve, nem konyen juttunk magyar Karacsonyi dalok szovegeihez... de nalatok megtalaltuk! CD van boven, de neha kene a szoveg es a kotta! Koszonjuk, Tartjuk a hagyomanyt, 2-ik generaciosok.


2006-12-16 17:50:33
Palacsan Dezso

A mek.oszk.hu letezese sok oromot hozott. Mi Erdelyieknek hianyos eszkozeink es anyagi tamaszunk van adatokhoz meg ujdonsagokhoz jutni anyanyelvunkon. A jovoben is tamaszunk lesz a MEK honlap. Jo egeszseget es sok sikert kivanok. Udvozlettel, Palacsan Dezso (Brasso)


2008-08-31 15:50:03
Sárközi János

Szerintem ez a web-oldal (mek.oszk) a leghasznosabb mind közül. Mondhatni, hogy a Magyar Kultúra Világítótornya! Elkápzelhető egy nem is olyan távoli jövőben, hogy az összes iskolában minden gyereknek lesz számítógépe-terminálja, akkor pedig fölöslegessé válna a papír alapú könyv (mennyi erdő menekülne meg!) Ekkor lenne központi szerepe a Magyar oktatásban ennek a nemes erőfeszítésnek - web oldalnak. - Nem olyan merész álom ez, mint Verne Gyula bármelyik jövőbe látása.
Aláírás: Egy lelkes olvasójuk; Sárközi János


2005-04-18 12:23:54
AlberT

(végigolvasva az eddigi bejegyzéseket :) ... szeretnék néhány billentyűzet-használót /esetükben nem igazán lenne korrekt az irástudó szót alkalmazni/ megnyugtatni: ez a könyvtár - számos más hasonló külföldi honlappal összehasonlitva is!! - nagyon-nagyon tisztességes kialakitású; a tartalma folyamatosan bővül, a keresési lehetőségek pedig igen fejlettek... a letöltési sebesség is egészen elfogadható (és csak nagyon ritkán volt gondom a csomagolt file-k kibontásakor), azaz, röviden: minden elismerést megérdemel! (gyengébb idegzetűeknek leforditom: eccerűen szupi...:) Remélem, hogy egyre többen fogják látogatni... és csak reménykedem, hogy a MEK tisztelt könyvtárosainak továbbra is lesz elég energiájuk (és türelmük:) folytatni mindezt ... Előre is köszönöm/köszönjük, ne adjátok fel! Sok sikert!