Acta Sanctorum

tágabb értelemben e ne-vezet alá sorozhatók mindama gyüjtemények, melyek rövidebb vagy hosszabb följegyzéseket tartalmaznak a szentekről. Ezeket a gyüjtemé-nyeket külön névvel is jelölik, úgy mint calen-daria, martyrologia, meneologia, menaea, passo-nalia. Szorosabb értelemben A. elnevezés alatt a jezsuiták által a XVII. században megkezdett, még ma sem befejezett óriási művet értik, mely minden egyes szent életrajzát a teljes irodal-mát magába foglalja. L. bővebbet a Bollan-disták cikket. - Acta Sanctae Sedis, egyházi tu-dományok körébe vágó magánjellegü folyóirat; becses forrásgyüjtemény, mely a kongregációk határozatait is közli. 1865-ben indult meg Marietti szerkesztése alatt, eredeti cime: «Acta ex lis de-cerpta, quae apud sanctum sedem geruntur in com-pendium opportune redacta et illustrata, Romae»; az 1870-ben megjelent VI. kötettől kezdve viseli a mai rövidebb címét. Ez időtől kezdve Avanzini P. szerepel kiadójaként, később Pennachi J. és Piaz-zesi is beléptek a szerkesztőségbe.

Acti labores jucundi

(lat.), közmondás, a. m. munka után édes a nyugalom.

Actiniida

tengeri anemonák, a virágállatok v. korallok osztályának egyik csoportja (l. o.).

Actinocrinus

l. Krinoideák.

Actinomorph

(növ.), l. Csillagszerü.

Actio

l. Akció.

Actio

aestimatoria v. A. quanti minoris (lat.), a neve a jogban egy olyan keresetnek, amelyet a vevő indít az eladó ellen s amelyben az áru hiányos voltára hivatkozva a vételár aránylagos leszállítására törekszik. Actio Libera in causa. A tettes beszámíthatatlan állapotban magatartásával jogsértő eredményt idéz elő, de ez a magatartása beszámítható állapotban történt elhatározásra v. ily állapotban elkövetett gondatlanságra vezetendő vissza. P. a vasuti őr szándékosan azért részegedik le, hogy a szabályszerü jelzést elmulassza, minek vonatösszeütközés lett a következménye; az anya, jóllehet tudja, hogy éjjel nyugtalanul alszik, magához veszi gyermekét, kit álmában testével megfojt. A helyes nézet szerint a beszámíthatatlan állapotban előidézett eredmény beszámítandó, ha a beszámítható állapot idejébe eső magatartásnak alapulvétele mellett az eredményre vonatkozólag az okoLati összefüggést (s ez ténykérdés) és a bűnösséget (szándék, gondatlanság) meg lehet állapítani. Az eset leginkább mulasztási bűntetteknél fordulhat elő. Actio popularis (lat. «népvád»). A rómaiaknál minden római polgárnak joga volt bármely közbűntett miatt vádat emelni. Az állampolgároknak ily terjedelemben (cuivis ex populo) engedélyezett vád.: A. «népvád». A modern bűnperben ennek a felfogásnak legmelegebb hive Gneist Rudolf. Ellentéte az ügyészi monopólium elve, mely szerint a büntető ügyekben a vádat csak az ügyészség képviselheti. A népvádat látszólagos szabadelvüsége dacára a kontinentális törvényhozások helyesen mellőzik, mint olyat, moly a legnagyobb visszaélésekre vezethet s a legtisztességesebb állampolgárokat az egyesek zsarolási kisérleteinek, bosszuvágyának védtelenül kiszolgáltatja. L. Magánvád. Actis testantibus (lat.) a. m. az okmányok tanusága szerint.

Actio curiosa

(lat. ,furcsa szinjáték`), a magyar drámairodalom egy régi emlékének a cime. Az 1678-ban készült nyolc ,beszéd`-ből (részből) álló színmű voltakép cselekvénytelen dialog, melynek személyei is folyton változnak. Legfőbb alakja, Gaude uram, az akkori bizalmatlan protestáns magyar nemes tipusa, ki sem törökben, sem németben nem hisz, s ropogós magyar közmondásaival és gyakran mocskos élceivel egyaránt csúfolja a vallásüldözést meg a kurucmozgolódást, a közállapotokat és a jelenlevőket. Kézirata Thaly Kálmán birtokában, ki egy részét kiadta: Adalékok a Thököly- és Rákóczi kor irodalomtörténetéhez, 1. köt.

Actionnaire

(franc.) a. m. részvényes (l. o.).

Actions de jouissance

(franc.). Gyakran oly részvénytársulatoknál, melyek részvényeiket sorsolás útján törlesztik, a részvényeseknek a kisorsolt részvény értékén kivül még egy ujabb részvényt adnak, mely részvény alapján a felülnyereségben és a társulati vagyonban tovább is osztoznak. E részvényeknek adták az A. elnevezést: Nálunk az ilyen részvényeket élvezeti jegyeknek is nevezik.


Kezdőlap

˙