Acquit

(franc., ejtsd: akki), tulajdonképen annyit tesz: «megkaptam»; a váltóösszeg felvételének nyugtatványozása; ezt a váltóra vezetni a. m. acquitálni. A. á caution, l. Kikészítési forgalom.

Acquisiteur

(franc., ejtsd: akizitőr). Igy nevezik a biztosító-társaságok utazó ügynökeit, kik a társaság nevében ügyleteket kötnek, s mindeni egyes kötés után megállapított százalék jutalékdijban részesülnek.

Acquoy

(ejtsd: -koa) János Gerard Rijk, német. alföldi egyháztörténész, szül. Amsterdamban 1829. 1878 óta Leidenben az egyháztörténelem tanára. Főképen a XV. századbeli windesheimi reformmozgalmakkal s a középkori egyházi énekekkel foglalkozott. Főmunkája «Het Klooster te Windesheim en zyn inclo ed» (Utrecht, 1875-80, 3 köt.). Az ő szerkesztésében jelenik meg az «Archief voor Nederlandsche kerkengeschiedenis».

Acramphibrya

Endlicher természetes növényrendszerében a tobzosak meg a kétsziküek csoportjának a neve. Ezek törzse a tetőn is, meg a kerületben is növekedik, vagyis egyidőben hosszabbodik és vastagodik. Edénynyalábjok (l. o.) a cambium működése folytán gyarapodik. A magyar botanikák csúcskörnövőknek neveztek.

Acrania

(koponyátlanok), a legalsóbb gerincesek v. ősgerincesek osztályának megjelölésére használt kifejezés, l. Amphioxus.

Acre

(Akka, a bibliában Akko; a görögök és rómaiak alatt Ptolomais; a középkorban St.-Jean d' Acre), város Sziriában (1881) 8000 lak. (3000 keresztény); görög érsekkel, kikötővel s élénk kereskedéssel (buzát, szezamot, olajat és darit visznek ki; európai árukat hoznak be). A. eredetileg feniciai gyarmat volt, amelyet később a zsidók elfoglaltak s az Aser törzs területéhez csatoltak. Egyike a kereszténység legrégibb püspökségeinek, melyet már a II. század irói említenek. A keresztes háboruk alatt: 1104-ben bouilloni I. Baldouin, jeruzsálemi király vivta meg és foglalta el s az ott talált János-templom után St. Jean d'Acre-nek nevezte el. Ezentúl A. lett a keresztények főkikötője 1187-ben Szaladin szultán elvette ugyan a keresztényektől, de már 1191-ben az angol és német keresztesek, Oroszlánszivü Rikhárd király és ausztriai Lipót herceg vezérlése alatt rohammal foglalták el ismét e fontos hadászati helységet. A Szent-János keresztes vitézek helyezték ide főhadiszállásukat s a reájuk bizott várat és kikötőt majdnem egy századon át hősiesen meg is védték a mindinkább hatalmasabba váló mohammedánok ellen, mig végre 1291-ben El-Asraf egyiptomi szultán a várost elfoglalta. A mintegy 60 ezer főből álló keresztény lakosság elesett, éhen halt, vagy rabszolgaságba hurcoltatott. 1517-ben a törökök foglalták el A.-t. 1799-ben Bonaparte két hónapon át hiába ostromolta, mert Sidney Smith, angol tengernagy a várost védelmező Dsecár pasának ágyukat és angolhadmérnöki és tüzértiszteket bocsátott rendelkezésére. A török-egyiptomi háboruban az egyiptomi fővezér, Ibrahim pasa, 1832-ben A.-t is elfoglalta. A kutáhiai békekötésnél fogva e kikötővárost az egyiptomi alkirály birtokában hagyták ugyan, az európai nagyhatalmak 1840-iki egyezsége következtében azonban osztrák-magyar, angol és török hadi hajóból álló hajóraj megtámadta, bombázás után elfoglalta s ismét Törökországhoz csatolta.

Acre

(ejtsd: ek'r) földmérték Angolországban az angol gyarmatokban és Északamerikában. 1 acre (közel 7/10 katasztr. hold) = 40,467 ár. 30 A. = 1 yard of land; 640 A. = 1 mile of land (az angol törvényes mérföld); 1 A. = 4 rood vagy fardingdeal.

Acridium

(állat), l. Sáska. Acridiodea a. m. sáskafélék (l. ott).

Acro

Helenius, Terentius és Horatius-magyarázó a Kr. u. II. század végéről.

Acroblastae

(növ.), 1. Tetőcsírás. Acrobryae (akrobryae), l. Tetőnnövők. Acrocarpi (csúcsa-gyümölcsöző), növénytani műszó, a mohák egyik csoportja, a Pleurocarpi (oldalvást gyümölcsözők) ellentétele, tudniillik olyan mohák, melyeknek gyümölcse (sporogonium) a szár tetején fejlődik, p. a Polytrichum, Buxbaumia stb.


Kezdőlap

˙