Adhaerentia

v. Adhaesio, a növénytanban két vagy több, eredetileg önálló s morfologiailag különnemü szervek összenövése. Összenőhet p. a hím a szirommal, a levél az ággal, a him a fiatal gyümölccsel, a gyümölcs az ággal. V. ö. Kohézió.

Adhaesio

l. Csatlakozás; fizikai értelemben l. Tapadás.

Adhaesionis beneficium

(lat.). Ha az egy jogalapon elmarasztalt pertársak (vádlottak) egyike felebbez, a felebbezés, amennyiben sikere volt, a többiek javára is szolgál, kiket ez esetben e felebbezéshez csatlakozottaknak tekint a törvény. Észszerü alapja az, hogy a felső biró tudomására jutott nyilván igazságtalan itélet ne emelkedhessék jogerőre, pusztán azért, mert az érdekelt fél nem felebbezett, tehát az anyagi igazságnak elsőbbsége az alaki igazság fölött.

Ad hastam

(lat.) a. m. nyilvános árverésre.

Adhatoda

Nees (növ.), az akantusz-félék génusza, külföldi s meleg tartományi füvek vagy cserjék.

Adhémar

Alfonz József; matematikus, szül. Párisban 1797., megh. 1862. Tanult Párisban s ugyancsak ott volt a matematika magántanára. «Cours de mathématiques a l' usage de. l' ingenieur civil» (14 kötet, Páris 1832-56) cim alatt különféle kézikönyvet irt és adott ki az aritmetika, algebra, geométria, perspektiva, ácsmesterség stb. szakok köréből; a természettudományok irodalmában számot tevő munkája a «Revolution de la mer, déluges périodiques» (3. kiad. Páris 1874).

Adherbal

Numidia királya, kit Jugurtha, miután előbb Hiempsal testvérét meggyilkoltatta s bár az ország felosztásánál az előnyösebb részt kapta meg, Cirta városában körülzárt s végül szintén kivégeztetett Kr. e. 112.

Adhibitio

(lat.) a. m. alkalmazás, hozzátartás, vivés, ráirányozás. Adhibendum: alkalmazandó. Adhibeál: amannak igei jelentése.

Ad hoc

(lat., a. m. «erre»,), vm. különös célra alkalmazott intézkedés elnevezése. Igy p. ha vm. speciális ügy elintézésére szakembereket hivnak össze, ezt ad hoc bizottságnak mondják. Igy jelölik p. azokat a hivatalnokokat is, akik egyes dologban a rendes hivatalnokot, ha azt bármi gátolja ügyei intézésében, helyettesítik.

Ad hominem

demonstrálni (lat.) a. m. valamely dolgot valakinek nézeteihez és felfogási képességéhez mérten megmagyarázni, vagy bebizonyítani.


Kezdőlap

˙