Albizzi

tekintélyes család Firenzében, tagjai a. Guelf-pártnak voltak fejei s így folytonos viszálkodásban éltek a Mediciekkel.

Albizzia

Duraz., A. Julibrissin Rchb. (növ.), l. Akác.

Alblasserdam

város Hollandiában, Zuid-Holland tartományban, Dordrechttől északra, (1888) 4795 lakossal. Hires hajógyáráról.

Albo

József, spanyol zsidó orvos és vallásbölcsész. Szül. 1380., megh. 1444 körül. A XIII. Benedek pápa által elrendelt tortosai hosszadalmas hitvitában a zsidók egyik képviselöje. lkkárim. (alapvető hittételek) címü, többször kinyomatott, könyvében, szemben Maimonides 13 hittetelével, csupán hármat állít fel: isten létezése, akaratának kinyilatkoztatása és igazságos jutalom a túlvilágban.

Albocensii

neve alatt a régi történetirók a mai hunyadmegyei Hátszeg mellett (Szarmizégetúza) lakott dákokat értették.

Álbogyó

v. tobozbogyó (galbulus, növ.), a tűlevelüek ritkább gyümölcsalakja. Rendes értelme az, hogy a toboz-pikkelyei nemcsak hogy meg nem fásodnak mint közönségesen tőrténni szokott, hanem ellenkezöleg elhúsosodnak és összenőnek, s az igazi bogyóhoz külsőleg hasonlítanak. llyen a boróka Á. ja. Az igazi bogyótól főleg azért különbözik, mert a tobzosak vagyis nyitvamagzók gyümölcsképzödése egészen más, mint a zárvamagzóké, melyeknek igazi bogyója lehet. Ritkábban Á.-nak mondják a tiszafa termékét is, ahol tulajdonképen a mag leple (arillus) húsosodik el, s a maggal együtt utánozza a bogyó alakját. Á. az ezüsttövis (Hippophae) termése is, mert az ellevesedő, narancsszínü vagy piros vacok az igazi termést körülfogja.

Alboin

a longobárdok királya, 561-ben követte atyját Audoint Pannónia trónján. Az avarok segélyével megdöntötte 566-ban a gepidák országát s agyonütötte királyukat, Kunimundot, kinek leányát, Rozamundát nőül vette. 568-ban a longobárdok, továbba szász és szláv törzsek élén Olaszországba nyomult hová őt (a monda szerint) Narses bizanci helytartó (exarcha) Justinus császár elleni bosszuból meghivta. Elfoglalta északi és Közép-Italiát a Tiber folyóig (Ravenna, Róma és környezetük kivételével). 572-ben pedig bevette három évi ostrom után Paviát és e várost szemelte ki a longobard királyság fővárosának. 573-ban orozva megöletett. Rozamunda ugyanis, kit állítólag arra kényszerített, hogy atyjának koponyájából igyék, szeretője (Helmigis és Peredeo) által megölette. (V, ö. Dahn cikkét az «Allg. Deutsche Biographie» I. köt:)

Álboltozat

A boltozatnak egy ősi kezdetleges módja, melyben a kő- vagy téglarétegek vizirányos fekvésüket megtartják, de fokonkint kiszökellve egymáshoz mindinkább közelednek, míg végre fölül találkoznak. Ábránk egy Mugeir mellett talált kaldeai sir álboltozatát mutatja.

[ÁBRA] Álboltozat

Alboni

Marietta, olasz alténekesnő, szül. Celesaban (Romagna) 1823. év március 10-én. Bertolotti Lujza Bolognában képezte ki, sok szerepét maga Rossini tanította be. 16 éves korában lépett először szinpadra, 1841-ben a milanói Scala-szinházban énekelt. Azóta bejárta egész Európát és Amerikát, koloraturájával s játékával egyaránt csodálatot, keltve. Csengő, mély f-jétől 2 1/2 oktávon át a finom háromvonalos c-ig egyenletes, tiszta, szép maradt hangja késő koráig. Mint Pepoli gróf neje 1854-1866 években olykor még fellépett. Özvegysége után egy francia tiszt (Ziéger) vette nőül. 1892-ben, Rossini jubileumán, hangversenyt adott.

Albőr

(hypoderma növ.) a növény bőre alatt, de nem belőle, hanem a kéregben keletkező szövet. Élettanilag ugyan az a rendeltetése, mint a bőrnek, t. i. ezt elpusztulása után helyettesíti, s általában a bőrszövet megerősítésére szolgál. Ide tartozik a collenchyma, a sclerenchyma meg a para. Lásd egyenként ezeket.


Kezdőlap

˙