Amur-törzsek

az Amur folyó (Ázsia) mentén lakó törzsek, amelyek közül a birárok, a giljákok, godik, megdák, szamagirek, olcsák, orocsok, orocsonok stb. említendők, akik az orosz befolyás alatt szemlátomást kipusztulnak.

Amusant

(franc., ejtsd: ámüzán) a. m. mulattató; amusement, mulatság.

Amusette

(ejtsd: amüzett). A mult század közepétől a francia háborúkig a gyalogzászlóaljakhoz vagy ezredekhez és némely seregben a dragonyosokhoz beosztott, egyfontos vasgolyót lövő, igen könnyü ágyu. Közönségesen egy altiszt vezénylése alatt álló 2 gyalogharcos volt a vele való bánásra betanítva s az ágyút v. 1 ló v. a kiszolgáló legénység maga vonta. Később háromfontos ágyúk foglalták el az A.-ek helyét s ez utóbbiak már csakis várharcokban alkalmaztattak.

Amussat

Jean-Zuléma, szül, St.-Maixentben 1796-ban, megh. 1856-ban. Apja és Servan sebész avatták be az orvostudományokba, melyeknek tanulmányát a forradalom után, Párisban fejezte be. Kiváló előszeretettel foglalkozott a bonctannal, de hírét mint sebész szerezte. Számos sebészeti kérdéssel foglalkozva, a hugykőmorzsolás terén uttörőnek mondható. Jelesen vizsgálta a vérzés csillapítását, az ütőerek torziójával; felelevenítette a sectio alta műtétet; kiváló becses kisérleteket tett a bélvarratokat illetőleg. Ajánlotta a méhben levő daganatoknak csavarás és szétdarabolás által való kiirtását. Behatóan foglalkozott az aranyeres csomók kezelésével, a hüvely rendellenes fejlődésével, s nincs oly sebészi kérdés, melynek fejlesztéséhez A. bő tapasztalataival hozzá nem járult volna. A műszerek tökéletesítésével is érdemeket szerzett. Szülővárosa ércszoborral örökítette meg emlékét.

Amuzia

(gör.), a műértelem és a szép iránt való érzék hiánya; rosszhangzat, diszharmónia is.

Amykos

Poseidón fia, a bithyniai bebrykek királya, nyers erejű ökölvívó, kit az argonauták menetében résztvevő Polydeukés legyőz.

Amylhydrogén

l. Pentan.

Amylocellulose

l Keményítő.

Amylum

(növ.), l. Keményítő.

Amymóné

Danaos egy leánya, ki midőn forrás keresésére indul, egy szatírra akad, ki rajta erőszakot akar elkövetni; de elűzi őt Poseidón, ki A.-val Naupliost, Nauplia alapítóját nemzi.


Kezdőlap

˙