Ananchytes

a tüskebőrüekhez tartozó ásatag tengeri állatnem; több faja csakis a krétában fordul elő; legközönségsebb s a felső-krétának vezérkövülete az A. ovata Lam.

Anandria

(gör.) a. m. gyávaság, asszonyias magaviselet, férfiatlanság; anandrikus, férfiatlan. - Anandrus (növ.), p. flos anandrus, a. m. hímtelen virág, midőn a hímek saját alakjukban nem fejlődtek ki, p. bizonyos almafafajtán stb., a teljes virágokban, vagy az egy- és kétlaki növények termős virágjában, p. a magvas kenderen.

Ananean

Baptista János, örmény mechitarista- szerzetes és szótáríró. 1715-ben Konstantinápolyban született. Meghalt Szalonikiban 1772. Legnagyobb érdeme, hogy a Mechitár-féle hirneves örmény szótár második kötetét kidolgozta. A szótár bevezetésénél álló két költeményt és Mechitár síriratát is ő írta meg.

Ananes

l. Kelták.

Ananiás

Nebedeus fia, zsidó főpap 50-60-ig Kr. u. A szamaritánusok vádjai következtén Quadratus sziriai helytartó megkötözve Rómába küldte, de Claudius császártól engedélyt nyert, hogy visszatérhessen hazájába. Pál apostol ellenében Felix helytartó előtt mint vádló lépett fel. A zsidó háboru kitörésekor agyonütötték.

Ananiás

és Saphira, jeruzsálemi házaspár, melynek az Apostolok cselekedetei 5, 1-11. elbeszélt halála emlékezetes példáját nyujtja az isteni büntető igazságszolgáltatásnak. Az időben több jeruzsálemi vagyonos keresztény eladta birtokát s árát az apostolok lábaihoz tette, hogy azzal hozzájáruljanak a szegények fölsegítéséhez. A. is eladta jószágát s az érte kapott pénzösszeg egy részét az apostolokhoz vitte, azt állítván, hogy ez vagyonának egész ára, pedig egy részt visszatartott magának. E hazugságért az isteni kinyilatkoztatás utján értesített Péter megdorgálta őket, mire holtan összeestek. Ez elrettentő példa volt az első keresztényeknek, hogy a hazugságot és a kétszinüséget kerüljék és gyülöljék.

Ananiták

l. Kare-ok.

Ananké

a szükségesség megszemélyesítése a görögöknél. Korintusban szentélye volt.

Anantopodaton

(gör.), beszédalakzat, mely szerint valamely összetett mondatból hiányzik a befejező mondat. L. Anakolutia.

Ananur

Oroszország tifliszi kerületének megerősített városa, az Aragva mellett.


Kezdőlap

˙