Akola

kerület Brit-Indiában Berarban, sík, jól művelt vidék. Tar. 6889 km2, 649,792 lak., gyapottermeléssel és szőnyeggyártással. Ugyancsak A. nevü fővárosának 16,614 lakosa van.

Akolás

valamely edény ürtartalmának akófa segélyével való megmérése.

Akolhua

mexikói nép, a nahuák törzséből, mely 1150-ben Anahuakba vándorolt át. Itt alapított birodalmuk, Tezkuko fővárossal, különösen Nezahualkojotl királyuk alatt nagy virágzásnak indult. A három Nahu államnak, az A: k, aztékek s tepanékek által 1431. alkotott védés dacszövetsége a spanyolok odaértekor az egész jelenlegi mexikói köztársaság felett kiterjedt. A szövetség alkotásánál A. volt a leghatalmasabb fél. Nezahualkojotl király elnökölt a tanácsban és Tezkuko volt a művészetek központja. 1470. meghalt Nezahualkojotl. Fia, Nezahualpilli alatt az aztékek cselszövő királya, I. Montezuma A.-tól egyes részeket elszakított s az övé lett a fölény a szövetségben; halála után pedig 1515. az A.-k függőbbek lettek az aztékeknél. Végül az állam két részre, Tezkuko és Kakama országokra szakadt s aztán Mexikóba olvadt.

Akologia

(gör.). Az a tan, mely a sebészeti műszereket ismerteti, s azok használatára oktat. Az általános sebészet egy részét teszi ki. Legtöbben a kötözőszerek ismertetését is beléfoglalják. Magyar akologiát irt, mely azonban ma már elavult, néhai dr. Stockinger Tamás egyetemi tanár (l. o), a kötőszerekről szóló tant pedig Mihálkovics Géza dr. írta meg magyarul (l. o.).

Akolóvas

akolófa, akolópálca (vizét, sőt fizér és füzér). Mérőpálca, melynek segélyével a boroshordók ürtartalmát szokták meghatározni. Az okoló pálcán rovátkok vannak, melyek az akószámot mutatják. Nagy hordóknál összehajlítható okoló pálcákat használnak. Az ily pálcák csak tökéletes szabatossággal készült hordóknál mutatják elég jól annak ürtartalmát; a nem szabályos hordóknál kimutatásuk megbizhatatlan..

Akolutusok

v. Akolutok. Már Kornél pápa irja 251-ben: «Novatianus tudta, hogy Rómában 7 diaconus (szerpap), ugyanannyi subdiaconus (alszerpap) 42 akolutzis (gyertyavivő) s 52 exorcista (ördögüző), lector (felolvasó) és ostiarius (ajtónálló) van. S hogy is ne tudta volna?» Tehát az isteni eredetü püspökségen, papságon és szerpapságon kivül még öt rend van, melyek egyházi eredetüek. A négy utóbbit kisebb rendeknek nevezik (ordinos minores); ezek elseje az akolutusság. Mielőtt valaki pappá szenteltetnék, az összes alsóbb rendeket fölveszi. Az A. főtisztje az oltárhoz kenyeret, bort és vizet vinni, a gyertyákat tartani s egyéb hasonló szolgálatok által a szerpapnak és az alszerpapnak vagy áldozópapnak segítségére lenni. L. Egyházi.

Akominatos

Mihály, athéni metropolita, Niketasz Choriatesz fivére, szül. Frigiában, Chonaeban 1140., megh. Keos szigetén 1220. Metropolitává 1182-ben lett, de miután a frankok Athént elfoglalták, Keos szigetére vonult vissza. Művei (kiadta Lambros, Athenben 1879-80): Homiliák, levelek, költemények és beszédek.

Akona

erjedési. A must és sör erjedésénél fontos az, hogy a fejlődő szénsav elillanhasson, de helyébe uj levegő ne tódulhasson. E célra oly átfurt aknákat készítenek, melyek felső része vízzel tölthető kis tálat tart s recés karimája fordított pohárral van lebontva. A kitóduló szénsav s pohár recéin át a szabadba juthat. Célszerü a tálba meszes vizet önteni, mely a szénsavat elnyeli, így nem érhet bennünket veszély, ha a must erjedése alatt a pincébe megyünk: A rohamos erjedés megszünése után oly A.-t lehet használni, melynek furása csak nyakig ér s itt néhány keresztfurás nyit utat a szénsavnak, mig a levegő betódulását a nyitásokat körülvevő gummiszalag gátolja meg. Erjedő folyadékok hordóban való szállításánál a Binz-féle A.-t lehet használni, melynek furásához a hordó belsejében mintegy másfél méter hosszu vékony gummicső van illesztve. Ennek a végére parafa úszó és erre átlyukgatott üres kaucsukgolyó van erősítve. A hordót sem töltik meg teljesen, úgy hogy a golyó mindig a felszinen úszik és a szénsav elillanhat.

Akonitin

(aconitin), C30H47O7N. Alkaloida, mely a katika sisakvirágban (Aconitum Napellus) fordul elő és ebből is készül. Könnyü fehér szagtalan por, amely vízben alig, borszeszben és kloroformban jól oldódik. Ize karcos és keserű. Lugos kémhatásu és az alkaloidák többi általános kémhatásait is mutatja. Tömény kénsavtól sárga színüvé, 24 óra mulva barnavörössé, végül ibolyaszínüvé válik. Foszforsavval vízfürdőn beszárítva szintén ibolyaszint ölt. Rendkivül mérges. Gyógyszerül használják; a magyar gyógyszerkönyvben hivatalos és azt aconitinum germanicum-nak, német A: nek nevezik. Úgy látszik, hogy az A.-nek nevezett készítmény több izomer alkaloida keveréke. A különféle Aconitum fajokban egymáshoz hasonló, de különösen fizíologiai hatásukban eltérő alkaloidák vannak. Ilyen a pseudoaconitin, mely a Himalayán tenyésző aconitumból készül; angol A-nek is nevezik.

Akonitsav

Szerves sav, mely a sisakvirágban, zsurlóban, cukornádban és cukorrépában fordul elő; képlete C3H3(COOH)3 Keletkezik a citromsav hirtelen felhevítésekor. Szintelen, kristályos por; vizben, borszeszben, éterben oldódik. Erősebb hevitéskor CO2 szénsav-, itakonsav- és kevés citrakonsavra bomlík. 3 alju sav lévén, 3-féle sót 2 savanyut és 1 szabályost képez.


Kezdőlap

˙