Aktiv és passziv választói jog

l. Választói jog.

Aktor

(lat.), a panaszló, általában az, aki biróság előtt valamely igény elismerését kéri. Ilyen értelemben a panaszlott is A. Későbbi római jog szerint A. nevét viseli az a képviselő is, aki a meghatalmazást (actorium) nem a peres féltől magától, hanem ennek törvényes képviselőjétől, gyámjától, gondnokjától stb. nyerte. L. Felperes.

Aktorión

a. m. Aktór-utód; így hítták Aktórnak, Phorbás fiának a két figyermekét, Eurytost és Kteatost, kik össze voltak nőve akként, hogy csak egy testök, de két fejök, négy karjuk és négy lábuk volt. Igy képzelte a későbbi monda, mig Homéros ikertestvéreknek mondja őket, akik egymással nincsenek egybenőve. Augeiás királynak szövetségesei a pylosiakkal való háborujában. Anyjuk Moliné; a régiek azért moliónoknak is hivták őket.

Aktuális

(lat.) a. m. meglevő, tényleges; aktualitás, valóság, jelen működés, időszerüség.

Aktuárius

(lat., ném. Gerichtsschreiber, franc. greffier, ang. clerk), birósági hivatalnok, aki a biróság előtt folyó tárgyalásokról hiteles okiratokat, jegyzőkönyveket készít, de akit ezenfelül a birósági ügyiratok gyüjtése s megőrzése, némely törvények szerint hiteles kiadmányok és másolatok kiállítása, birfó határozatok jogerejének igazolása, periratok átvétele, tanuk és szakértők idézése, keresetek és panaszok felvétele, végrehajtható kiadmányok kiállítása, váltóóvások felvétele, telekkönyvek vezetése stb. megillet. A magyar igazságügyi szervezet szerint az A. tennivalói megoszolnak maguk az itélőbirák, a bitósági jegyzők és a hivatalnokok, közjegyzők és a birósági végrehajtók között.

Aktus

(lat.), 1. minden birósági cselekmény, de biróságon kivüli cselekmény is; melynek jogi hatása van, p. o. a házasság, örökbefogadás; szerződéskötés. Ha az ily cselekmény jogi érvénye bizonyos ünnepies alakszerüséghez van kötve, ünnepies A.-ról szólunk. Mint szolgalom (servtus A.) a marhacsapás szolgalmát jelenti, mely jogot ad a szolgalmas telken keresztül marhát hajtani és kocsizhatni. 2. Dramaturgiai értelemben l. Felvonás.

Akuchi-balzsam

(acouchi-b,) l. Icica.

Akuméter

többfajta készülék tartozik ide. amelyekkel a hallás élességét határozzák meg, illetve mérik meg, ama távolság alapján, amelyből a hang hallható. Egyes készülékeknél adott alaphangra hangolt fémrud (Politzer), másoknál fémlemezre, hangvillára, csengőre lemért sulyos ütő esik meghatározott magasságból, és igy a hangforrás egyenlő erejü és színezetü hangot ad.

Akureyri

(dán: Öfjords Handelsted), Izland második városa a sziget északi részén 65° 40' É. sz. alatt.

Akusztika

l. Hangtan.


Kezdőlap

˙