Albertina

a porosz königsbergi egyetemnek latin elnevezése. Az A. bécsi műgyüjteményről l. Albert Kázmér és Albrecht osztr. főherceg.

Albertinelli

Mariotto, olasz festő, szül. Firenzében 1474 okt. 13., megh. ugyanott 1515 nov. 15. Tanítványa volt Cosimo Rosellisnek. Művein meglátszik Fra Bartolommeo hatása is, Ez utóbbival együtt festette a Mária mennybemenetelét ábrázoló képet, mely a berlini muzeumban van. Legkitünőbb művei a «Kisértés», mely nemes és nagyszerü kompoziciója által kiváló, a «Keresztrefeszítés» címü freskó a Certosában, «Mária mennybemenetele» a firenzei akadémiában stb.

Albertini ág

a Wettin királyi ház ifjabb ága, Albrecht hercegtől, Szelid Frigyes választófejedelem második fiától veszi eredetét. Albrecht 1485 ben osztozkodott meg bátyjával, Ernővel, az örökölt birtokokban. Az utóbbi kapta Thüringiát, Albrecht pedig Meissent. Albrecht végrendeletét mely 1499 febr. 18-án kelt s mely a birtokok megoszthatatlanságát, örökösül pedig az elsőszülött fiut rendeli el, maga a császár is megerősítette 1500 dec. 12. E rendelkezés igen hasznosnak bizonyult. Az A. birtokokban befolyásban s méltóságokban gyarapodott: 1547-ben választófejedelemség lett, 1697-1763. uralkodott Lengyelország felett, 1806. fölvette a szász királyi címet, Napoleontól kapta a varsói hercegséget, melyet azonban Szászország felével együtt 1814. elveszített. Az A. mai napig uralkodik Szászország felett. L. Szászország.

Albertis

Luigi Maria d', olasz utazó, 1871-76. Beccarival Uj-Guinea északnyugati partját kutatta ki. 1874-ben ujra ott járt Tomasinellivel és 1875 elején a Pápua-öböl keleti oldalán, a Yuleszigeten telepedett le és onnan, miután több kisebb kirándulást tett, Mac Farlane-nal körülbelül 120 km.-nyire fölhajózott a Fly folyón. 1876-ban ujra fölhajózott a folyón Hargraves-szel a Néva gőzösön és a sziget közepén levő hegységig jutott, sőt egy darabon a Fly egy mellékfolyóját is kikutatta. 1877-ben harmadszor is fölhajózott a folyón, 1878-ban pedig visszatért Olaszországba.. A sziget gyarmatosítását csak akkor tartja lehetőnek, ha a gyarmatosok a benszülötteket el nem nyomják. Utleirásának címe «Esplorazione della Nuova Guinea» (Nápoly 1880). Angolul is megjelent.

Albertit

sárgás fekete, aszfalthoz hasonló bitumenes ásvány Uj-Skóciából, ahol kis mennyiségben a karbonos szisztéma alsó emeletének kőzetrepedéseiben található.

Albert-Nyanza

l. Nyanza.

Albertoni

Giavanni, olasz szobrász szül. Varalloban, a Sesia völgyében 1806 nov. 28., megh. 1848. Tanulmányalt a milanói és turini akadémiában kezdette és Rómában fejezte be Thorwaldsen vezetése mellett. Tizenhat évig maradt itt, aztán a turini akadémia professzora lett. itt alkottameg Mária Krisztina királyné siremlékét s több kitünő mellszobrot. Ez utóbbiak közül a legnevezetesebb Gioberti Vicenzo filozofus, Riberi Alessandro orvos, Lagrange matematikus szobra.

Albertotipia

fénynyomás; fényképek sokszorosítása krómsavval beitatott gelatin lapok segítségével. Feltalálta Albert József müncheni fényképész.

Albertrandy

János Kereszlély, lengyel történetbuvár szül. 1731 dec. 31. Varsóban, megh. 1880 aug. 10-én. Kikutatta az olaszországi, upsalai és stockholmi levéltárakat. 1800-ban «A tudomány barátainak társasága» elnökévé lett. Kiválóbb művei: A lengyel királyság évkönyvei; Valois Henrik és Báthory lstván uralkodása; Római régiségek.

Albertus

Aquensis (Aacheni Albert), hírneves középkori krónikairó: Chronicon Hierosolymitanum de bello sacro historia. Terjed 1095-1121. Kiadták Bongars (I), Migne (CLXVI), francia fordításban a Collection Guizot-ban 20. és 21. köt. Hazánkat is érdekli II. Géza, Borics stb. nézve, a II. keresztes hadjárata. Kugler Bernát 3-szor is írt róla: «Studien zur Gesch. d. 2. Kreuzzuges» (1866), továbbá «Albert von Aachen» (1885) és «Analecten zu A. v. A.» (1888).


Kezdőlap

˙